noiembrie 14, 2023

 Icoana cu trei ochi și două guri, făcătoare de minuni


Mănăstirea de la Giurgeni adăpostește o icoană veche, recunoscută pentru numeroasele miracole săvârșite.


Lăcașul sfânt din Giurgeni, așezat pe coama unui deal, nu a fost dintotdeauna un punct de atracție pentru credincioșii români. „Odată cu venirea la mănăstire a părintelui Antonie, acest loc a ajuns în atenția oamenilor. Până atunci, mănăstirea s-a aflat într-un total anonimat. Părintele Antonie a fost omul care a sfințit locul. A reușit, în scurtă vreme, să polarizeze atenția celor care au trecut pragul mănăstirii și i-a determinat să revină”, spune Viorel Smeria, primarul comunei Valea Ursului.


Părintele stareț Antonie Jeflea este un bănățean care și-a găsit liniștea în mănăstirile Moldovei. “Sufletul omului este o cameră din casă pe timpul iernii. Dacă afară e frig și cald în casă este bine, dar, dacă frigul de afară pătrunde în casă, nu putem trăi”, spunea cu câțiva ani în urmă părintele Antonie, starețul mănăstirii din Giurgeni.


O adevărată minune este faptul că Mănăstirea Giurgeni se află astăzi “în picioare”. Mănăstirea, cu hramul “Nașterea Maicii Domnului”, sărbătorit pe 8 septembrie, a fost desființată de comuniști în 1959. Decretul 410 din 1959 i-a forțat pe călugări să plece la alte mănăstiri, casele maicilor rămânând în paragină.


Mănăstirea Giurgeni s-a redeschis în aprilie 1995. Cererea credinicoșilor care au susținut reînființarea mănăstirii a fost acceptată de Episcopia Romanului și, la 1 iulie 1995, părintele Antonie Jeflea a fost trimis ca preot slujitor. Chiar din anul sosirii la mănăstire, părintele Antonie a început lucrările de restaurare și reconstrucție a mănăstirii.


Pacea din suflet și aerul curat, la care se adaugă pitorescul locurilor, sunt elemente care fac parte dintr-o călătorie spirituală, a credinței, pelerinaj pe care oamenii îl fac măcar o dată în viață.


Efectul slujbelor de la Sfântul Maslu ținute la Mănăstirea Giurgeni a fost resimțit de mulți pelerini care au trecut pragul lăcașului de cult. Cu lumânări aprinse în mâini, pelerinii înconjoară biserica de trei ori, după care se închină la icoana Maicii Domnului, în fața căreia cer ajutorul dumnezeiesc pentru vindecarea neputințelor.


Pelerinii vin să se roage la icoana Maicii Domnului cu trei ochi și două guri


Mănăstirea de la Giurgeni adăpostește o icoană veche, recunoscută pentru miracolele pe care le înfăptuiește. Icoana, aflată în mănăstire în fața altarului, o înfățișează pe Maica Domnului având trei ochi și două guri. Icoana este îmbrăcată în argint și a fost dăruită mănăstirii la data de 6 august 1831, dovedindu-se, după cum spun localnicii, făcătoare de minuni. Se spune că cel de-al treilea ochi și cea de-a doua gură au apărut peste noapte, prin voie dumnezeiască, pe icoana deja pictată.


Părintele Antonie a fost martor al minunii chiar în anul sosirii sale la mănăstire, în anul 1995. “Era un copil de vreo șase ani, din Vaslui, mut din naștere. Părinții l-au adus la mănăstire și, la un moment dat, după slujba de maslu pe care am oficiat-o, copilul a rostit limpede primele cuvinte din viața lui, cerându-i mamei sale să-l ia în brațe și să-l ridice până la icoană pentru a o săruta”, a povestit părintele Antonie.


Povestea a făcut înconjurul țării și oamenii au bătut drumul până la Giurgeni să ceară ajutor.


Icoana nu are o dată de prăznuire, dar pelerinii o cinstesc la 6 august, data intrării icoanei în posesia mănăstirii, la hramul lăcașului de cult și la toate sărbătorile închinate Maicii Domnului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu