decembrie 18, 2022

Bors traditional cu efecte vindecatoare exceptionale - Supa acra de sfecla rosie

 

Bors traditional cu efecte vindecatoare exceptionale - Supa acra de sfecla rosie


În perioadele reci, mai ales în timpul iernii, când alimentația este mai săracă în vitamine și minerale, sau în perioadele de post, organismul are nevoie de susținere și întărire.
De aceea, vă propunem o rețetă tradițională românească de borș, cu efecte antioxidante și vitaminizante, ce va sprijini și întări organismul, ajutând la menținerea sănătății generale în același timp.
Este vorba despre supa de sfeclă roșie – leguma vindecătoare ce curăță sângeleblochează dezvoltarea tumorilordetoxifică ficatul, și asigură aportul necesar de vitamine, fiind un ajutor extraordinar pentru sănătatea copiilor, încă din timpul vieții intrauterine.
De altfel, în medicina naturistă, această legumă este o adevarată legendă, proprietățile sale tămăduitoare fiind cunoscute încă de acum 150 de ani, când terapia naturală modernă readucea la viață primele leacuri traditionale.
Deoarece sfecla roșie poate nu are un gust foarte grozav în stare crudă, dupa aprecierea unora, ea se poate prepara împreună cu zarzavatul clasic pentru ciorbă, obținând astfel o mâncare delicioasă și sănătoasă.
 

Mod de preparare
 

Se ia o sfeclă roșie, de dimensiuni mici (aprox. 200 de grame), și se taie în două. Una dintre jumătăți se va tăia mărunt, apoi se va fierbe cu alte legume tocate mărunt (ceapă, morcov, pătrunjel, cartof, țelină), timp de o oră.
Când fierberea s-a apropiat de sfârșit, se taie mărunt si cealaltă jumătate de sfeclă, ce apoi se fierbe separat, doar cât să dea un clocot, într-o cană de borș din târâțe.
După fierberea foarte scurtă a sfeclei în borș, lichidul obținut, de o culoare roșie intensă, se strecoară și se adaugă imediat la legumele care deja fierb, după care se oprește focul, se
adaugă sare și ulei de măsline după gust, apoi verdeața tocată.
Se va obține un bors acru, foarte gustos, de o culoare roșie minunată, foarte bogat în betalaină și în alți pigmenți cu efecte vindecătoare excepționale.
 

Efecte benefice ale borșului de sfeclă roșie
 

În medicina tradițională românească, acest borș se administrează convalescenților, după gripă sau raceală, celor debili sau cu boli de plămâni, precum și pentru trezirea din mahmureală.
 
Vitaminele (C, A, B1, B2)fibrele insolubile și flavonoidele conținute de această leguminoasă, sunt remedii antitumorale, efectele lor benefice fiind resimțite mai ales atunci când sunt administrate pe termen lung și din surse naturale.
Datorită bogăției sale în substanțe cu efecte antioxidante, sfecla roșie este utilă pentru prevenirea leucemiei, a cancerului pulmonar, colo-rectal, sau gastric.
De asemenea, rădăcina sa de culoare roșie este utilă și în profilaxia formelor de cancer hormono-dependente, cum ar fi cel testicular, de prostata sau la sân.
Această legumă conține din abundență fier, dar și magneziu și vitamina B6, care sunt esențiale pentru asimilarea acestui oligoelement, și pentru combaterea anemiei. Mai mult, această rădăcinoasa stimulează hematopoieza, adică procesul de formare a globulelor roșii (hematiilor).
Fibrele alimentare conținute de sfecla rosie, împreună cu polizaharidele pe care aceasta le secretă, au darul de a debloca tranzitul intestinal și de a elimina toxinele din colon. În acest fel putem combate constipația și toate neplăcerile cauzate de aceasta.
Betacianina, substanța conținută din belșug de către sfecla roșie, este un stimulent energetic extraordinar. Ea crește capacitatea sângelui de a transporta oxigenul, ceea ce aduce după sine o creștere semnificativă a capacității de efort. Mai mult, sfecla roșie scade tensiunea arterială și rărește ritmul cardiac, fiind perfectă pentru cei care fac eforturi intense și de lungă durată.
Sfecla rosie face parte dintre alimentele recomandate pentru stabilizarea glicemiei paciențilorcu diabet de tip I și II. Deși este bogată în hidrați de carbon, având chiar un gust dulce pronunțat, sfecla roșie conține fibre alimentare și compuși cu efect ușor hipoglicemiant, ceea ce o face ușor de tolerat de către diabetici.
Ea are, de asemenea, efecte diuretice și previne complicațiile cardiovasculare ale diabetului.
 
Este minunat să ne putem hrăni natural, sprijinind sănătatea organismului încercat de tranzițiile dintre anotimpuri, de scăderea temperaturii sau diversele diete stricte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu