Rugaciunea lui Iisus, scara catre mantuire
Multe se pot spune despre puterea Rugaciunii lui Iisus, insa un lucru foarte important este sa avem un povatuitor, indrumator, un duhovnic cu experienta in lucrarea Rugaciunii lui Iisus. Rugaciunea lui Iisus este scara care ne calauzeste spre descoperirea harul Dumnezeiesc Sunt multe etape in evolutia duhovniceasca, iar cateva elemente esentiale in aceasta sporire sunt atitudinea smerita, gandul si fapta buna pentru aproapele si cel mai important iubirea de Dumnezeu care ar trebui sa se manifeste prin nevointe duhovnicesti, post, lacrimi firbinti, constientizarea micimii noastre si a iubirii infinite a Domnului nostru Iisus Hristos pentru noi. Parintele Cleopa sintetiza lucrarea Rugaciunii lui Iisus astfel:
În primul stadiu, cel ce se roagă este lăsat să se roage numai cu puterile sale. Harul lui Dumnezeu, fără îndoială, ajută pe cel ce se roagă, dar nu-şi descoperă prezenţa sa. În acest timp, patimile ascunse ale sufletului se pun în mişcare, silind pe lucrătorul rugăciunii să se smerească. Biruinţele şi înfrângerile se înlocuiesc unele pe altele, iar voinţa liberă şi neputinţa omului se arată în toată golătatea. În stadiul al doilea, harul lui Dumnezeu îşi arată simţit prezenţa sa în lucrare, unind mintea cu inima şi dând putere pentru ca rugăciunea să se facă fără întrerupere, cu plângere şi cu căldură. din inimă. Această a doua rugăciune provine din prima. Acum atenţia minţii în timpul rugăciunii atrage inma în consimţire şi, când se întăreşte rugăciunea, consimţirea inimii trece într-o unire a minţii cu inima. Cel de-al treilea fel de rugăciune şi atenţie se înfăţişează astfel: mintea în timpul rugăciunii petrece fără ieşire în interiorul inimii şi de aici, dinlăuntrul inimii, înalţă rugăciune către Dumnezeu. Aici se află toată esenţa lucrării. În sfârşit, în timpul atenţiei care s-a unit cu rugăciunea, mintea coboară în inimă, pentru cea mai adâncă lucrare a rugăciunii.
Sfaturile cele mai bune le puteti citi in continuare, fiind recomandarile parintilor de la Manastirea Vatopedu din Sfantul Munte Athos:
Rugăciunea lui Iisus este cea mai puternică rugăciune, care este alcătuită din cuvintele „Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă.” Această formulă de bază originală și tradițională a variat și variază ușor, în funcție de perioada istorică și de școala duhovnicească în care s-a folosit. Cele mai frecvente adăugări, chiar dacă nu sunt singurele, sunt „Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul.” Desigur că există și alte variante.
În orice caz, recomandăm cea mai scurtă formă, deoarece, mai ales în zilele noastre, mintea noastră este foarte slabă – astfel încât forma mai scurtă, originală, va ajuta mintea să păstreze rugăciunea mai ușor.
Regula de aur este de a nu forma niciun fel de gânduri și de a respinge orice gânduri și imagini care vin. Trebuie să fim atenți doar la cuvintele rugăciunii și să ne închidem mintea în interiorul acesteia.
Ar trebui să o spunem cât mai mult – mai mult sau mai puțin în mod neîncetat – de preferință cu ajutorul unui metanier, deoarece se adună mintea mult mai bine.
La început, este mai bine să spunem rugăciunea cu gura, în șoaptă (dacă nu îi distragem pe ceilalți). Șoptirea rugăciunii ajută foarte mult, mai ales atunci când cineva îndeplinește sarcini manuale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu