În Antichitate sparanghelul era consumat pentru efectele sale afrodisiace, însă cu timpul au fost descoperite și alte efecte benefice. Beneficiile sparanghelului asupra sănătății sunt nenumărate, în special datorită conținutului de saponine, flavonoide, vitamine și minerale. Această legumă a devenit apreciată datorită proprietăților sale antioxidante, antiinflamatoare și antiîmbătrânire.
Sparanghelul face parte din specia de plante numită Asparagus officinalis, din familia Liliaceae. A fost cultivată pentru prima dată în Egiptul antic, pentru proprietățile sale diuretice și afrodisiace.
Cel mai cunoscut tip de sparanghel este cel verde, însă mai sunt cunoscute alte două tipuri: cel alb, mai fraged cu aromă mai subtilă, este cultivat subteran pentru a i se inhiba producția de clorofilă și pentru obținerea culorii albe. Al doilea tip este cel purpuriu, de dimensiuni mai mici și cu aromă fructată. Conține antocianine care îi conferă culoarea specifică.
Cel verde este sortimentul cel mai des întâlnit în supermarketuri. Sparanghelul cu lăstari subţiri, verzi închis, cu capetele închise este cel mai bun.
Sparanghelul este o plantă perenă, care crește în înălțime, fiind practic o tulpină cărnoasă. Are frunze mici, slab dezvoltate, care pot fi asemănate cu solzii unui pește.
Lăstarii de sparanghel au o mulțime de beneficii pentru sănătate, așa că trebuie să facă parte din alimentația noastră. În vremurile antice, se folosea sparanghelul pentru efectele sale afrodisiace, însă timpul a scos la iveală nenumarate alte beneficii ale acestuia.
Valori nutriționale sparanghel
Sparanghelul este ingredientul secret într-o alimentaţie echilibrată şi conţine numeroşi nutrienţi, unii dintre ei având proprietăţi antiîmbătrânire, antioxidante, afrodisiace, şi protejează împotriva cancerului, pietrelor la rinichi şi durerilor articulare.
Sparanghelul are acțiune antiinflamatoare datorită conținutului de saponine, inclusiv asparagina A, sarsasapogenina, protodioscina și diosgenina. Acestea conferă și gustul amărui specific sparanghelului. Saponinele sunt substanțe antioxidante, imunostimulatoare, antihepatotoxice cu multiple efecte benefice asupra sănătății.
O altă categorie de antiinflamatoare este reprezentată de flavonoide: quercitina, rutina, kemferolul și izorhamnetina. Alți compuși importanți din sparanghel sunt uleiurile esențiale, arginina, tirozina și taninurile.
De asemenea, sparanghelul este o importantă sursă de vitamine, inclusiv vitamina C, beta-caroten, vitamina E, vitamina K și folat (vitamina B9), dar și minerale: calciu, fier, potasiu, mangan, zinc, seleniu. Este sărac în calorii, o porție de 100 g aducând un aport de doar 22 calorii organismului. Acidul aspartic (asparagic) este un compus întâlnit în frunzele de sparanghel.
Această legumă a devenit apreciată datorită proprietăților sale antiinflamatoare, antiimbatranire.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu