noiembrie 03, 2022

Boala gura-mana-picior – tratament homeopat

 

Boala gura-mana-picior – tratament homeopat

Boala gura-mana-picior este o infecție virală, întâlnită frecvent la copii cu varsta 1-6 ani, și se manifestă prin răni foarte dureroase în cavitatea bucală și eruptii cutanate pe mâini și picioare. Însăși denumirea bolii provine de la localizarea eruptiilor: gura-mana-picior.

Boala gura-mana-picior este cauzată de virusul Coxsackie, din familia de virusuri denumite nonpolio enterovirusuri. Boala este frecventă în special în sezonul cald și se transmite foarte ușor de la copil la copil. Transmiterea are loc pe cale orală: prin secreții precum saliva, sputa, secreții nazale eliberate prin tuse și strănut, sau prin atingerea suprafețelor contaminate, jucării, farfurii, căni, linguri, prosoape. Boala apare frecvent în creșe, grădinițe, dar și în mediul familial sau în vacanțe la hotel.

Simptome și tratament

Boala gura-mana-picior debutează cu febra 39-40 grade Celsius, scăderea poftei de mîncare, iritabilitate, durere puternică în gât – herpangina. La o distanță de 2-3 zile apar vezicule foarte dureroase localizate la nivelul gurii: gingie, limbă, interiorul obrajilor. Ulterior apare erupția cutanată sub formă de pete roșii, plate, uneori cu vezicule la nivelul palmelor, feselor, regiunii genitale, genunchilor sau tălpilor. Aceste erupții nu sunt însoțite de prurit, spre deosebire de erupțiile în varicelă. Aceste leziuni dispar treptat fără dezvoltarea crustei și fără a lăsa cicatrice. După vindecare copilul rămâne cu imunitate împotriva virusului, dar asta nu înseamnă că nu va putea să mai contacteze boala, deoarece serotipurile Coxsackie sunt foarte numeroase și din această cauză boala se poate repeta sub forma unei noi infecții.

Boala gura-mana-picior, în mod normal, este o viroză care trece în scurt timp și fără complicații, în cazul copiilor cu o imunitate bună. Fiind o boală cauzată de un virus, antibioticele nu își au argumentarea în tratament și nu ajută la vindecare. Nu există un tratament medicamentos specific pentru această afecțiune.

Copilul bolnav trebuie izolat la domiciliu, pentru a nu molipsi alți copii, dar și pentru intersul proporiu, pentru a evita complicațiile și suprainfecția. Ultimul lucru de care are nevoie copilul bolnav este să între în contact cu alte virusuri sau bacterii, având deja sistemul imunitar pus la încercare.

Din cauza ulcerațiilor din gură, care creează un disconfort mare și cauzează dificultăți de masticație și înghițire, copilul refuză să măncânce și să bea. În combinație cu febra mare, crește riscul de deshidratare, deci ne asigurăm că copilul consumă suficiente lichide. Din cauza leziunilor dureroase din cavitatea bucală, trebuie evitat orice poate irita și acutiza durerea: limonadă sau sucurile acide, condimentele, fructele mai acre. Pe perioada bolii, se recomandă o alimentație mai ușoară, bazată pe supe, iaurturi, mousse-uri, piureuri. Acestea nu trebuie servite fierbinți, ci aproape de temperatura camerei sau a corpului. În cazul copiilor mai mari, gargarele cu infuzie de Calendula vor ameliora durerile și va contribui la vindecarea mai rapidă a leziunilor din cavitatea bucală. Copiilor mici, ce nu pot face gargare, se poate de oferit să bea ceai din florile de Calendulă sau Mușețel.

Remedii homeopate utile în boala gura-mana-picior

Remediile homeopate utile în boala gura-mana-picior vor fi alese individual în dependență de simptomele prezente. Aconitum Napellus, Belladonna, Ferrum Phosphoricum, Rhus Toxicodendron – sunt cel mai des indicate remedii în debutul bolii, cînd unicul simptom prezent este febra. Alte remedii homeopate utile în febră sunt Bryonia, Gelsemium, Chamomilla, Pulsatilla. În momentul apariției leziunilor ulceroase din gură apare probabilitatea de prescriere a remediilor homeopate precum Arsenicum album, Borax, Mercurius solubilis, Mercurius Corrosivus, Muriaticum acidum, Sulfur, Sulphuric Acid, Nux vomica și altele. Remediile homeopate sunt sigure și pot fi administrate la orice vârstă, de la sugari la adulți, bătrâni. Pentru a completa trusa homeopată cu remediile menționate mai sus, contactează medicul tău homeopat să te ghideze în alegerea diluției potrivite, să fie disponibile în caz de necesitate. Cu cât mai devreme se începe tratamentul homeopat, avem un rezultat mai bun și o vindecare mai rapidă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu