Ardeiul iute
Denumire știinţifică: Capsicum annuum.
Prezentare. Ardeiul iute este o plantă anuală din
familia solanaceelor. Are o talie redusă și o serie de particularităţi care, uneori, uimesc.
Florile ardeiului iute, mici și numeroase, sunt grupate și au culoarea
albă, roșie, galbenă sau violetă. În mod obișnuit,
în culturile mari, ardeiul înflorește din iunie și până în septembrie.
Fructele, binecunoscute tuturor din
bucătărie și din farfuria cu mâncare, sunt verzi, galbene sau roșii.
O plantă familiară, deci,
celor mai mulţi dintre noi, dar care încă ascunde
destul de multe secrete. Utilizat în alimentaţia
curentă, ardeiul iute este, de exemplu, mai puţin cunoscut ca plantă medicinală. În anumite condiţii, ardeiul
poate fi folosit chiar și ca plantă de ornament.
Pe lângă valoarea sa alimentară indiscutabilă, fructul ardeiului
iute are și o valoare
medicinală semnificativă. Pentru uz medicinal, din fructul de ardei se
prepară pulbere, tinctură și chiar decoct.
Substanţe
active importante: vitamina C în
cantitate foarte mare, enzime,
precum și vitaminele A, B1, B2. Conţine o substanţă care-i dă iuţeala,
numită capsicaină.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu