Bozul
Denumire știinţifică: Sambucus ebulus.
Denumire populară: bozie.
Prezentare. Bozul este
o erbacee din familia caprifoliaceelor, fiind înrudită cu socul. La maturitate poate ajunge până la
doi metri înălţime. Crește, adesea, în colonii, formând adevărate păduri în locuri umede, pe terenuri virane,
prin pârloage, pe pășuni, la
marginea pădurilor, în locuri părăsite. Are frunze mari, cu miros neplăcut.
Bozul înflorește în lunile de vară.
Florile sunt albe, grupate în inflorescenţe. Fructele se prezintă sub forma unor bobiţe de culoare neagră.
Pentru nevoi medicinale se recoltează
frunzele, florile, coaja rădăcinilor,
fructele.
Din flori se prepară
infuzie, iar din fructe și coajă se poate obţine un decoct.
Substanţe
active importante: taninuri, esenţe parfumate, zaharuri, acid malic, acid tartric, substanţe amare.
Întrebuinţări. Bozul are neașteptat de multe calităţi din punct de vedere medicinal:
calmează tușea, favorizează transpiraţia, este diuretic, purgativ, depurativ.
Florile de boz se folosesc în terapii
împotriva bolilor infecţioase și a bolilor căilor respiratorii. Mult mai multe utilizări au fructele, frunzele
și coaja cu care se tratează cistitele, nefritele, edemele, hidropizia, constipaţia. De asemenea, bozul este recomandat pentru tratamente în caz de contuzii, având, se pare, calităţi de agent revulsiv.
Deoarece
preparatele de boz pot fi toxice (mai ales cele obţinute din fructe), această
plantă se va utiliza numai sub îndrumarea
unui specialist.
Bradul
Denumirea știinţifică: Abies alba.
Prezentare. Bradul face parte din familia
pinaceelor. Este un arbore foarte cunoscut
și de aceea nu are nevoie de o prezentare extinsă.
Arbore de mari dimensiuni, bradul poate ajunge până la o înălţime de
50 metri. Frunzele au formă de ace și, după cum
se știe, nu cad în anotimpul rece. În mod discret, bradul înflorește în lunile
mai- iunie.
Pentru tratamente medicinale
se folosește uleiul volatil de brad, dar se
utilizează și coaja și rășina.
16 DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC
Substanţe active importante: uleiurile volatile.
Întrebuinţări. Uleiul
volatil extras din brad are efecte pozitive asupra sistemului nervos, în afecţiunile articulaţiilor
(reumatism), în nevralgii. Uleiul de brad poate fi utilizat și ca expectorant.
Notă: efecte
terapeutice identice se obţin și cu scoarţa, rășina și uleiul volatil recoltate
de la molid sau de la bradul roșu (Picea abies).
Brădișorul
Denumire știinţifică: Licopodium clavatum.
Denumire populară: pedicuţa, barba ursului, pălămidă.
Prezentare. Brădișorul
sau pedicuţa este o ferigă, cu o tulpină lungă de până la un metru, culcată pe pământ, din care se
ridică frunzele. Activitatea de producere a sporilor
începe în iulie și se termină în septembrie. Sporii au culoarea galben-deschis. Plantă perenă, această
ferigă face parte din familia
licopodinaceelor. Crește în pădurile din regiunile montane
și submontane.
Pentru terapii
medicinale se culeg sporii, din care se prepară o pulbere, cunoscută și sub numele de sulf vegetal. Unii specialiști în medicină
naturistă opinează că se poate folosi chiar și
planta în întregime.
Substanţe
active importante: substanţe specifice (clavatină, anotină), flavone, săruri
minerale.
Întrebuinţări. Din sporii de brădișor
se face un preparat necesar,
în primul rând,
în tratarea unor afecţiuni
dermatologice. Pulberea astfel obţinută se folosește în tratarea eritemului sugarilor, în intertrigo,
precum și în arsuri, dermatite, răni deschise –
mai ales la copii. În uz intern,
pentru afecţiuni cum ar fi litiazele, hepatitele, se utilizează un preparat obţinut din întreaga plantă.
Unii specialiști în medicină naturistă sunt de
părere că preparatele de brădișor (pedicuţă) sunt benefice și în
tratamente împotriva tabagismului și alcoolismului.
Brânca
Denumirea știinţifică: Lobularia pulmonaria.
Prezentare. Brânca este
un lichen care poate fi întâlnit cu ușurinţă și în ţara noastră, de la deal
până la munte. Copacii-gazdă sunt îndeosebi fagul și arţarul,
rareori molidul, lemnele căzute, pietrele. Brânca poate atinge o lungime
de 40 cm. Acest lichen se prezintă ca
un lob vălurit, altfel spus un lob cu un relief pronunţat, culoarea fiind verzuie, uneori cu accente
spre brun sau chiar verde, cu margini ușor galben-albăstrii sau albe. Prin urmare, un ciudat amestec
de culori ce dă mister
acestei ciudate plante.
Întrebuinţări. Medicina populară
a introdus, din timpuri
străvechi, această plantă
modestă
în rândul celor cu efecte curative. Astfel, practica
de sute sau poate mii de ani a dovedit că preparatele din lichenul
de brâncă combat bolile respiratorii, dând rezultate
în procedeele terapeutice asupra astmului bronșic și a tusei. Substanţa sau substanţele active pe care le conţine brânca produc efecte pozitive
și în cazul bolilor de plămâni.
Brâncuţa
Denumirea știinţifică: Sisymbrium officinale.
Prezentare. Brâncuţa
este o plantă erbacee aparţinătoare familiei crucifereior. Are tulpină păroasă și flori galbene.
Înălţimea sa poate ajunge până la 70 cm. Pentru medicaţie se culeg frunzele, părţile tinere ale plantei,
vârfurile cu tot florile de pe ele. Brâncuţa este o plantă medicinală tradiţională.
Substanţă activă importantă: esenţa alilică.
Întrebuinţări. Confruntându-se cu răcelile, moșii
și strămoșii noștri
trebuiau să se trateze
cumva. Unul dintre aceste remedii a fost brâncuţa și, firește, poate fi și
acuma, dacă, cumva, nu ne convin medicamentele moderne. Cu brâncuţa
se tratează coardele
vocale bolnave sau obosite, precum și laringitele și faringitele, fiind
un antiinflamator eficient. Cel mai cunoscut preparat din brâncuţă
este sub formă de infuzie, dar se
poate folosi și sucul de brâncuţă, cu condiţia ca acesta să fie proaspăt.
Pentru ca sucul de brâncuţă să aibă un gust cât de
cât acceptabil se va dizolva în el lapte, fiind bune și siropul sau mierea. Utilă în practica medicinală este și
tinctura de brâncuţă, deocamdată mai puţin cunoscută și utilizată.
DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC 17
Brândușa de toamnă
Denumire știinţifică: Colchicum autumnale.
Prezentare. Erbacee
micuţă cu flori liliachii, cu înălţime până la 13 cm, brândușa de toamnă aparţine familiei iridaceelor.
Are o dezvoltare deosebită și îndelungată, ajungând
la înflorire abia toamna târziu. Brândușa de toamnă crește în zonele de deal, în locuri umede. Fructul, de mărimea
unei nuci, este otrăvitor, brândușa de toamnă fiind considerată o plantă
toxică, deci o plantă
periculoasă.
Pentru uz
medicinal se recoltează seminţele și bulbul, din care se obţin preparate cu aplicaţii deosebite, cel mai important
și mai cunoscut fiind tinctura.
Acest preparat va fi folosit
cu maximă precauţie
și nu va fi lăsat sub nici o formă la îndemâna
copiilor.
Substanţa activă importantă
este colchicina. Acest alcaloid se găsește mai ales în fructul brândușei de toamnă și are virtuţi medicinale de
excepţie. În acest sens, în prezent
se fac cercetări privind efectele
colchicinei în boli grele, cum ar fi cancerul.
Cercetări mai noi asupra brândușei de toamnă au dus la sinteza unui alt compus, democolcina – mai puţin toxic decât
colchicina – întrebuinţat cu succes, se
pare, în tratarea unor afecţiuni ale sângelui.
Întrebuinţări. Colchicina
acţionează deosebit de eficient în gută, fiind considerat remediul clasic în stoparea rapidă a
atacurilor acestei afecţiuni. De precizat că orice tratament cu brândușă de toamnă se face numai și numai sub
control medical. Altfel, există riscul unor grave intoxicaţii, cu
sfârșit letal.
Preparatele
din brândușă de toamnă sunt cunoscute și ca un bun antinevralgic, dar și ca un diuretic eficient.
Există și o legendă în legătură cu numele
acestei plante periculoase. Se spune
că în Colchida, o regiune din zona estică a Mării Negre, trăia Medeea, o
renumită vrăjitoare. Ea a preparat o
poţiune malefică și a lăsat să cadă o picătură pe pământ. Din acea picătură a răsărit brândușa de
toamnă! Să notăm și faptul că în Evul Mediu brândușa de toamnă
se folosea ca insecticid.
Brebenelul
Denumire știinţifică: Corydalis cava.
Denumiri populare: brebenea, breabăn.
Prezentare. Brebenelul
este o plantă care înflorește primăvara, acoperind solul pădurilor de la deal și câmpie cu un strat vegetal viu, multicolor și frumos mirositor. Sub numele de
brebenel sunt cunoscute mai multe specii de plante cu trăsături comune, adică sunt erbacee perene, au structură asemănătoare și relativ
aceiași compuși chimici
activi. Brebenelul face parte din familia papaveraceelor. Tulpina este
suculentă și rareori trece de 20 cm
înălţime. Rizomul este dezvoltat și, de cele mai multe ori, gol pe dinăuntru.
Florile, în culori albe, gălbui, roz, violete, purpurii, sunt melifere.
Pentru trebuinţe medicinale se
recoltează rizomii. Din tulpini și flori se poate obţine un suc.
Substanţe active importante: trei compuși
specifici – coridalină, coricavină și bulbocapnină. Bulbocapnina este o substanţă toxică.
Întrebuinţări.
Preparatele de brebenel
au acţiune asupra sistemului nervos, făcând unele reglaje
în buna funcţionare a acestuia.
De asemenea, preparatele de brebenel sunt folosite în afecţiuni cardiace, mai ales pentru
reducerea tensiunii arteriale. Aceste
preparate au influenţă pozitivă și asupra funcţionării tractului gastro- intestinal.
Ca plantă medicinală, brebenelul
este încă puţin cunoscut în ţara noastră, deși
compușii săi activi arată că merită toată atenţia.
Broccoli
Denumire știinţifică: Brassica oleracea,
var. botrytis.
Denumire populară: conopida broccoli.
Prezentare. Broccoli se deosebește de conopidă prin partea comestibilă care nu este atât de
aglomerată, ci mai rară, precum un chiorchine. Prin urmare, am putea spune că broccoli este o conopidă cu
inflorescenţa mai rară. Această inflorescenţă
poate fi verde, galbenă sau violetă, neexistând deosebiri în ceea ce
privește conţinutul și consistenţa. Broccoli este o legumă foarte fragedă și
hrănitoare. Are și calităţi medicinale,
recunoscute din ce în ce mai mult. Se consumă în salate (există foarte multe reţete, bine puse la punct), dar și gătită cu carne, cu paste, cu ouă, cu brânză,
cu orez.
18 DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC
Substanţe active importante: conţinut
mare de vitamina C, vitamina K, beta- caroten, săruri minerale, celuloză,
glucide. Recent s-au descoperit doi compuși
– sulforafan și indol-carbinol – care atestă broccoli ca o legumă
utilă în profilaxia cancerului de stomac și de sân.
Întrebuinţări.
Preparatele din broccoli sunt recomandate în avitaminoze, anemii, deranjamente digestive, în prevenirea cancerului pe tractul
gastro-intestinal, în osteoporoză, în combaterea hemoragiilor. Leguma
numită broccoli este cunoscută și ca un ușor, plăcut și eficient depurativ gastro-intestinal.
Brusturele
Denumirea știinţifică: Arctium lappa.
Denumiri populare:
ciulin, captalan,
lipan.
Prezentare. Dicţionarele spun despre cuvântul brusture
că este autohton. De fapt nu este vorba despre o singură plantă, ci despre un grup de plante din același gen – Lappa,
care se numesc brusturi și fac parte din familia compozitelor.
Brusturele se remarcă prin frunzele
mari, late, groase, consistente, de un verde adesea întunecat, cât și prin înălţime – până la 1,3 metri. Florile sunt aproape
roșii sau violete și sunt dispuse în inflorescenţe
sferice înconjurate de ţepi. Când
se usucă, inflorescenţa devine scaiete.
Brusturele este o plantă maiestuoasă, puternică, cu un ciclu de viaţă de doi ani. Poate fi întâlnit pretutindeni în arealul românesc, de la câmpie până la munte.
Virtuţi
medicinale au rădăcinile plantei aflată în al doilea an de vegetaţie, care se recoltează primăvara devreme sau toamna
târziu. Este de dorit ca aceste rădăcini să se folosească proaspete deoarece, prin uscare, își pierd o parte din proprietăţi.
Substanţe active importante. Cea mai importantă substanţă
specifică din rădăcina
brusturelui este lactona.
Alte substanţe: vitamine
din clasa B, săruri de potasiu,
inulină (în cantitate mare), ulei volatil, tanin, precum și un compus
antibiotic despre care se
spune că este tot atât de eficient cât și
penicilina.
Întrebuinţări. Rădăcina de brusture este un medicament natural cu efecte benefice
în cazul bolilor de splină și ficat. Este, de asemenea, un bun depurativ. Reduce glicemia și se manifestă ca un
veritabil agent antimicrobian. Preparatele din
brusture sunt recunoscute și ca un bun tonic pentru păr, stimulând
creșterea părului. Tot la capitolul
cosmetică menţionăm: cu preparatele de brusture se tratează tenurile grase, putând fi folosite, deci, și ca un
excelent agent de curăţire a tenului. Brusturele este eficient și în tratarea acneei, eczemelor și furunculozei.
Din brusture, în amestec cu alte
plante, se poate prepara un ceai cu acţiune de
curăţire internă și intensă a organismului. Prin urmare, brusturele
poate fi utilizat cu succes ca
decoct, intern sau extern, pentru o igienizare cu totul originală și mai ales sănătoasă. O astfel de igienizare este binevenită
primăvara, brusturele combătând, totodată,
și astenia de primăvară.
Cercetări mai
noi au dus la obţinerea uleiului din seminţe de brusture. Acest ulei poate fi utilizat în proceduri cosmetice,
dar și în tratamente dermatologice importante,
cum ar fi tratamentul furunculozei.
Brusturele
este cunoscut și pentru utilizarea sa, cu succes, în suferinţe ale splinei și ale
ficatului.
Bujorul de munte
Denumire știinţifică: Rhododendron kotsschyi.
Prezentare. Bujorul de
munte, numit uneori și smârdar, este un subarbust a cărui înălţime abia ajunge la 50 cm. Face parte
din familia ericaceelor, fiind o plantă
cu o tulpină mult ramificată.
Rădăcina este, de asemenea, foarte dezvoltată. Frunzele, lucioase, consistente și de mici dimensiuni, sunt dispuse
altern. Florile, de culoare roșie,
rareori roz sau albă, au un miros plăcut. Bujorul de munte înflorește pe toată durata
verii. Fructul este o capsulă.
Pentru uz medicinal
se recoltează frunzele,
ramurile tinere cu tot cu flori, florile.
Se prepară infuzie,
decoct, extract.
Substanţe active importante: ulei eteric, taninuri.
Întrebuinţări. Se spune
despre preparatele medicinale de bujor de munte că au proprietăţi afrodiziace. Este, de asemenea, cunoscut faptul că
au efecte pozitive în boli de ficat, precum și în afecţiuni
respiratorii.
În cantităţi mari, preparatele pe bază de bujor de munte pot fi toxice.
DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC 19
Buretele de stejar
Denumirea știinţifică: Boletus igniarius.
Denumire populară: iască.
Prezentare. Este vorba,
de fapt, despre două genuri de ciuperci – Fomes și Phellinus
– care cresc în pădure, pe
tulpinile copacilor bătrâni, mai ales pe stejari și fagi. Aceste ciuperci sunt folosite ca materie primă pentru
prepararea a ceea ce noi numim iască.
Buretele de stejar crește sub forma unei copite de cal sau a unei etajere. Trăind
pe copaci, buretele
de stejar produce,
în timp, putregaiul alb al lemnului.
Întrebuinţări. În medicina populară, buretele
de stejar a fost folosit, multă vreme,
pentru oprirea
sângerărilor și tratarea
rănilor. În natură,
în lipsă de altceva, se utilizează ca pansament, fiind un hemostatic destul
de puternic. Este posibil să aibă și proprietăţi antimicrobiene.
Buruiana de trânji
Denumire știinţifică: Neottia nidus-avis.
Denumire populară: trânji.
Prezentare. Buruiana de
trânji este o plantă perenă, saprofită (adică se hrănește cu resturi de plante aflate în descompunere). Face parte din familia orhideelor, fiind, de fapt, o
orhidee de pădure. Fiind o plantă saprofită, buruiana de trânji crește pe solul bogat în putregaiuri al pădurilor, mai
ales al pădurilor de foioase. Datorită modului său de hrănire, rădăcinile sunt cărnoase, dezvoltate, încâlcite.
Buruiana de trânji nu are clorofilă.
Florile au culoare închisă, brună și miros a miere de pădure. Planta înflorește în lunile
mai, iunie și iulie. Fructul este o capsulă.
Întrebuinţări. În medicina populară
românească, buruiana de trânji este
cunoscută ca un important
remediu în tratarea hemoroizilor.
Busuiocul
Denumire știinţifică: Ocimum basilicum.
Denumiri populare: vasilisc,
bosioc, borjolică, mătăcină, floarea bisericii, bazilic, planta lui Hristos,
buruiana dragostei.
Prezentare. Plantă
foarte cunoscută, aparţinătoare de familia labiatelor, busuiocul se cultivă,
fiind cunoscut ca busuioc de grădină. Există și busuioc
sălbatic (Prunella vulgaris), dar acesta nu are
prea mare importanţă ca plantă medicinală. Busuiocul de grădină ajunge până la 50 – 60
cm înălţime. Înflorește în iulie-august, florile fiind albe sau roz. Se usucă
foarte bine și miroase
plăcut, persistent.
Valoare medicinală
are partea aeriană a busuiocului și se recoltează când apar florile. Preparatul principal pentru uz medicinal este infuzia. Alte preparate semnificative: siropul și esenţa.
Substanţe active importante: oestragol și linalol.
Întrebuinţări. Busuiocul este un bun stimulent general,
fiind antibacterian, antifungic, stomahic, carminativ,
antispastic. Naturiștii îl recomandă în tulburări gastro- intestinale, în inflamaţii ale căilor
respiratorii și ca diuretic. Interesantă este și utilizarea infuziei de busuioc în afecţiuni pe fond
nervos, altfel greu de vindecat. Chiar migrenele, tot cu busuioc se tratează și, deci, nu întâmplător, în casele
de la ţară, pe vremuri, în grindă
trona busuiocul pe toată durata iernii. De asemenea, busuiocul se folosește pentru
calmarea durerilor în urma înţepăturilor de viespi și albine.
Dar iată lista
afecţiunilor tratate cu busuioc: gripă, vomă, răceală, bronșite, colici și balonări intestinale, nevralgii, lipsa
poftei de mâncare, în reglarea lactaţiei la femeile care alăptează. Mai
există încă o afecţiune care se tratează cu busuioc – neplăcutele afte. În
acest caz se face gargară cu decoct concentrat de busuioc, punându-se două linguri
de decoct la 100 ml apă.
În bucătărie, busuiocul are locul
său, fiind folosit,
sub formă de pulbere sau frunze proaspete, la prepararea diferitelor mâncăruri.
Datorită aromei
sale plăcute și persistente, busuiocul
este utilizat, din ce în ce mai mult, și în industria
cosmetică.
Un loc aparte are busuiocul
în credinţele și tradiţiile poporului
român, fiind considerat plantă sfântă. Există credinţa
potrivit căreia, pus la icoană sau în grinda
casei, aduce liniște în gospodărie, pace între cei aflaţi sub același
acoperiș. Se zice că la nașterea
Domnului, în juru-i a răsărit busuioc și de aceea preoţii își fac agheasma cu busuioc
și stropesc cu agheasmă
folosind un pămătuf de busuioc.
20 DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC
Busuiocul este
prezent în multe alte împrejurări ale vieţii românilor, fiind socotit o plantă miraculoasă. De pildă, mireasa care
se duce la cununie trebuie să ia, neapărat, un fir de busuioc
din grinda casei.
Pentru noroc, pentru copii frumoși
și sănătoși, pentru
spor și bine în viaţă. În vechiul
sat românesc, frecarea
mâinilor și a tâmplelor cu busuioc era o procedură
curentă, fiind o primă formă de tratament în aproape orice afecţiune.
C
Desigur, busuiocul este considerat nu numai un leac pentru
trup, ci și, deopotrivă, pentru suflet.
Cacao / Arborele
de cacao
Denumire știinţifică: Theobroma cacao.
Prezentare. Arborele de
cacao este unul dintre cei mai frumoși și mai pitorești copaci. Florile și fructele îl împodobesc începând de la baza
tulpinii și până pe ramurile îndepărtate
ale bogatei sale coroane. Arborele de cacao are o înălţime maximă de 15 metri, în mod obișnuit ajungând
la circa 10 metri. Aparţine
familiei malvaceelor și își are originea
în America Centrală (Mexic), dar se cultivă în prezent în toate zonele
tropicale. Fructele sunt niște bace
de mari dimensiuni (15-20 cm lungime), ce conţin până la 30 de seminţe, adică boabele de cacao, care
au o compoziţie chimică complexă și sunt foarte hrănitoare.
În cazul arborelui
de cacao, valoare medicinală au boabele, care în mod obișnuit se macină, obţinându-se pudra de cacao.
Pot avea efecte
medicinale și preparatele din tecile cărnoase, în care s-au aflat boabele,
sau chiar frunzele.
Utilizarea
arborelui de cacao ca plantă medicinală este foarte veche. De altfel, arborele de cacao figura la loc de cinste
în practicile medicinale ale aztecilor. Aceștia preparau din boabele de cacao un aliment al zeilor, cu virtuţi
tonifiante, euforizante și chiar afrodiziace.
Substanţe active importante: în
primul rând teobromina și teofilina – care
sunt substanţe specifice arborelui de
cacao, apoi cafeina și teina. Nu trebuie uitat renumitul ulei gras, adică untul de cacao. Pe lângă aceste substanţe,
arborele de cacao și, în special,
boabele de cacao, conţin săruri
minerale, enzime, aminoacizi.
Întrebuinţări.
Asemenea cafelei, preparatul de
cacao acţionează asupra sistemului nervos central și mai ales asupra
scoarţei cerebrale, impulsionând activităţile fizice și intelectuale. La fel ca băutura de cafea, băutura de cacao
creează o stare de confort fizic și
psihic, acţionând nu numai asupra sistemului nervos, ci și asupra sistemelor cardiovascular, respirator și digestiv.
Potrivit unor cercetări de dată recentă,
preparatele de cacao au rol detoxifiant și depurativ, contribuind, de exemplu, la eliminarea clorurilor, a lichidului seros din spaţiul
intracelular și din cavitatea abdominală.
În realitate, efectele medicinale ale preparatelor de cacao sunt, însă, mult mai
complexe și mai diverse, datorită numărului mare de compuși pe care îl conţin seminţele
acestui arbore.
Se recomandă, totuși, consumarea cu moderaţie a preparatelor de cacao, inclusiv
sub formă de alimente, deoarece în cantităţi mari pot provoca ameţeli
sau chiar dureri de cap.
Cafeaua / Arborele de cafea
Denumire știinţifică: Coffea arabica;
Coffea excelsa; Coffea robusta.
Prezentare. Arborele de
cafea este un arbust cu o înălţime maximă de 12 metri. Face parte din familia rubiaceelor. Deși se consideră că
peninsula Arabiei este patria sa de
origine, de fapt arborele de cafea provine din Abisinia. În schimb, în Arabia i s-au descoperit calităţile, cunoscută fiind povestea cu acel păstor care observase un comportament ciudat la caprele sale
după ce acestea mâncau, cu poftă, zilnic, seminţele
unui arbust ce se va dovedi a fi celebrul „producător” al cafelei, adică arborele de cafea.
Frunzele
arborelui de cafea sunt alungite, cu nervuri puternice, cu suprafaţă aproape lucioasă, fiind cărnoase și consistente. Florile
apar la subsuoara frunzelor și
DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC 21
au
culoarea albă. Interesant e fructul, care are forma unei cireșe. În dezvoltarea
sa, acest fruct parcurge trei stadii de culoare – verde, roșie și, în cele din urmă, violetă,
în fiecare asemenea „cireașă” „fsdfsd” a arborelui de cafea se găsesc
două boabe tainice, miraculoase.
În cazul arborelui
de cafea, valoare medicinală au, în
primul rând, boabele. Totuși, se pare că au virtuţi medicinale și frunzele, și chiar coaja. Modul de preparare al
boabelor de cafea este cel bine știut de sute de ani – decoct și infuzie. Din boabe se extrage
cafeina, care este un adevărat medicament.
Substanţe
active importante: foarte cunoscutul alcaloid numit cafeină, apoi cafeonă,
tanin.
Întrebuinţări.
Cafeaua, mai exact spus extractul apos al seminţelor arborelui de cafea, este un tonic puternic al
sistemului nervos central, în primul rând al scoarţei cerebrale. Cafeaua este și un bun diuretic. S-a constat și
faptul că îmbunătăţește circulaţia
sângelui, că dilată căile respiratorii, că fluidizează mucoasele de pe căile respiratorii și că echilibrează compoziţia
sucului gastric. Cafeaua este, totodată, un adevărat
accelerator al inimii. Combate astenia și are o anume influenţă benefică chiar și în cazul bolilor
infecţioase.
Rezultatele bune obţinute prin
consumul cafelei pot fi, însă, puse sub semnul
întrebării dacă acest consum este repetat și în cantitate mare. Astfel, cei care suferă de insomnie sau de hipertensiune arterială vor trebui să-și limiteze drastic consumul
de cafea.
Efectele cafelei
depind și de fiecare individ
în parte (Balzac
bea circa 50 de cafele
pe zi, a lucrat foarte mult și cu succes, dar a murit relativ tânăr,
bolnav de hidropizie). Asupra unora
cafeaua are efecte majore, provocându-le insomnii și agitaţie, în timp ce alţii beau cafea
și dorm foarte bine,
chiar mai bine decât dacă nu ar bea.
Un consum mare de cafea – mai
mult de trei cești pe zi – poate crea
dependenţă sau chiar probleme de sănătate. Specialiștii sunt de părere că există o anumită
sensibilitate la cafea și în funcţie
de vârstă, copiii fiind, de exemplu, foarte sensibili. Din acest motiv, copiilor le este interzis
consumul cafelei. Cât despre efectele cancerigene ale cafelei, nimic nu e dovedit, în schimb e foarte posibil ca
acest aliment-medicament să elimine
pericolul îmbolnăvirilor de cancer de intestin gros.
Componentă a vieţii moderne,
cafeaua contribuie în mod cert, prin efectele sale psihoenergizante, la buna condiţie fizică și psihică a tuturor
celor care apelează la ea, cu încredere și speranţă, în fiecare dimineaţă și ori de câte ori este
nevoie.
Caisul
Denumire știinţifică: Armeniaca vulgaris; Prunus armeniaca.
Prezentare. Caisul
este, de multă vreme, un arbore comun în spaţiul românesc. Pom fructifer, face parte din familia
rozaceelor. Originar din China, caisul s-a răspândit în toată lumea, fiind aclimatizat, de foarte multă vreme, și în Europa de sud-est.
Este un arbore de înălţime mai
degrabă redusă – circa 10 metri.
Frunzele sunt de formă ovală, cu
marginile fin crestate. Caisul înflorește primăvara, aspectul său fiind foarte frumos, de strai de sărbătoare. Se spune
că nu numai simpla vedere a acestui arbore înflorit are efecte benefice
asupra sufletului omului,
ci și mireasma florilor sale.
Fructele, aromate și
apetisante, sunt deja bune pentru consum în iunie-iulie. Florile caisului sunt mult căutate de albine – iată, deci, încă un motiv pentru a avea
încredere în valenţele medicinale ale viitoarelor
fructe.
Caisele se consumă crude și sunt
utilizate în curele de fructe. Se consumă și sub formă de suc, compot sau fructe
uscate.
Substanţe active importante: săruri minerale și oligoelemente (calciu, fier, potasiu,
fosfor, fluor, cobalt,
brom, magneziu), levuloză
și glucoză și, mai ales,
vitamine
– B1, B2, C și, în cantităţi însemnate, vitamina A.
Întrebuinţări. Caisa
are o valoare energetică semnificativă, fiind hrănitoare și lesne digerabilă. Efectele în plan
medicinal nu sunt foarte importante, dar s-a observat că un consum zilnic de caise are efecte în cazul anemiilor,
rahitismului, întârzierilor de creștere,
asteniilor, insomniilor și chiar în stări depresive. Se pare că acţionează și
în sensul creșterii imunităţii
organismului. Caisele tonifică întregul organism și mai ales activitatea gastro-intestinală, fiind, totodată,
astringente și diuretice.
Efectul tonic
al caiselor se manifestă și asupra epidermei, cunoscute fiind măștile și loţiunile de ten pe bază de caise.
22 DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC
Calomfirul
Denumire știinţifică: Tanacetum vulgare; Tanacetum parthenium; Crysanthemum vulgare; Crysanthemum balsamita.
Denumire populară: vetriceaua.
Prezentare. Calomfirul este o plantă
erbacee, cu dezvoltare perenă, aparţinătoare de familia compozitelor. Are un rizom
puternic, contorsionat. Tulpina aeriană este
dreaptă și poate ajunge până la 1,5 metri înălţime,
fiind acoperită cu perișori foarte fini.
Frunzele au formă ovală și sunt ușor crestate. Florile, de culoarea galbenă, se dezvoltă târziu, prin lunile august și
septembrie. Această plantă se cultivă, adesea,
pentru decor.
Pentru nevoi medicinale se
recoltează partea aeriană și seminţele. Se prepară infuzie, pulbere, extracte,
mixturi, cataplasme, tincturi.
Substanţe active importante: două substanţe
specifice – tanacetonă și tanacetină, ulei eteric, flavone,
tanozoide, substanţe amare.
Întrebuinţări. Preparatele
pe bază de calomfir sunt cunoscute ca vermifuge. Ele au, însă, și alte proprietăţi, fiind antispasmodice, tonice,
antiseptice. Unii specialiști recomandă preparatele de calomfir în afecţiuni renale
și digestive. Preparatele de calomfir sunt eficiente, de asemenea, în stimularea digestiei
și în reechilibrarea ficatului.
Potrivit unor observaţii mai vechi, aceste preparate au efecte și în dureri de stomac, reumatisme și gută, oboseală
accentuată, menstruaţie insuficientă (reglează
hemoragia menstruală).
Legat de această ultimă
recomandare, trebuie menţionat și faptul că preparatele din calomfir pot provoca avortul. Totodată, se știe, prin
tradiţie, că preparatele de calomfir contribuie activ la asigurarea echilibrului psihic și nervos al femeilor aflate în
suferinţe specifice, combătând
stările de spirit confuze, de isterie, de tensiune nervoasă, migrenele.
Calomfirul
este o plantă ce va fi utilizată cu precauţie, deoarece prin supradozare poate
avea efecte toxice. Este interzisă utilizarea calomfirului în timpul sarcinii.
Camforul / Arborele de camfor
Denumire știinţifică: Cinnamorium camphora.
Prezentare. Arborele de camfor este un copac din pădurea ecuatorială. Pentru terapii se utilizează tulpina și frunzele. Extractul care
se obţine – aflat în folosinţă sub numele de ulei camforat – este un produs vestit.
Substanţe active importante: camfor, borneol.
Întrebuinţări. Camforul are efect relaxant
pentru căile respiratorii și pentru sistemul
nervos. Practic, extractele de camfor repun întreg organismul în mișcare prin faptul că activează fluidele și
stimulează centrii nervoși vasomotori și respiratori. Această influenţă revitalizantă provoacă poftă de mâncare,
calmează reumatismele și alte dureri
din organism, liniștește activitatea din stomac și din intestinul subţire.
Cu decoct preparat
din arbore de camfor se tratează gingivitele, gripa, spasmele stomacale, oboseala complexă.
Captalanul
Denumire știinţifică: Petasites hybridus.
Prezentare. Captalanul
este o erbacee perenă din familia compozitelor. Cu o înălţime la maturitate de până la 40 cm, captalanul are frunze
mari, late, consistente, ușor cărnoase.
Înflorește înainte de înfrunzire, prin martie-aprilie. Rizomul,
adică tulpina subpământeană,
este puternic, gros, asemănător rizomilor care trăiesc în locuri umede. Captalanul poate fi găsit pe
malul lacurilor, al râurilor, prin zone mlăștinoase, fiind iubitor de apă.
Pentru aplicaţii în medicina naturistă se recoltează rizomii,
frunzele și florile.
Rizomii se culeg
toamna, la sfârșitul perioadei de vegetaţie.
Substanţe active importante. Până
în prezent, în captalan au fost evidenţiate două substanţe, cu totul deosebite
ca efect terapeutic: petazina și inulina
(un polizaharid).
Întrebuinţări. Sub formă de infuzie,
preparatele de captalan au efecte antispastice,
calmante, expectorante, vasodilatatoare, analgezice. Ceaiul de captalan se folosește în calmarea crampelor neuro-musculare, în relaxarea și regularizarea activităţii căilor respiratorii, în bolile de inimă – fiind un bun vasodilatator – și, mai nou, se încearcă
DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC 23
utilizarea sa în tratamentul bolilor
canceroase (s-au făcut deja cercetări
ale căror rezultate
s-au dovedit încurajatoare).
Atenţie
– captalanul se va administra numai sub îndrumarea specialistului, a medicului, deoarece petazina poate avea efecte nedorite asupra sistemului nervos.
Cartoful
Denumire știinţifică: Solanum tuberosum.
Denumiri populare: baraboi, barabulă.
Prezentare. Cartoful – o plantă erbacee anuală din
familia solanaceelor – provine din America. Adus și aclimatizat în Europa, cartoful
a fost folosit, o vreme,
ca hrană pentru animale. În secolul al XVIII-lea,
farmacistul francez Parmentier introduce cartoful în alimentaţia oamenilor. Datorită
calităţilor sale nutritive, cartoful a devenit foarte repede hrană de bază pentru popoare
întregi.
În pământ, cartoful are o tulpină
care se îngroașă sub formă de tuberculi și rădăcini.
Tulpina aeriană este muchiată și suculentă. Florile cartofului sunt albe sau violete.
În alimentaţie, dar și pentru terapii, se utilizează tuberculul.
Pentru uz
medicinal se prepară suc, decoct, cataplasme, terci de cartofi cruzi, cartofi
în coajă fierţi pe jumătate,
cartofi copţi sau fierţi în coajă, făină de cartofi.
Substanţe active importante: amidon,
săruri minerale diverse (pe bază de calciu,
magneziu, fosfor, fier, mangan, cupru, potasiu), protide, lipide, vitaminele
din grupul B (B1, B2, B6), vitaminele A și C, acid folic, acid citric, acid malic.
Toate acestea arată importanţa de excepţie a cartofului
pentru alimentaţie, oferind, practic, o hrănire completă. Mai mult decât atât, cartoful este foarte ușor digerabil.
Întrebuinţări. Preparatele
din cartofi combat aciditatea gastrică,
precum și iritaţiile interne și ulcerele gastrice și duodenale. Naturiștii recomandă consumul de cartofi celor care suferă de diabet, obezitate
(cartofii nu îngrașă!), litiaze biliare, disfuncţii intestinale, hepatite, dischinezii biliare, artrite. Decoctul de
cartofi fierţi în coajă are proprietăţi alcalinizante și remineralizante.
Cel mai
sănătos mod de preparare a cartofului este coacerea sau fierberea în coajă.
În afară de
tuberculi, celelalte părţi ale cartofului sunt toxice. Și chiar și tuberculii sunt toxici dacă au culoarea verde,
culoare ce apare, de obicei, după ce tuberculul de cartof a stat timp îndelungat la soare.
Cert este
faptul că virtuţile medicinale ale cartofului sunt atestate de multă vreme. Cândva, pe vremea când se cultiva mai
mult ca plantă decorativă, iniţiaţii considerau cartoful ca un leac pentru creșterea
longevităţii.
Cartofii dulci, cunoscuţi
și sub numele de batate (Ipomoea batatas), precum și topinamburul sau
napul porcesc (Helianthus tuberosus) au
proprietăţi asemănătoare cu ale cartofului. Napul porcesc este denumit de naturiști cartoful diabeticilor.
Batata și napul porcesc
sunt recomandate cu insistenţă în hrana celor
care suferă de afecţiuni cardiovasculare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu