decembrie 13, 2022

Gutuiul (Cydonia oblonga) este un pom fructifer care face parte din genul Cydonia. Este inrudit cu alte fructe din familia Rozacee, cum ar fi merele si perele.

 Gutuiul (Cydonia oblonga) este un pom fructifer care face parte din genul Cydonia. Este inrudit cu alte fructe din familia Rozacee, cum ar fi merele si perele.

Gutuiul creste in zone calduroase, acolo unde iernile sunt mai blande. Desi este originar din Caucaz, gutuiul este un pom fructifer cultivat si la noi in tara.

Arborele de gutui creste pana la aproximativ 5 m inaltime. Radacinile gutuiului se dezvolta in lateral si nu in adancimea solului, ramanand dispuse superficial la suprafata. Coroana gutuiului este deasa, cu aspect de tufa, formata din mai multe ramuri. Frunzele sunt late, ovale si catifelate.

Gutuiul infloreste primavara, in lunile aprile-mai, dupa ce a trecut inghetul. Florile au cinci petale si sunt de culoare alb-roz. Mugurii sunt acoperiti de peri albi, moi si catifelati, asemanatori cu un puf. Fructele ajung la maturitate toamna si au culoare galbena.

Pentru a prepara ceai din frunze de gutui este indicat ca frunzele sa fie cat mai tinere si sanatoase, nefectate de daunatori.

Poti sa recoltezi frunze de gutui pentru ceai incepand din luna iunie si pana la inceputul toamnei. Evita frunzele ingalbenite, deoarece puterea lor terapeutica este redusa.

Dupa ce le-ai recoltat, frunzele de gutui se pun la uscat asezate pe o bucata de hartie in strat cat mai subtire pentru a evita mucegairea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu