Denumire știinţifică: Aesculus hippocastanum.
Denumire populară: castan porcesc, castan sălbatic.
Prezentare. Castanul
este un arbore puternic și maiestuos. Își are originea în peninsula Balcanică. Înalt până la 30 de metri,
castanul se remarcă și prin valoarea
sa ornamentală. Frunzele castanului
au un peţiol lung de 10 – 20 cm,
fiecare grupare de frunze având mai
multe foliole. Aceste foliole sunt dispuse după mărime, cea mai mare fiind foliola mijlocie. Castanul
înflorește în mai și iunie, florile – ca
și frunzele – contribuind la frumuseţea acestui arbore. Fructul
castanului este o capsulă cărnoasă, verde,
cu ghimpi, mult mai mare decât o nucă. În momentul coacerii, coaja verde cu ghimpi plesnește și apar seminţele, adică ceea ce în mod obișnuit
numim castane.
Castanul face parte din familia
hipocastanaceelor.
În cazul castanului, pentru
uz medicinal se recoltează scoarţa
de pe ramurile ceva mai tinere (de circa trei-cinci ani),
castanele, frunzele și florile. Din toate acestea se obţin, prin procedee specifice, diverse preparate cu
semnificativă valoare medicinală, precum
și extracte necesare în industria farmaceutică. Cel mai important preparat de castan
este decoctul.
Substanţe active
importante: în scoarţă – esculină, esculozidă, fraxină,
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu