Remedii  Homeopate in psihoterapie



Arsenicum album este un remediu indicat la pacientii anxiosi, care fac atacuri de panica. Acestia au diverse frici- frica de moarte, frica de boala, se panicheaza atunci cand sunt singuri. Acuzele fizice sunt localizate la nivel respirator, unde prezinta simptome de rinita alergica sau astm, la nivel digestiv pot sa faca diverse boli- gastrita, ulcer gastro-duodenal, enterocolite, colon iritabil, la nivel cardiovascular –tulburari de ritm, hipertensiune. Este un remediu indicat si in anorexia nervoasa. Se potriveste foarte bine la pacientii care sunt foarte frigurosi si care acuza stare de oboseala nejustificata.


Gelsemium este indicat la pacientii care au emotii puternice atunci cand se gandesc la ceea ce urmeaza sa faca. Acestia anticipeaza evenimentele viitoare si intra rapid in panica. Este indicat la pacientii care au o suferinta dupa ce au primit o veste proasta sau la cei care nu-si pot stapani emotiile fie placute, fie neplacute. Este caracteristica starea de slabiciune, de astenie extrema, sunt pacienti care nu sunt capabili sa faca nimic din cauza acestei senzatii de oboseala. Acuzele sunt legate de dureri intense de cap, manifestari digestive (diaree),  urinare frecventa, cardiace (tulburari de ritm cardiac), neurovegetative (transpiratii, tremuraturi ale extremitatilor).


Ignatia este un remediu indicat la persoanele la care apar probleme dupa o anumita suferinta psihoemotionala. Dupa ce au trecut printr-o trauma aceste persoane acuza tulburari cardiace (tulburari de ritm, palpitatii), probleme respiratorii cu senzatia de repiratie incompleta, senzatia de sete de aer care se amelioreaza daca inspira profund (ofteaza), probleme digestive, cu tulburari de deglutitie din cauza senzatiei de nod in gat sau cu manifestari de colon iritabil ( spasme si dureri la nivelul colonului). Pacientii la care este indicat acest remediu au tendinta sa-si mascheze suferinta, dar nu reusesc intotdeauna si de aici apare o labilitate emotionala care poate conduce la manifestari cu componenta isterica. Ignatia este un remediu indicat la persoanele la care problemele apar din cauza unui conflict intre ceea ce isi doresc si realitate. Sunt acele personae care sufera din dragoste, de exemplu, pentru ca partenerul nu se ridica la inaltimea asteptarilor.


Nux vomica este indicata pacientilor la care apar probleme fizice din cauza suprasolicitarii. Acesti pacienti sunt persoane extrem de ambitioase, de competitive, care vor mereu sa fie pe primul loc si care din aceste motive lucreaza pana la epuizare. Problemele care apar la acesti pacienti se manifesta la nivel cardiac, acuza palpitatii, dureri, hipertensiune, mai ales dupa consumul de stimulente (cafea, alcool, tutun)  sau dupa suprasolicitari. La nivel respirator frecvent se manifesta prin rinita alergica sau chiar astm. De asemenea este un remediu indicat la pacientii care fac gastrita sau ulcerul de stress. Mai mult, este un remediu deosebit de util in colon iritabil, care se manifesta prin crampe abdominale si constipatie. La nivel urinar are efecte bune la persoanele care fac frecvent cistite, in special dupa ce se expun la frig si la care predomina senzatia de mictiune imperioasa, simptome care se amelioreaza la caldura. Nux vomica este indicat si la pacientii care au probleme cu somnul din cauza stresului. Acesti pacienti se trezesc frecvent dupa miezul noptii din cauza gandurilor legate de serviciu sau de afaceri si nu mai pot adormi decat spre dimineata. Din aceasta cauza, dimineata, se simt obositi si sunt somnorosi in timpul zilei.


Staphisagria este un remediu indicat la pacientii care au o suferinta psihoemotionala indelungata dar pe care nu o manifesta. Tipic este cazul sotiei nemultumita de mariajul ei, din diferite motive- abuz fizic sau emotional, indiferenta sotului etc- dar care nu divorteaza. Persoanele de acest tip isi mascheaza suferinta si nemultumirea, devin introvertite si apoi se pot declansa anumite afectiuni fizice -de exemplu psoriasis. De asemenea, acest remediu este indicat la persoanele de sex feminin care au o anumita suferinta dupa contactul sexual. Problemele pot sa fie legate de primul contact sexual, daca acesta a fost traumatizant si se manifesta in sfera genitala. Mai mult este indicat la femeile care fac cistite dupa fiecare, sau aproape fiecare, contact sexual. Tipic, este descris ca un remediu folositor pentru cistita care apare la tinere, in luna de miere. Staphisagria este un remediu extrem de util pentru orice tip de patologie care apare pe fondul unei suferinte indelungate si care nu este exprimata sau rezolvata la timp.


Natrium muriaticum este indicat la pacientii foarte sensibili din punct de vedere emotional. Sunt persoane timide si care nu se pot manifesta in public in mod natural. Atunci cand consuma putin alcool se deschid, isi pierd timiditatea si se pot exprima si manifesta liber, fara sa mai intervina acea retinere caracteristica. Este un remediu indicat la persoanele care au fost ranite, emotional, in mod repetat si si-au pierdut increderea in oameni. Este indicat la pacientii a caror suferinta s-a declansat, de exemplu, dupa o despartire de persoana iubita. Sunt acei pacienti care, dupa o astfel de despartire , ani de zile se gandesc in continuare la persoana de care s-au despartit si pe care nu o pot uita si nu pot sa inceapa o noua relatie. Patologia se poate manifesta prin dureri intense de cap, descrise de pacient ca o lovitura de ciocan, continua, dureri care sunt agravate de caldura sau de expunerea la soare, de stress sau la trezire. La nivelul pielii si al parului poate apare un exces de sebum ceea ce conduce la eczema, acnee sau caderea prematura a parului. De asemenea este indicat in alergii sau probleme gastrice. Este un remediu util pentru persoanele la care apare herpes atunci cand sunt suparate sau stresate.


Antimonium crudum este un remediu indicat la pacientii care sunt foarte emotivi. Sunt acele persoane care au <nervi la stomac>. Toate emotiile sunt resimtite de acesti pacienti la nivel digestiv si in special in stomac. Persoanele la care este indicat acest remediu, sunt persoane romantice, sensibile emotional si care pot fi ranite sufleteste foarte usor. Patologia care se poate rezolva cu acest remediu este in special pe partea digestiva. Este util in sindroame dispeptice dureroase, meteorism, flatulenta. Este indicat si la persoanele la care problemele digestive se asociaza frecvent cu dureri de cap. O alta indicatie pentru acest remediu, este la pacientii care asociaza simptome digestive si eruptii pe piele, de tip eczema uscata insotita de fisuri sau excrescente, inclusiv veruci.