De ce plânge cu lacrimi de sânge Sfânta Irina a cărei zi o serbăm azi?! Locuitorii sunt în fierbere! Ce vrea să transmită prin acest semn!
De ce plânge cu lacrimi de sânge Sfânta Irina a cărei zi o serbăm azi?! Locuitorii sunt în fierbere! Ce vrea să transmită prin acest semn!
Starea de spirit a grecilor din insula Samos este in fierbere dupa ce o icoana a Sfintei Irina pare ca plange cu lacrimi de sange. Evenimentul se petrece in Biserica Sfanta Irina.
Mitropolia locala a cerut abtinerea de la interpretari si speculatii, pana cand va reusi sa formuleze un punct de vedere asupra fenomenului. Mitropolitul Eusebiu a vizitat deja biserica si a participat la sfanta liturghie.
Desi fenomenul a fost facut cunoscut recent publicului larg, prin siteurile grecesti, debutul sau a avut loc in urma cu cateva luni. Inca din noiembrie 2014 a fost observata o picatura de lacrima de sange curgand in ochiul drept al Sfintei Irina, conform relatarilor agentiei de stiri Romfea.gr.
***
Misterul icoanelor care plang
Lacrimile care curg pe o icoana sunt un semn ca urmeaza sa vina chinuri si necazuri. Stiri despre miracole divine au inceput sa apara din ce in ce mai des in presa. Unii oameni cred povestile pe care le citesc, altii au indoieli. Exista si persoane care fac experimente stiintifice in cautarea de explicatii stiintifice in spatele acestui fenomen.
Lacrimi care seamana cu sangele
Margarita Hak, un astrofizician italian, sustine ca a reusit sa explice unul dintre cele mai faimoase miracole ale Bisericii Catolice, „Miracolul de lichefiere a sangelui Sfantului Ianuarie”.
Vorbind pentru NewsInfo, un purtator de cuvant al Patriarhiei Moscova a spus ca Biserica Ortodoxa Rusa nu are de-a face cu miracolul Sfantului Ianuarie. Dar, in majoritate, autoritatile bisericii au aratat ca pretentiile ei sunt lipsite de temei: „Evaluarea stiintifica a fost facuta in anii 1980. S-a dovedit ca fenomenul nu poate fi explicat. Femei nebune cu indoielnic potential stiintific nu pot pune la indoiala un fapt real”.
Cinci icoane din Biserica Sfanta Ecaterina, din orasul Petrozavodsk, au lacrimat in anul 1998. Toate icoanele din Biserica Mijlocirii prin Sfanta Fecioara din orasul Dzerjinsk, aveau lacrimi ce se scurgeau, la inceputul acestui an, si unele dintre ele semanau cu sangele. Zece icoane care dateaza din secolele XV-XIX au inceput sa „verse” mir la 28 iunie 2005 in Muzeul de Arta din Soci. Alte cazuri similare au fost relatate recent. Ekaterina Ilinskaia a fost implicata in restaurarea icoanelor timp de circa 20 de ani.
„Pot sa va spun o poveste nemaipomenita”, a spus ea. „Trebuia sa deschidem o expozitie in Karetni Riad, acum cinci ani. Un grup de reporteri astepta pe hol. Cand, in sfarsit, i-am lasat sa intre, un miros de tamaie a invadat incaperea. Reporterii au crezut ca noi am fumat. Dar nimeni nu intrase in incapere inainte de inceperea vernisajului. Paznicul a dormit aproape toata noaptea”, a marturisit experta.
Mirul, semn bun, lacrimile, semn rau
Potrivit serviciului de presa al Patriarhiei Moscova, Biserica Ortodoxa Rusa crede in posibilitatea miracolelor, dar fiecare caz este verificat cu multa atentie. „Mai bine trecem peste un miracol, decat sa declaram minune ceea ce in realitate nu este. Zeci de carti incearca sa explice stiintific unele dintre acestea. Biserica Ortodoxa Rusa a infiintat o comisie in 1999 pentru descrierea miracolelor divine care se intampla in cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse. Presedintele comisiei este Pavel Florenski, nepotul faimosului teolog Pavel Florenski. Florenski spune ca investigatiile stiintifice riguroase sunt „forta conducatoare” a comisiei. La lucrarile comisiei iau parte fizicienii Alexandr Moskovski si Serghei Sasinski, biologul Alexandr Agadjanian si filologul Tatiana Sutova. Exista deocamdata confuzie in ce priveste terminologia. Mirul este o substanta foarte pretioasa, un semn bun, cand o icoana o „emana”. Dimpotriva, lacrimile sunt un semn rau, anuntand ca vor veni necazuri si chinuri. Preoti catolici si ortodocsi sunt perplecsi in fata acestui fenomen al icoanelor care plang. (Arina Avram)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu