martie 06, 2023

 

Rugaciunea “Cuvine-se cu adevarat”, inchinata Maicutei Sfinte

“Cuvine-se cu adevărat să te fericim, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și prea nevinovată și Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Năs-cătoare de Dumnezeu, te mărim.”

Rugaciunea „Cuvine-se cu adevarat” este cea mai cunoscuta si folosita de credinciosi. Potrivit cercetarilor, a aparut mai intai a doua parte a ei:
„Ceea ce esti mai cinstita decat heruvimii si mai marita fara de asemanare decat serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul L-ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim”.

Aceste cuvinte i-au fost atribuite lui Cosma de Maiuma, traitor in veacul al VIII-lea, fratele vitreg al Sfantului Ioan Damaschin. Prima parte a acestei rugaciuni a luat nastere in chip minunat. Cu veacuri in urma, intr-una din chiliile schitului Protaton, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, din Sfantul Munte Athos, un ucenic a primit binecuvantarea staretului sa ramana singur sa se roage, in timp ce staretul urma sa mearga la o priveghere la Protaton.

Dupa plecarea staretului, un calugar a batut la usa chiliei acestuia si l-a intrebat daca poate fi gazduit peste noapte. A fost primit cu bucurie. Impreuna s-au trezit pentru savarsirea Utreniei. Dupa ce s-a rostit Psalmul 50 si s-a ajuns la cantarea Imnului Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, rostit in fata sfintei sale icoane, „Ceea ce esti mai cinstita decat heruvimii si mai marita fara de asemanare decat serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul L-ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim“, calugarul strain a adaugat la cantarea cunoscuta o alta fraza:
„Cuvine-se cu adevarat sa te fericim, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata, si Maica Dumnezeului nostru”.
Ucenicului i-a placut tare mult cantarea cea noua, motiv pentru care l-a rugat pe calugarul strain sa i-o scrie. Monahul strain a luat o piatra si a scris pe ea cu degetul noile cuvinte, spunand:
„De acum inainte intreaga Biserica Ortodoxa sa-i cante Maicii Domnului precum cantam si noi in ceruri. Eu sunt Arhanghelul Gavriil!”. Apoi s-a facut nevazut.

Cand staretul s-a intors dimineata de la priveghere, a luat imediat piatra si a chemat pe staretii celort 20 de manastiri din Sfantul Munte. Acestia au hotarat sa trimita la Constantinopol piatra inscriptionata cu degetul Sfantului Arhanghel Gavril, care continea prima parte a rugaciunii.

Deasemenea icoana Maicutei Sfinte in fata carea s-a petrecut minunea aparitiei Sfantului Gavril, a fost dusa in biserica Protaton de la Kareia, capitala Sfantului Munte. Acesta icoana este una dintre cele mai iubite icoane din Sfantul Munte si se numeste „Axion estin“.

Icoana făcătoare de minuni „Axion estin“, ştiţi foarte bine, tronează in Sfantul Altar al bisericii principale din Kareia, Sfântul Munte, precum şi în inima monahilor care trăiesc în prezenţa ei deja de o mie de ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu