ianuarie 31, 2023

 

Ce spune Arsenie Boca despre post: “Nu mănânci carne de porc, dar carne de om mănânci…”

Ce spune Arsenie Boca despre post: “Nu mănânci carne de porc, dar carne de om mănânci…”

Pentru tine ce reprezintă postul? Citește cele de mai jos și răspunde-ți la întrebare singur!

Se spune că postul ne ajută să înțelegem rosturile lui Dumnezeu. El este un toiag pe care ne sprijinim în drumul nostru pe cărările vieții. Ne sprijinim trupul pieritor dar ne pregătim sufletul pentru veșnicie.
Dacă privim în urmă, vedem că prima poruncă data lui Adam în rai a fost aceea de „a păzi postul”, adica de a-și stapani pofta nemancand din pomul cunostintei binelui si raului. La sugestia șarpelui si la indemnul Evei, el a incalcat singura limita care i-a fost impusa de Dumnezeu devenind victima lăcomiei. Dar în ce constă valoarea postului? Este cunoscută tendinţa spre exagerare a instinctelor noastre. Se cunoaşte, de pildă, presiunea exercitată uneori de instinctul de conservare în sensul de a agonisi şi îngrămădi bunuri peste trebuinţele normale. Prin înfrânarea la care ne obligă, postul ne întăreşte puterile spirituale, punându-ne astfel în situaţia de a ţine sub control instinctul amintit. Prin cumpătarea pe care ne-o impune în materie de îngrijire a vieţii fizice, postul ne ajută să stăpânim şi imboldurile atât de presante ale instinctului; însă el nu este rânduit pentru a desfiinţa aceste instincte, ci pentru a înfrâna manifestările lor exagerate. Postul ne mai ajută să facem o distincţie clară între „eul” nostru şi exterior, temperează puterea de ademenire a acestuia şi ne pune în condiţia de a ne elibera de sub apăsătoarele ei revendicări. Ca exerciţiu de renunţare şi abţinere, postul frânge înrâurirea păcatului asupra noastră. Prin efortul la care ne obligă, postul mută centrul de gravitate în sfera noastră spirituală şi ne sensibilizează pentru perceperea prezenţei active a lui Dumnezeu. Părintele Arsenie Boca sfătuia credincioșii să nu vadă postul în sensul cel mai îngust. “Sunt unii care cred că a nu mânca carne și cele asemenea, ar fi tocmai de ajuns ca să se cheme că postesc. Nu mănânci carne de porc, dar carne de om mănânci: prin clevetire și vorbire de rău, muști cu gura, osândești cu vorba și ucizi cu gândul.

Relațiile sexuale în timpul postului

Părinții ne sfătuiesc să vedem postul ca pe o virtute și un exercițiu prin care ne arătăm nouă și Domnului că ne înfrânăm și că semnificația postului este mai puternică decât căderea noastră în ispită.

Semnificația postului

Postul nu ar trebui să fie chinuitor pentru nimeni. Postul nu se ține pentru a ne chinui trupul și a râvni după ispite, ci este pentru a ne concentra pe lucrurile care contează cu adevărat pentru sufletul nostru și pentru noi în fața Domnului.
Gândurile bune ne purifică organismul așa cum rugăciunea ne înalță sufletul. Din când în când este bine să ne curățăm trupul și sufletul. Ne putem gândi la post ca la o variantă retro a cuvântului detox.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu