Levănţica
Denumire știinţifică: Lavandula angustifolia.
Denumiri populare: levand, spichinel, levănţică de grădină.
Prezentare. Levănţică este o plantă
cultivată, prezentându-se sub formă
de tufe, care au o nuanţă
verde-cenușie-albăstruie. Aparţine familiei labiatelor. Levănţica are tulpinile ramificate, înălţimea acestei plante
ajungând până la 70 cm. Frunzele sunt mărunte și înguste. În vârful ramurilor se află florile,
plăcut mirositoare, care au
o culoare foarte bine conturată în peisaj – albastru-violet.
Levănţica este utilizată intens în
industria cosmetică, devenind tradiţională pentru această industrie. Mai mult decât atât, levănţica este și o
binecunoscută plantă medicinală, în domeniul aplicaţiilor terapeutice utilizându-se mai
ales florile.
Substanţe
active importante: ulei volatil, linalol, geraniol, cumarină, acetat de linaloj.
Întrebuinţări. Din florile de levănţică
se face infuzie, o băutură
eficientă în relaxarea
sistemului nervos, dar și cu calităţi antimicrobiene, antispasmodice, carminative, cicatrizante. Infuzia de flori de levănţică
este diuretică și dezinfectantă. Dă rezultate bune în boli de inimă pe fond nervos, în tulburări stomacale
și abdominale, în cefalee și migrene, în afecţiuni
renale, precum și în reumatism și stări de agitaţie, de neliniște, de hiperexcitabilitate, în insomnii. Interesant de
observat – infuzia de levănţică stimulează secreţia celulei hepatice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu