Infecțiile parazitare intestinale sunt mult mai comune decât am crede, chiar și în zonele dezvoltate. Amebiaza, ascaridioza, infecția cu trichuriasis sau Toxoplasma gondii sunt cele mai frecvente infecții parazitare din lume.
Cum este posibil? Infecțiile parazitare se răspândesc ușor prin mâini murdare, apa contaminată, alimente nespălate sau gătite insuficient, deșeuri, sol, fecale și sânge, prin contact sexual sau prin înțepături de insecte.
Persoanele deja infectate răspândesc infecția atunci când nu se spală pe mâini în mod adecvat după ce au folosit toaleta. Orice ating ulterior poate fi contaminat cu paraziți și poate transmite mai departe infecția: mânere, uși, produse alimentare, bani etc.
Ce sunt paraziții?
Pentru a supraviețui și a se înmulți, paraziții au nevoie de o gazdă. Există trei clase principale de paraziți: protozoare, helminți și ectoparaziți. Protozoarele și helminții afectează intestinul, în timp ce ectoparaziții (păduchi și acarieni) se pot atașa sau pot pătrunde în piele, unde rămân pentru perioade lungi de timp.
Deși majoritatea protozoarelor și helminților tind să nu afecteze sănătatea gazdei, unele pot cauza boli grave.
10 simptome pe care nu trebuie să le neglijezi
O infecție cu paraziți nu este ușor de depistat întrucât de multe ori fie nu există simptome, fie acestea apar la o perioada lungă de timp după ce gazda a fost infectată. Acest lucru însă nu face mai puțin contagioasă gazda, ea putând transmite în continuare infecția.
Simptomele frecvente ale unei infecții parazitare includ:
- oboseală generală;
- ceață mentală,
- dureri de cap;
- dureri de stomac;
- balonare, gaze;
- diaree/constipație;
- greață, vărsături;
- erupții cutanate;
- pierdere în greutate inexplicabilă;
- viermi în scaun.
Atunci când paraziții invadează celulele roșii din sânge sau organele importante, consecințele sunt grave.
Prevenție și tratament
Pentru a evita o infectare cu paraziți trebuie să ținem cont:
- spălați-vă bine pe mâini atunci când desfășurați activități în aer liber, de grădinărit sau vă jucați cu animale de companie;
- dacă sunteți gravidă, evitați contactul cu nisipul pisicii și fecalele animalelor;
- spălați bine fructele și legumele;
- aveți grijă să consumați carnea bine gătită;
- beți apă din surse potabile;
- aveți grijă să nu înghițiți apă atunci când faceți baie în lacuri sau râuri de apă dulce.
Persoanele care au un sistem imunitar puternic elimină singuri paraziții, dar atunci când parazitul provoacă complicații medicale, specialiștii vor recomandă un tratament antiparazitar.
Alegeți metodele naturale pentru curățarea organismului de paraziți, precum administrarea unui supliment alimentar cu ingrediente în concentrații optime pentru eliminarea paraziților: pelin, nuc, semințe de dovleac, cuișoare, oregano, cimbru etc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu