Cele mai folosite 5 leacuri „băbeşti” impotriva răcelii şi gripei
Medicii atenţionează că, dacă tratamentele băbeşti nu dau rezultate, ba mai mult, afecţiunea se acutizează, trebuie să mergem la doctor
Mierea şi lămâia sunt remediile cel mai des folosite atunci când răceala sau gripă ne încearcă. Nu puţini îşi tratează durerile de cap sau de gât cu felii de cartofi sau foi de varză.
Ca să evite vizita la medic, oamenii au găsit leacuri şi pentru scăderea febrei.
Ceai cu lămâie îndulcit cu miere
Lămâia este cunoscută pentru faptul că ajută la tratarea rapidă a răcelii sau gripei, datorită conţinutului său foarte bogat în vitamina C. Medicii spun că această vitamină luptă cu orice fel de infecţii, deoarece ajută la întărirea sistemului de apărare al organismului. „Vitamina C este necesară sistemului imunitar, prevenind răceala şi gripa.
Organismul nostru nu poarte face rezerve de vitamina C, de aceea se impune un aport zilnic cât mai substanţial, mai ales în această perioadă a anului”, explică dr. Mihaela Bilic, medic nutriţionist. Foarte bogate în vitamina C sunt citricele, dar şi kiwi, varza, broccoli, ardeiul gras, spanacul sau roşiile.
Mierea de albine are o acţiune antibacteriană şi este un calmant excelent pentru gât, atunci când sunteţi răguşit sau aveţi dureri. Fie că vă turnaţi 1-2 linguriţe de miere pe gât sau vă îndulciţi ceaiul cu ea, acest „balsam” vă „limpezeşte” vocea.
Limonada sau ceaiul cu lămâie şi miere le puteţi bea nu numai atunci când prezentaţi stări febrile, dar şi în perioadele solicitante.
Varză
Foile de varză aplicate în jurul gâtului ajută la ameliorarea durerilor apărute în laringite. Explicaţia este simplă – varza este recunoscută pentru proprietăţile sale antiinflamatorii, mai spune medicul Bilic. Varza sau orice derivat al ei, precum varza de Bruxelles, conopida, broccoli sau salata verde, accelerează eliminarea toxinelor din organism şi ne protejează ţesuturile de agresiunea frigului.
Pentru aplicaţii locale, sunt necesare 2-3 frunze de varză albă care se înmoaie în apă clocotită sau se ung cu puţin ulei, se pun în jurul gâtului şi se acoperă cu un prosop. Se lasă acolo câteva ore.
Nuci
Ceaiul din coji de nuci calmează tusea. Pentru prepararea ceaiului, se foloseşte o cantitate de coji de nuci egală celei pe care o cuprindem într-o mână. Se adaugă două căni de apă şi se lasă să fiarbă 3-5 minute. Ceaiul se bea cald, nu fierbinte, şi neîndulcit.
Medicii atrag atenţia că obiceiul de a consuma ceai fierbinte atunci când suntem răciţi este foarte dăunător, deoarece lichidul ne usucă mucoasa şi poate produce arsuri la nivelul ei, iar aceste microleziuni favorizează apariţia bacteriilor în gât.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu