Boabe de aronia cu miere, ghimbir și lămâie la borcan: un macerat cu un gust deosebit, care ajută la întărirea sistemul imunitar, tonifică organismul în perioadele de oboseală, susține sistemul cardiovascular, este hepato-protector, are efect antiinflamator, facilitează digestia, și datorită conținutului mare de antioxidanți luptă împotriva radicalilor liber.
Porții
Un borcan de ~250 g, echivalentul ~8 porții la 25-30 g porția (o lingură cu vârf)
Video
Ingrediente
Cost estimativ: 1.3
Materiale
- recipient/borcan;
Preparare
- Pregătim ingredientele:
- spălam aronia în 2-3 ape, desprindem boabele de aronia de pe ciorchine și le lăsăm la zvântat pe prosoape de hârtie pentru a elimina surplusul de apă;
- spălam și curățam ghimbirul, apoi îl tăiem felii subțirii;
- spălam bine lămâia și tăiem câteva felii subțiri. - Așezăm în borcan, în straturi: feliile de lămâie, aronia și ghimbirul feliat, până se umple borcanul.
- Turnăm mierea, puțin câte puțin, cu răbdare, astfel încât să se scurgă bine printre boabele aronia, feliile de ghimbir și feliile de lămâie, până ce acestea sunt acoperite.
- Închidem etanș borcanul și îl lăsăm la macerat în frigider 1 săptămână, după care, conținutul poate fi consumat.
Observații
→ Dacă lămâia nu este bio, este bine să o curățați de coajă.
Păstrare/Valabilitate:
→ Se recomandă păstrarea în recipiente de sticlă, de dimensiuni mici, obligatoriu la rece, în frigider.
→ Dacă nu este deschis, un astfel de borcan poate fi păstrat în frigider până la 6 luni.
→ De la deschidere, se recomandă consumul în maximum 3 luni.
Păstrare/Valabilitate:
→ Se recomandă păstrarea în recipiente de sticlă, de dimensiuni mici, obligatoriu la rece, în frigider.
→ Dacă nu este deschis, un astfel de borcan poate fi păstrat în frigider până la 6 luni.
→ De la deschidere, se recomandă consumul în maximum 3 luni.
Administrare
→ Se va consuma câte o lingură cu vârf de 1-3 ori pe zi, preferabil pe nemâncate, cu jumătate de oră înainte de masă.
→ Se poate administra pe perioade lungi de timp, cu recomandarea ca după fiecare lună de administrare să faceți pauze de 2 săptămâni.
→ Se poate administra pe perioade lungi de timp, cu recomandarea ca după fiecare lună de administrare să faceți pauze de 2 săptămâni.
Efecte și beneficii
General:
- sursă importantă de antioxidanți: antocianine, flavonoide, acizi fenolici;
- conține cel mai mare nivel de antociani și proantociani;
- bogat în vitaminele: A, B, C, P, K și Q;
- bogat în minerale: calciu, magneziu, potasiu, fier, zinc și mangan;
- bogat în caroten, luteină și catehină;
- tonic / energizant;
- efectul antibacterian;
- imuno-protector
- vitaminizant/mineralizant;
- sursă de fibre
- reglează tensiunea;
- reglează glicemia;
- protejează stomacul;
- anti-depresiv;
- digestiv;
- anti-diareic;
- detoxifiant;
- efect anti-îmbătrânire;
- hepato-protector;
- reduce stresul;
- protejează corpul de intoxicații;
Susține sistemul imunitar:
- întărește imunitatea organismului (aronia fiind bogată vitamina C);
- previne răceala și gripa (aronia sunt bogată în acid elagic și miricetina);
- previne infecțiile bacteriene la nivelul sistemului respirator;
Efecte anti-tumorale:
- reduce riscul de apariție a cancerului de colon sau la sân
- luptă împotriva radicalilor liberi;
- aronia inhibă creșterea celulelor canceroase în cancerul de colon;
Susține sistemul cardiovascular:
- aronia ajută la reglarea tensiunii arteriale datorită conținutului ridicat de potasiu, care are efect dilatator;
- ajută în prevenirea și chiar tratarea aterosclerozei;
- previne bolile coronariene;
- scade riscul de apariție a infarctului miocardic;
- curăță eficient sângele;
- reduce trigliceridele și colesterolul rău (LDL);
Susține funcțiile cognitive:
- ajută la creșterea activității neuronale;
- ajută la întărirea legăturilor neuronale;
- reduce stresul oxidantiv la nivelul creierului (datorită antocianinelor);
- previne depresia și anxietatea, reduce stresul;
- ajută în prevenirea bolilor neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson);
- previne riscul de demență;
- susține memoria și îmbunătățește procesele de învățare;
Ajută vederea:
- susține vedere, aronia fiind bogat în caroten (luteina și zeaxantina, antioxidanți flavonoizi prezenți în aronia);
- previne degenerarea oculară;
- reduce stresul oxidativ de la nivelul ochilor;
- reduce inflamațiile la nivelul ochilor;
- previne dezvoltarea cataractei;
- îmbunătățește vederea pe timp de noapte (antocianinele îmbunătățesc micro-circulația și reduc fragilitatea capilarelor);
Susține sistemul digestiv:
- ajută digestia, fiind bogat în fibre;
- combate constipația;
- combate diareea;
- protejează intestinele de bacterii;
- detoxifica organismul;
- ajută la slăbit (favorizează arderea grăsimilor și creșterea masei musculare);
Altele:
- ajuta în combaterea oboselii;
- previne creșterea bruscă a glicemiei și ține sub control nivelul de zahăr, datorită fibrelor dietetice;
- previne și combate alergiile;
- contribuie la buna funcționare a ficatului;
- oferă un plus de protecție împotriva radiațiilor UV;
- recomandat celor cu reumatism și dureri articulare (cianidină și antocianină);
- previne și tratează infecțiile urinare, datorita acid chinic;
- reduce dezvoltarea bacteriei E. colil și Stafilococul Auriu;
Efecte secundare
- consumul exagerat poate duce în unele cazuri la tulburări gastro-intestinale;
Contraindicații
- pentru femeile însărcinate sau care alăptează a se consuma doar cu acordul medicului;
- este contraindicat celor cu probleme pietre la rinichi, întrucât aronia conține acid oxalic;
- pentru cei cu diabet e necesara recomandarea medicului, iar dacă folosiți miere, să fie de salcâm;
- nu este indicat persoanelor cu ulcer gastric/duodenal;
- atenție pentru cei cu grad mare de coagulare, mai ales dacă urmează sa aibă int
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu