noiembrie 07, 2022

remedii homeopate

 Abordarea homeopată caută să integreze atât cauzele și predispozițiile, cât și manifestarile clinice pentru a stabili cea mai buna conduită terapeutică. Homeopatul are în vedere, dacă e cazul, și celelalte coordonate ale vieții pacientului. Îi recomandă un regim alimentar ușor, hidratare corespunzătoare și tratament pe măsură. Iata câteva exemple de tratament, însă e important de luat în calcul că fiecare pacient primește recomandări personalizate.

Remedii

  • Aconitum – indicat în situațiile în care debutul este brusc, cu eventuale agravări nocturne;
  • Belladonna – unde predomină roșeața
  • Antimonium-crudum – pentru piele uscată și aspră, la persoanele sensibile, care evită contactul fizic direct și nu doresc să fie filmate/pozate.
  • Natrium-carbonicum – util în situațiile în care există și o intoleranță digestivă (lapte)

Turta lupului (Nux Vomica)

Fructele turtei lupului, planta originara din Indonezia, contin stricnina, o substanta extrem de otravitoare. In Evul Mediu, stricnina era folosita pentru tratarea bolnavilor de ciuma.

In cazul unei supradoze, provoaca crampe, dificultati de respiratie si, in final, moartea. In homeopatie, Nux vomica se foloseste, printre altele, ca remediu traditional pentru persoane care sufera de stres pe fond profesional:

  • nervozitate
  • teama de refuz
  • inclinatie catre excesul de nicotina, cafea si medicamente
  • hipersensibili la lumina, galagie, mirosuri
  • introvertiti
  • dependenti de munca


Tinctura de rozmarin

 

Tinctura de rozmarin

Un remediu celebru în Evul Mediu, numit și „apa ungurească” este obținut din rozmarin. Numele acestui remediu provine din faptul că a fost inventat pentru regina Ungariei (sec. al XIII-lea). Se spune că regina suferea de paralizie parțială și folosind acest remediu, s-a vindecat fără nici un fel de sechele.

„Apa ungurească” este o tinctură obținută prin macerarea a 20 g pulbere de rozmarin proaspăt măcinat cu 50 ml alcool de 96 grade și 50 ml apă plată sau de izvor. Se lasă la macerat într-o sticlă ermetică, de culoare închisă, timp de 10 zile, după care se strecoară printr-un tifon (nu se folosește plastic sau metal). Acest remediu poate fi folosit intern, diluând o linguriță de tinctură în 100 ml apă plată/de izvor, de 3 ori pe zi.

Oțet de rozmarin

Oțetul de rozmarin se prepară astfel: la un litru de oțet de mere se pun la macerat 350 g de rozmarin pentru 10-15 zile. Se folosește în masajoterapie timp de 15-20 de minute cu efecte benefice în caz de paralizii, scleroză în plăci, hemiplagii etc. Se vor masa zonele corpului afectate de paralizie, iar masajul se va face zilnic.

Pentru a mări eficiența masajoterapiei, se va putea alterna cu masajul cu ulei de sunătoare și cimbrișor sau cu tinctură de de traista-ciobanului.

Compoziția rozmarinului

 

Compoziția rozmarinului

Frunzele de rozmarin conțin substanțe bioactive naturale de origine vegetală precum ulei eterictaninsaponozide, dar și acid ursolic, polifenol (care are rolul de a ajuta la arderea grăsimilor), acid oleanolicvitamina C și săruri minerale.

Anumite părți alei plantei (în special vârfurile de flori) conțin antioxidanți fenoliciacid rozmarinic, și numeroase uleiuri volatile esențiale cum ar fi: cineol, campen, borneol, acetat de bornil, alfa-pinen. Acești compuși sunt cunoscuți pentru proprietățile antiinflamatorii, antialergice, antifungice și antiseptice.

Ingredientele active ale rozmarinului:

  • Antioxidanți - flavonoide, care reduc grăsimile și efectul îmbătrânirii. Flavonoidele îmbunătățesc circulația, în special cea a scalpului, având un păr mai sănătos însă acționează și la nivelul creierului, îmbunătățind starea de concentrare și memoria. Coține carnosol, substanță care este anti-cancerigenă și de aceea este folosit cu succes în cancerul de prostată, sân, leucemie și cancer de colon, cu rezultate promițătoare.
  • Camfor - se folosește ca antiinflamator în dureri reumatice, artrite, dureri articulare, chiar și răceală și gripă. Camforul este și un bun antiseptic.
  • Rozmaricină - acesta este antiinflamator ușor şi astfel ajută la îmbunătățirea circulației sangvine și descongestionează inflamațiile.

Planta este foarte de bogată în vitamine din complexul B, conține cantități importante de vitamina A și vitamina C. Este una din ierburile cu conținutul cel mai ridicat de folați (importanţi în sinteza ADN-ului, iar când sunt administrați în perioada de preconcepție, pot ajuta la prevenirea defectelor de tub neural la nou-născuți).

Rozmarinul este folosit încă din vremurile antice

 Rozmarinul este folosit încă din vremurile antice, datorită proprietăților sale medicinale. Această plantă era folosită în mod tradițional pentru ameliorarea durerilor musculare, pentru a susține sistemul imunitar și pe cel circulator, dar și pentru a ajuta la îmbunătățirea memoriei sau la creșterea părului.

Rozmarinul este o plantă perenă, din specia de plante lemnoase cu frunzele totdeauna verzi, în formă de ace și cu flori albastre, albe sau roșii. Acesta are o îndelungată istorie în ceea ce privește utilizarea sa în bucătărie, în aromaterapie, și în industria parfumurilor, pe lângă utilizarea sa în medicina naturistă. Această plantă își are originea în America de Sud și în regiunea mediteraneană făcând parte din familia Lamiaceae, împreună cu menta, oregano, cimbrul, busuiocul și lavanda.

vitamine

 

  • Vitamina D - de multe ori asociată cu densitatea osoasă şi forţa musculară, vitamina D este de asemenea strâns legată de nivelele de testosteron la bărbaţi. Suplimentarea cu vitamina D crește semnificativ nivelurile de testosteron liber din organism. Organismul produce cantități mari de vitamină D atunci când pielea este direct expusă la soare, fiind uneori denumită ca „vitamina soarelui”. Peştele gras precum somonul, tonul sau macroul conţin multă vitamina D.
  • Magneziu -acest mineral împiedică proteinele să se lege de testosteron. Rezultatul? O cantitate mai mare de hormoni masculini în sângele tău. Spanacul conţine foarte mult magneziu. Migdalele, caju sau alunele sunt surse bune, de asemenea.
  • Zinc - este absolut esențial pentru stimularea nivelelor de testosteron din corpul tău. Deficitul de zinc este asociat cu nivele mai mici de testosteron din corp. Alimente cum ar fi fasolea, nucile, crabii, homarul, carnea de vită și cerealele integrale sunt foarte bogate în zinc. Fructele de mare conţin de aproape de cinci ori mai mult decât doza zilnică recomandată de zinc.
  • Potasiu – se găsește în banane, sfeclă roșie sau spanac.
  • Macca - este o plantă rădăcinoasă, înrudită cu ridichia, varza și broccoli, care datorită uimitoarelor și unicelor proprietăți pe care le deține, este considerată un superaliment. Este cultivată în special în munții înalți din America de Sud, cu precădere în Peru, și este cel mai puternic afrodisiac natural, fiind cunoscută și sub denumirea de ginseng peruvian. Pentru că stimulează glanda pituitară și acționază ca un tonic general pentru organism, pudra de maca este capabilă să echilibreze nivelul hormonal.
  • Ashwagandha (Withania somnifera) este un adaptogen, fiind recunoscut ca neuroprotector, calmant pentru sistemul nervos și reglator hormonal. Folosită de peste 5 000 de ani în medicina Ayurveda, Ashwagandha susține organismul în situații de stres, oboseală și anxietate.
  • Spirulina (Arthrospira Platensis) - este o algă unicelulară, de culoare verde-albăstruie, soră cu chlorella. Are formă spiralată, dimensiune nu mai mare de câţiva microni, creşte atât în apele dulci cât şi în cele sărate şi se numără printre cele mai investigate plante ale planetei. Spirulina reglează producţia de insulină, hormoni tiroidieni, corticosteroizi şi este de real ajutor în tratarea impotenţei şi frigidităţii.

Ce este testosteronul?

 

Ce este testosteronul?

Testosteronul este cel mai important hormon masculin, cu acțiune principală în dezvoltarea sistemului reproductiv al bărbatului, dar are un rol semnificativ pe multe alte planuri ale sănătății, atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor.

Unde se formează testosteronul?

La bărbați, testosteronul este produs în testicule, iar la femei, în ovare. În cazul ambelor sexe, testosteronul este realizat în cantitate semnificativ redusă și la nivelul glandelor suprarenale (situate deasupra rinichilor).

Creierul și glanda pituitară (o mică glandă endocrină de la baza creierului, care secretă hormoni) controlează producția de testosteron. Procesul este următorul: hipotalamusul transmite glandei pituitare ce cantitate de hormon să producă, iar glanda pituitară trimite mesajul către testicule sau ovare, de unde, testosteronul, la fel ca alți hormoni, intră în circulația sangvină, ajungând la alte organe.

Ce rol are testosteronul?

La bărbați, testosteronul este asociat cu starea generală de sănătate, fiind responsabil de multe acțiuni de-a lungul vieții bărbatului:

  • Încă din faza embrionară, acest hormon ajută la dezvoltarea organelor interne și externe, inclusiv a organelor reproductive – penisul și testiculele.
  • La pubertate, testosteronul contribuie la modificarea vocii, creșterea penisului, creșterea în înalțime, creșterea părului în zona pubiană, pe față și la subraț.
  • La maturitate, testosteronul este asociat cu libidoul, masa și forța musculară și dezvoltarea maxilarului.
  • Bărbații au nevoie de testosteron pentru a produce spermă în scopul reproducerii.
  • Testosteronul influențează densitatea osoasă și distribuția grăsimii.
  • Acest hormon masculin joacă un rol important și în cazul femeilor, influențând libidoul, densitatea osoasă și puterea musculară. Totodată, testosteronul contribuie la secreția unor hormoni importanți pentru ciclul menstrual.

Testosteronul are numeroase efecte și funcții în organismul uman:

  • Crește sinteza proteinelor și crește masa și forța musculară
  • Blochează absorbția grăsimilor și a depozitelor de grăsimi
  • Promovează o dispunere masculină a țesutului adipos iar prin creșterea ratei metabolice bazale datorită creșterii masei musculare, crește și numărul mitocondriilor ce favorizează și mai mult folosirea grăsimii ca și sursă de energie
  • Îmbunătățește cogniția, memoria, impulsul sexual și influențează sentimentele/emoțiile
  • Crește fluxul de sânge și debitul cardiac
  • Crește producția de globule roșii și menține densitatea osoasă
  • Susține producția și viabilitatea spermei și promovează creșterea penisului și funcția erectilă
  • Susține producerea de colagen și producția de păr
  • În cazul ambelor sexe, testosteronul stimulează producția de globule albe, cu rol vital în sănătate și apărarea organismului de boli infecțioase.

Testosteronul scăzut

Concentrația de testosteron în organismul adult ajută la menținerea acestor calități, dar este importantă şi pentru funcția sexuală, libido şi reproducere. Însă, nivelul de testosteron începe să descrească în mod natural pe măsură ce bărbatul îmbătrâneşte, procesul începe la vârsta de 25 – 30 de ani şi se accentuează pe măsură ce se apropie de vârsta de 50 de ani. Atât femeile cât și bărbații pot suferi de această condiție.

Natura ne vine în ajutor

 Natura ne vine în ajutor cu o gamă largă de plante și suplimente alimentare care au un puternic efect antiinflamator. Iată mai jos o lista cu cele mai renumite şi eficiente suplimente naturale antiinflamatoare ce îi pot ajuta în mod real pe cei cu boli inflamatorii.

Inflamația acută este un răspuns imun care durează de obicei doar câteva zile și în mod normal este benefică pentru vindecare, deși este adesea însoțită de senzații neplăcute cum sunt mâncărimea sau durerea. Apare atunci când sistemul imunitar încearcă să protejeze organele de infecții și leziuni. Scopul său este acela de a localiza și elimina țesutul afectat, astfel încât organismul să poată începe procesul de vindecare.

Însă, uneori, inflamația persistă și atunci poate deveni un dușman al organismului. Multe afecțiuni grave printre care cele cardiace, artrita, boala Alzheimer, renale, digestive, reumatism, pulmonare sau cele provocate de anumite virusuri au fost corelate cu inflamația acută.

Un pas important pentru a contracara efectele nocive ale inflamației cronice îl reprezintă introducerea în dietă a cât mai multor alimente cu efect antiinflamator. Mai multe informații precum și un top al alimentelor cu efect antiinflamator le poți afla citind acest articol.

Top 10 suplimente naturale cu efect antiinflamator:

Canabidiolul - Ulei CBD

Canabidiolul este una dintre cele 421 substanțe chimice naturale ale plantei Cannabis Sativa, cunoscută și sub denumirea populară de „cânepă”. CBD-ul este o substanță naturală extrasă din cânepă, un canabinoid cu un potențial terapeutic puternic, un element esențial între multiplele remedii antiinflamatorii naturiste.

Consumat sub formă de ulei, acesta are ca principale acțiuni efectele antiinflamatorii, antioxidante și analgezice.

Principalul beneficiu adus asupra organismului este reducerea inflamației de la nivelul sistemului nervos central. Pe lângă acesta, uleiul de CBD mai poate contribui și la reducerea inflamației pulmonare, cât și a celor de la nivelul pancreasului.

De asemenea, are numeroase proprietăți benefice, cu o gamă largă de aplicabilitate în cazul multor tipuri de afecțiuni: cancer, boli autoimune (lupus, artrită reumatoidă), boli neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson, ischemie), scleroză multiplă, tulburări psihice și psiho-emoționale (schizofrenie, depresie, anxietate), epilepsie, dureri cronice, diabet, colon iritabil.

Boswellia - Ulei esențial de tămâie

Din rășina arborelui de boswellia serrata, pe lângă tămâia propriu-zisă, se obține și ulei esențial de tămâie, cu numeroase beneficii pentru sănătate datorită proprietăților sale antiinflamatorii, dar și antibacteriene și antifungice, fiind astfel un remediu antiinflamator naturist.

Acizii boswellici sunt cele mai valoroase substanțe active din compoziția tămâii, care au proprietăți antiinflamatoare. Acești acizi inhibă capacitatea unei enzime de a activa leucotrinele implicate în reacțiile inflamatorii. Conform cercetărilor realizate de-a lungul timpului, acizii boswellici sunt eficienți într-un număr mare de afecțiuni inflamatorii precum colitele cronice, colitele ulcerative, boala Crohn, artrita și astmul bronșic.

Ingredientele acestei plante se găsesc pe piaţă şi ca suplimente alimentare naturale (sub formă de capsule) ce păstrează proprietăţile antiinflamatoare. Doza recomandată este de 300-400 mg, de trei ori pe zi.

MSM - Metilsulfonilmetanul

MSM-ul este o combinație de 4 ingrediente naturale cu efecte puternice: extract de salcie, gheara diavolului, cartilaj de rechin și șofran de India. Produsul este conceput pentru prevenirea și combaterea afecțiunilor articulare cauzate de uzură, procese auto-imune sau degenerative și conține cele mai puternice remedii contra afecțiunilor articulare, fiind astfel un puternic antiinflamator.

Metilsulfonilmetanul este o sursă esenţiala de sulf, care se găseşte în mod natural în fructe, legume şi cereale. Prin metodele termice de preparare a alimentelor, acest compus se pierde. Suplimentele pe baza de MSM reduc durerea şi inflamaţia în cazul celor afectaţi de artrită. MSM-ul poate fi găsit sub formă de tablete, capsule şi cremă. Doza uzuală este de 1.000-3.000 mg pe zi.

Quercitină

Quercitina este un supliment alimentar, un antioxidant natural cu rol în echilibrarea manifestărilor alergice și în protecția sistemului respirator. Este un compus antioxidant întâlnit în diverse alimente (măr, ceapă, fructe de pădure) şi în băuturi, precum vinul roşu. Efectul antiinflamator se datorează proprietăţii quercetinei de a bloca leucotrienele şi prostaglandinele.

Printre multiplele beneficii care vin la pachet, quercitina contribuie la echilibrarea manifestărilor caracteristice reacțiilor alergice precum: nas înfundat, ochi înlăcrimați, strănut, respirație dificilă, înroșirea pielii, manifestări digestive declanșate de polen, praf, par de animale, produse chimice etc.

Ulei de pește – Ulei de pește cu Omega 3

Cu toții știm ca uleiul de peste este benefic pentru sănătatea noastră, dar dincolo de ideea generală şi oarecum vagă conform căreia „ne face bine”, trebuie să știm că motivul pentru care el este atât de sănătos este conținutul ridicat de acizi grași Omega 3.

Uleiul de pește aduce multiple beneficii organismului, întărind sistemul imunitar și echilibrează reacțiile acestuia față de factorii externi. De asemenea, are rol antioxidant și antiinflamator și acționează benefic asupra organelor interne, în special asupra rinichilor și plămânilor.

Beneficiile și utilizările uleiului de pește au fost deja explicate în acest articol, pe care îl poți citi pentru a afla mai multe informații.

Gheara diavolului – Harpagophytum

În Africa, gheara diavolului a început să fie folosită împotriva problemelor digestive, a febrei și pentru calmarea durerilor încă de acum sute de ani. Pentru că substanțele ghearei diavolului au efect antiinflamator și analgezic, a fost permisă în completarea terapiei pentru afecțiunile degenerative ale aparatului locomotor.

Preparatele cu gheara diavolului sunt mai bine tolerate decât preparatele chimice. Gheara diavolului este potrivită pentru tratamentele pe termen îndelungat pentru că nu se cunosc contraindicații în combinație cu alte medicamente.

Datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antinevralgice, gheara diavolului se numără printre cele mai importante componente ale fitoterapiei moderne. Doza necesară este de 750-1.000 mg, administrată de trei ori pe zi.

Curcumină / Turmeric

Cunoscut și sub numele de „şofran indian”, turmericul este un condiment extras din rădăcina plantei Curcuma Longa.

Acesta conține curcuminoide, substanțe biologice active care se găsesc în curcumină şi care au proprietăți antioxidante puternice. Acestea neutralizează efectele dăunătoare ale radicalilor liberi și apără organismul de bacterii.

Poate fi dificil să consumăm destul turmeric pentru a obține un efect suficient de puternic. Consumul de suplimente este mult mai eficient, mai ales cele care îl combină cu piperină care poate crește rata de absorbție cu peste 2.000%! Măcinat, se poate combina cu piper negru pentru a creşte gradul de absorbție a nutrienților.

Astfel, suplimentele pe bază de turmeric/curcumină sunt folosite cu succes în cazul inflamațiilor articulare (osteoartrită, poliartrită reumatoidă), colită ulcerativă, diabet, boli cardiovasculare, depresie, boala Alzheimer, cancer.

Prin capacitatea sa de a contribui la stoparea evoluției acestuia chiar la nivel molecular, curcuminul acționează cu succes în nenumărate afecțiuni ce au la bază procesul inflamator, fiind în topul celor mai puternici antiinflamatori și antioxidanți naturali și prin faptul că nu prezintă efecte adverse asupra organismului, atunci când se administrează conform recomandărilor. Se găseşte sub formă de pudră sau capsule. Doza recomandată este de 400-600 mg, de trei ori pe zi.

Cardamomul

Cardamomul (Elettaria cardamomum) este un condiment originar din Asia de Sud-Est. Are o aromă complexă, dulce, picantă.

Cercetările sugerează că administrarea suplimentelor de cardamom poate reduce markerii inflamatori. Un studiu de 8 săptămâni efectuat pe 80 de persoane cu prediabet a constatat că administrarea zilnică a 3 grame de cardamom a redus semnificativ markerii inflamatori. În mod similar, un alt studiu a arătat că administrarea de 3 grame de cardamom pe zi a redus markerii inflamatori în boala hepatică grasă a ficatului non-alcoolic.

Ginsengul, antiinflamator

Unul dintre cele mai cunoscute remedii împotriva inflamației cronice este ginsengul.

Cele mai populare două tipuri de ginseng sunt ginsengul asiatic (Panax ginseng) și ginsengul american (Panax quinquefolius).

Spre deosebire de ginsengul asiatic care este mai revigorant, ginsengul american este considerat a fi mai relaxant.

Ginsengul a fost asociat cu multe beneficii pentru sănătate, în principal datorită compușilor săi activi care au ca efect reducerea semnelor de inflamație în organism. Poți fierbe rădăcinile din ginseng pentru a prepara ceai sau să le adăugi în supe. Alternativ, poți lua extract de ginseng ca supliment. Poate fi găsit sub formă de capsule, tablete sau pulbere la magazinele de produse naturale.

Tulsi (busuiocul sfânt)

Un studiu în care a fost utilizat extractul de tulsi a arătat puternicul efect antiinflamator al acestuia. COX-2 este o moleculă asupra căreia țintesc adesea medicamentele antiinflamatoare. Tulsi este un inhibitor natural al COX-2. Într-un extract purificat de frunze și tulpini de tulsi a fost găsită o cantitate ridicată de eugenol, precum și de alți compuși cu rol puternic antiinflamator. Activitatea antiinflamatorie a acestora poate fi comparată ca eficacitate cu cea a ibuprofenului sau aspirinei.

Alte suplimente cu efect antiinflamator:

  • Piperul negru, mai ales in combinație cu turmeric;
  • Ghimbirul;
  • Gheara-mâței
  • Bromelaina (o enzimă provenită dintr-o anumită specie de ananas);
  • Extract de Aloe Vera;
  • Condroitina;
  • Acidul gamma-linolenic.