noiembrie 07, 2022

Compoziția rozmarinului

 

Compoziția rozmarinului

Frunzele de rozmarin conțin substanțe bioactive naturale de origine vegetală precum ulei eterictaninsaponozide, dar și acid ursolic, polifenol (care are rolul de a ajuta la arderea grăsimilor), acid oleanolicvitamina C și săruri minerale.

Anumite părți alei plantei (în special vârfurile de flori) conțin antioxidanți fenoliciacid rozmarinic, și numeroase uleiuri volatile esențiale cum ar fi: cineol, campen, borneol, acetat de bornil, alfa-pinen. Acești compuși sunt cunoscuți pentru proprietățile antiinflamatorii, antialergice, antifungice și antiseptice.

Ingredientele active ale rozmarinului:

  • Antioxidanți - flavonoide, care reduc grăsimile și efectul îmbătrânirii. Flavonoidele îmbunătățesc circulația, în special cea a scalpului, având un păr mai sănătos însă acționează și la nivelul creierului, îmbunătățind starea de concentrare și memoria. Coține carnosol, substanță care este anti-cancerigenă și de aceea este folosit cu succes în cancerul de prostată, sân, leucemie și cancer de colon, cu rezultate promițătoare.
  • Camfor - se folosește ca antiinflamator în dureri reumatice, artrite, dureri articulare, chiar și răceală și gripă. Camforul este și un bun antiseptic.
  • Rozmaricină - acesta este antiinflamator ușor şi astfel ajută la îmbunătățirea circulației sangvine și descongestionează inflamațiile.

Planta este foarte de bogată în vitamine din complexul B, conține cantități importante de vitamina A și vitamina C. Este una din ierburile cu conținutul cel mai ridicat de folați (importanţi în sinteza ADN-ului, iar când sunt administrați în perioada de preconcepție, pot ajuta la prevenirea defectelor de tub neural la nou-născuți).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu