Fluierătoarea
Denumire știinţifică: Tamus communis.
Prezentare. Fluierătoarea,
o alcătuire vegetală impunătoare, cu o înălţime de până la patru metri, rădăcină consistentă, frunze alterne, flori
galben-verzui și fructe de culoare
roșie este o plantă perenă. Înflorește în mai-iunie, iar fructul său este bacă
(o boabă). Fluierătoarea crește la
marginea pădurilor, în liziere, în tufărișuri și în vegetaţie amestecată.
Pentru preparate
medicinale se culeg lăstarii tineri și rădăcinile. De altfel, rădăcinile și lăstarii sunt părţile
comestibile ale acestei
plante.
Întrebuinţări.
În medicina tradiţională, preparatele de fluierătoare erau folosite în
tratamentul reumatismului și al gutei, dar și în acela al rănilor de sub piele,
adică în vindecarea contuziilor și a echimozelor. Fluierătoarea este și un bun revigorant.
Foaia grasă
Denumire știinţifică: Pinguicula vulgari.
Prezentare. Planta
numită foaie grasă se deosebește mult de alte plante, făcând parte din grupa plantelor carnivore.
Este o erbacee pitică, având o înălţime
maximă de 15 cm. Aparţine
familiei lentibuiariaceelor. Tulpinile îi sunt foarte scurte, practic la nivelul solului, iar frunzele formează o
rozetă. Din această rozetă se înalţă florile, care au un peduncul lung. Frunzele sunt mari, consistente, cărnoase,
grase. Au și o funcţie digestivă – secretă o substanţă digestivă și alţi
compuși mucilaginoși și dizolvanţi, necesari
consumării materiilor organice, adică
a insectelor. Foaia grasă înflorește
de la sfârșitul primăverii și până în
iulie. Florile au o culoare puternică, albastră-violacee. Această plantă ciudată crește în zonele
montane și submontane, în locuri umede, mai ales
pe pajiști, în poieni, la margini de pădure, în turbării și mlaștini. Foaia
grasă se aseamănă mult cu roua cerului, mai ales în privinţa proprietăţilor medicinale.
Pentru uz
medicinal se recoltează frunzele, din care se prepară un extract fluid. Împreună
cu alte extracte, extractul de foaie grasă intră și în compoziţia unei importante mixturi,
eficientă în multe și
grele afecţiuni.
Substanţe active importante: taninuri, mucilagii, enzime,
aci