noiembrie 03, 2022

leacuri babesti bicarbonat de sodiu

 Bicarbonatul de sodiu are o istorie foarte lungă de utilizări în gospodărie. Oricine ar trebui să cunoască cele 16 leacuri băbești cu bicarbonat redate mai jos, pentru a le folosi la nevoie. Grație proprietăților sale abrazive, bicarbontul ajută la curățarea diferitelor suprafețe și murdării. De numele acestui ingredient sunt legate numeroase teorii, leacuri și rețete „miraculoase”. Unii susțin chiar că bicarbonatul poate ajuta la combaterea tumorilor, datorită efectelor sale alcaline.


Leacuri băbești cu bicarbonat de sodiu Nimeni nu poate contesta eficiența sa în calmarea arsurilor stomacale. Cele mai multe întrebuințări ale bicarbonatului sunt însă în gospodărie. Acest praf alb dezinfectează, curăță petele și înlătură mirosurile neplăcute. Bicarbonat pentru acnee și coșuri Amestecă 1 lingură de bicarbonat de sodiu cu suficientă apă cât să obții o pastă groasă. Aplică pasta pe zonele afectate de acnee sau coșuri. Las-o să acționeze până când se usucă și se întărește, apoi spală pielea cu apă. Poți folosi acest remediu de mai multe ori pe săptămână. Bicarbonat pentru nas înfundat Dacă nu poți respira bine pe nas din cauza congestiei nazale, încearcă acest remediu simplu. Amestecă ¼ linguriță de bicarbonat cu 1 lingură de apă. Înmoaie un disc de bumbac în soluția obținută și pune câteva picături în fiecare nară.


Bicarbonat pentru reflux de acid, arsuri stomacale, indigestie Pune 1 linguriță de bicarbonat în 100 ml de apă caldă, amestecă bine și bea. Acest remediu va calma imediat durerea și arsura stomacală.


Bicarbonat pentru deshidratare Dacă ești deshidratat, o soluție rehidratantă cu bicarbonat, sare și zahăr te poate pune pe picioare. Pune ½ linguriță de bicarbonat, ½ linguriță de sare și 2 linguri de zahăr într-un pahar cu apă. Amestecă și bea. Acest remediu este recomandat doar pentru adulți, nu și pentru copiii sub 12 ani. Bicarbonat pentru vărsături Amestecă 1 linguriță de bicarbonat într-un pahar cu apă rece și bea soluția cu înghițituri mici. În câteva minute ar trebui să te simți mai bine. Bicarbonat pentru halenă și albirea dinților Bicarbonatul curăță petele și albește dinții. Amestecă ½ linguriță de bicarbonat cu câteva picături de apă în palmă. Înmoaie degetul sau periuța în pasta obținută și freacă dantura. Clătește la final cu apă. Pe lângă faptul că ajută la curățarea dinților, bicarbonatul înlătură și mirosul neplăcut al gurii. Dacă suferi de boli gingivale sau urmezi un regim alimentar fără sare, nu folosi acest remediu.


Leacuri din Batrani pentru Constipatie

 

Leacuri din Batrani pentru Constipatie

Constipatia poate ti se pare o problema minora in comparatie cu alte afectiuni, insa nu trebuie ignorata. In acest articol vreau sa-ti spun care sunt cele mai populare leacuri din batrani pentru constipatie, remedii 100% naturale.

Aceasta afectiune apare atunci cand intervalul dintre scaune depaseste mai mult de trei zile sau cand acestea au o conistenta dura sau sunt eliminate dificil (in unele cazuri chiar si cu durere).

? Infecțiile parazitare se răspândesc ușor

 Infecțiile parazitare intestinale sunt mult mai comune decât am crede, chiar și în zonele dezvoltate. Amebiaza, ascaridioza, infecția cu trichuriasis sau Toxoplasma gondii sunt cele mai frecvente infecții parazitare din lume.

Cum este posibil? Infecțiile parazitare se răspândesc ușor prin mâini murdare, apa contaminată, alimente nespălate sau gătite insuficient, deșeuri, sol, fecale și sânge, prin contact sexual sau prin înțepături de insecte.

Persoanele deja infectate răspândesc infecția atunci când nu se spală pe mâini în mod adecvat după ce au folosit toaleta. Orice ating ulterior poate fi contaminat cu paraziți și poate transmite mai departe infecția: mânere, uși, produse alimentare, bani etc.

Ce sunt paraziții?

Pentru a supraviețui și a se înmulți, paraziții au nevoie de o gazdă. Există trei clase principale de paraziți: protozoare, helminți și ectoparaziți. Protozoarele și helminții afectează intestinul, în timp ce ectoparaziții (păduchi și acarieni) se pot atașa sau pot pătrunde în piele, unde rămân pentru perioade lungi de timp.

Deși majoritatea protozoarelor și helminților tind să nu afecteze sănătatea gazdei, unele pot cauza boli grave.

10 simptome pe care nu trebuie să le neglijezi

O infecție cu paraziți nu este ușor de depistat întrucât de multe ori fie nu există simptome, fie acestea apar la o perioada lungă de timp după ce gazda a fost infectată. Acest lucru însă nu face mai puțin contagioasă gazda, ea putând transmite în continuare infecția.

Simptomele frecvente ale unei infecții parazitare includ:

  • oboseală generală;
  • ceață mentală,
  • dureri de cap;
  • dureri de stomac;
  • balonare, gaze;
  • diaree/constipație;
  • greață, vărsături;
  • erupții cutanate;
  • pierdere în greutate inexplicabilă;
  • viermi în scaun.

Atunci când paraziții invadează celulele roșii din sânge sau organele importante, consecințele sunt grave.

Prevenție și tratament

Pentru a evita o infectare cu paraziți trebuie să ținem cont:

  • spălați-vă bine pe mâini atunci când desfășurați activități în aer liber, de grădinărit sau vă jucați cu animale de companie;
  • dacă sunteți gravidă, evitați contactul cu nisipul pisicii și fecalele animalelor;
  • spălați bine fructele și legumele;
  • aveți grijă să consumați carnea bine gătită;
  • beți apă din surse potabile;
  • aveți grijă să nu înghițiți apă atunci când faceți baie în lacuri sau râuri de apă dulce.

Persoanele care au un sistem imunitar puternic elimină singuri paraziții, dar atunci când parazitul provoacă complicații medicale, specialiștii vor recomandă un tratament antiparazitar.

Alegeți metodele naturale pentru curățarea organismului de paraziți, precum administrarea unui supliment alimentar cu ingrediente în concentrații optime pentru eliminarea paraziților: pelin, nuc, semințe de dovleac, cuișoare, oregano, cimbru etc.

Există mai multe tipuri de paraziți intestinali, dar cei mai întâlniți se dezvoltă și trăiesc în intestine.

 

Există mai multe tipuri de paraziți intestinali, dar cei mai întâlniți se dezvoltă și trăiesc în intestine.

Unii au dimensiuni microscopice, iar alții pot fi văzuți cu ochiul liber, însă cu toții sunt niște musafiri nepoftiți, mai ales pentru copii. În primul rând, pentru că eliberează în sânge toxine care slăbesc imunitatea, iar în al doilea rând pentru că paraziții intestinali sunt consumatori de resurse importante pentru dezvoltarea corectă a organismului copiilor.

Paraziții intestinali intră în organism prin piele (chiar și atunci când mergem în picioarele goale prin iarbă sau prin zone infestate), prin nas sau prin ingerarea de mâncare sau apă contaminată. Sunt atât de răspândiți, încât infestarea cu paraziți intestinali este una dintre cele mai comune afecțiuni ale copilăriei. Cei mai cunoscuți paraziți sunt limbricii, oxiurii, trichinella (din categoria viermi intestinali), tenia sau giardia (din categoria protozoare).

noiembrie 02, 2022

Catina, miraculosul ginseng romanesc

 Catina, miraculosul ginseng romanesc

Putine plante din flora autohtona, ba chiar mondiala pot rivaliza cu catina româneasca în privinta calitatilor curative si diverselor aplicatii medicale. Cu fructele sale, ca niste bobite aurii care se coc toamna, catina ne ofera un nesperat ajutor tuturor, indiferent de vârsta sau afectiuni. Vitaminizanta de exceptie, antioxidanta, redutabila si neîntrecuta stimulatoare a sistemului imunitar, catina are înca multe valente necunoscute publicului larg.

catina ,ginsengul romanesc

Scurta carte de vizita

Cunoscuta în special sub denumirile populare de catina alba, catina ghimpoasa, catina de râu, sau chiar dracila din cauza spinilor ei redutabili, catina are si o denumire stiintifica pe masura calitatilor sale.

Genul Hippophae, cum l-au numit botanistii, deriva din termenii grecesti de hippos-cal si phao-eu omor. Denumirea se refera la utilizarea fructelor de catina în antichitate pentru eliminarea viermilor intestinali la cai.

Alti faimosi autori antici precum Dioscorid si Theophrast recomandau hranirea cailor de curse cu catina pentru sporirea masei musculare si a luciului parului.

Din punct de vedere taxonomic, catina face parte din ordinul Rosales, familia Eleagnaceae, specia  Hippophae rhamnoides.

Se prezinta ca un arbust tufos, extrem de rezistent în egala masura la ger si la seceta. Iubeste lumina directa a soarelui, si nu creste în zone semiumbroase sau acoperite.

Atinge în medie înaltimea de 1,5 – 4 metri, dar în conditii optime de mediu poate atinge si 8 metri. Când clima zonei geografice unde creste este totusi prea aspra, catina se adapteaza la acest factor extern devenind un arbust târâtor.

Înfloreste în lunile martie-aprilie, depinde de temperatura. Fructifica anual, însa abundent doar dupa vârsta de 4-5 ani, si atunci o data la doi ani.

Planta creste în flora spontana a Eurasiei, mai ales  în Asia Centrala, unde se întâlneste, in special, în zonele montane. Daca în Asia ocupa un areal imens, partea din Europa unde este raspândita consta într-o prelungire minuscula.

La noi în tara este intalnita îndeosebi în regiunea deluroasa a Munteniei si Moldovei, fiind mai rara în stepele litorale ale Marii Negre.

Cea mai larga raspândire a catinei a fost observata în zona bazinului râului Buzau, unde creste din abundenta atât de-a lungul albiilor râurilor si izvoarelor, cât si pe versantii care urca la mari înaltimi. Este o planta careia-i priesc terenurile salbatice, cu vegetatie diversa si însorite.

Conform cercetarilor efectuate de specialisti de prestigiu precum Ing. Stefan Manea, prof. univ. dr. chim. Ion Brad, dr. Luminita Brad si Ing. Florica Radu, catina care creste în tara noastra are un continut chimic de exceptie, poate cel mai bogat din întreaga lume.

Planta a fost studiata si ameliorata în Statiunea Horticola „Maracineni”, unde s-au obtinut varietati cu tepi redusi. Trebuie mentionat ca nicaieri în lume nici varietatea naturala, nici soiurile ameliorate nu  contin atât de multe principii active, vitamine, minerale, microelemente, flavonoizi si aminoacizi la nivelul catinei care creste în România, mai ales în zona subcarpatica.

Catina prin istorie

Primele popoare care au descoperit valentele terapeutice ale catinei au fost tracii, hindusii, grecii, chinezii, mongolii, celtii si slavii. Prima documentare scrisa apare în secolul VII d. Hr. în tratatul clasic de medicina tibetana „Rgyud Bzi” care recomanda în mod explicit consumul de fructe de catina pentru serpasi sau cei care calatoreau la mari înaltimi.

catina

Cele patru carti fundamentale ale medicinei chinezesti traditionale aparute în decursul dinastiei Tang (907 d. Hr) recomandau tratamentul cu catina pentru  bolile de piele si afectiunile tubului digestiv.

În Rusia, unde creste pe suprafete foarte mari, catina a fost numita „Ananas Siberian” datorita sucului placut si proprietatilor revigorante, foarte apreciate în conditiile climei aspre de acolo.

Virtutile plantei nu au scapat neobservate si în perioada moderna, când au fost pentru început utilizate experimental în alimentatia cosmonautilor sovietici, deoarece pe lânga celelalte calitati ale catinei, oamenii de stiinta din Moscova au descoperit ca aceasta protejeaza organismul uman de radiatiile cosmice.

Potentialul catinei a determinat introducerea ei ca planta de cultura în S.U.A., Canada, Germania, Rusia, China si Ucraina. Exista la nivel mondial numeroase institute de cercetare care studiaza si în prezent tainele acestui adevarat miracol al Naturii.

Cu toate ca se foloseste din cele mai vechi timpuri, catina este prelucrata industrial doar în decursul ultimelor decenii, iar în ultimii ani a devenit speranta pentru suferinzii multor afectiuni grave.

În România, de peste 30 ani se fac cercetari sistematice asupra catinei de catre Institutul de Cercetare Chimico-Farmaceutic si Institutul de Cercetari Alimentare. Cercetarile urmaresc valorificare componentelor chimice din planta. Produsul cel mai valoros este asa numitul ulei de catina.

Ce contine?

Pentru biologie si medicina, catina româneasca prezinta înca un mister ale carui taine binefacatoare asteapta sa fie descoperite în totalitate, în ciuda deceniilor de cercetari minutioase. Pâna în prezent cercetarile au confirmat faptul ca fructele de catina constituie cea mai bogata sursa naturala de vitamina A, vitamina E, carotenoizi si flavonoizi.uleiul de catina

Contine si cantitati mari de vitamina C, vitaminele B1, B2, K, F si P, alaturi de microelemente, acizi grasi esentiali si fitostenoli.

În urma analizelor de laborator a reiesit ca fructul catinei contine substanta uscata în proportie de doar 10-20%, restul compozitiei constând în zaharuri, acizi organici, pectine, flavonoide, celuloza, proteine, ulei, betacaroten, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier, tot complexul vitaminelor B.

Celebrul si cautatul ulei de catina contine la rândul sau, în proportie de circa 80-90% acizi grasi esentiali, licopen, tocoferoli si fitosteroli. Semintele de catina sunt bogate în acizi grasi nesaturati, iar frunzele si scoarta arbustului contin tocoferol si sitosterol.

Cum ne ajuta catina ?

Frunzele, scoarta, semintele, dar mai ales fructele de catina au rezultate extraordinare atât în scop medical, cât si alimentar. Efectele secundare negative sunt de-a dreptul neînsemnate.

 Foarte apreciat este uleiul de catina, fiind utilizat cu un succes deosebit chiar si în cazuri grave de arsuri termice si chimice, sau afectiuni ale pielii determinate de expunerea la iradieri. Merita amintit un caz relatat de ing. Stefan Manea, referitor la un accident de munca grav petrecut în anul 1985 la Combinatul Chimic Giurgiu.

Accidentul respectiv s-a soldat cu sase victime, cu arsuri de gradele 3 si 4 pe suprafete de peste 50% din piele. Trei dintre bolnavi au fost diagnosticati fara sanse de supravietuire si au ramas internati la Sitalul Judetean Giurgiu în asteptarea fatidicului deznodamânt.

suc de catina

Ing. Stefan Manea apeleaza urgent la profesorul universitar Ioan Brad, unul dintre cei mai mari experti în catina la nivel mondial.

Acesta este adus de urgenta cu elicopterul de la Facultatea de Medicina din Târgu Mures, unde  era profesor. Ioan Brad a venit cu ulei de catina cu care le-a uns si pansat ranile celor trei muribunzi. Rezultatul a fost de-a dreptul miraculos.

Cei trei ingineri nu au intrat în blocaj renal în faza urmatoare, iar arsurile s-au vindecat. Cei trei au scapat de la moarte si traiesc sanatosi si în prezent.

Uleiul de catina este folosit si în tratamentul ulcerului gastric si duodenal, diareei, urticariei si starilor alergice, maladiilor neuroendocrine, reumatismului, afectiunilor circulatorii si hepatice, alcoolismului, anemiei, asteniei si chiar stresului.

Utilizarile catinei în geriatrie a dat rezultate spectaculoase, iar cercetarile recente o recomanda si în oncologie. Cercetari efectuate în Marea Britanie au descoperit capacitatea catinei de a inhiba dezvoltarea unor tumori.

De asemenea, este eficienta si în tratarea hipertensiunii arteriale, afectiunilor coronariene, oftalmologice si gingivale.

Este un redutabil antidepresiv, antiacneic, contra keratozei, leucoplaziei, antimutagen, antioxidant în mastite, rinite, fotofobii, boli cronice pulmonare.

Este folosita cu succes si în tratamentul psoriazisului, în prevenirea cancerului si ca imunostimulator, prevenirea adenoamelor, tratamentul cancerului mamar, antibacteriana, inhibitoare a poftei de mâncare în cazurile de obezitate, tratamentul leucemiilor si limfoamelor, afectiuni osteoarticulare, O.R.L., inflamatii digestive, constipatie, afectiuni ale aparatului urinar si al celui genital, afectiuni hematologice, afectiuni virale, afectiuni ale sistemului nervos si psihice.

În plus, în catina alba se gasesc o seama de substante cu efect hormonal prin ele însasi, sau substante care reprezinta precursori ai anumitor hormoni.

În uleiul de catina este probabila existenta prostaglandinelor (acestea sunt considerate hormoni celulari, respectiv modulatori ai activitatii hormonale care stimuleaza musculatura neteda), dar mai precis se gasesc acizi grasi nesaturati cu doua sau trei duble legaturi care sunt precursorii siguri ai prostaglandinelor.

O alta susbstanta cu efect hormonal care se gaseste în cantitati mari în catina este serotonina. Ea are ca precursor triptofanul – aminoacid esential care se gaseste în cantitati mari îndeosebi în fructele uscate si pulverizate de catina.

Cu aceste calitati si proprietati extraordinare, dintre care multe asteapta sa fie descoperite de lumea stiintifica, catina care creste în România se remarca înca o data ca una dintre cele mai valoroase plante cu uz medicinal si alimentar din întreaga lume. Iar noi românii putem oricând sa apelam la secretele acestei adevarate comori a botanicii nationale.

Bibliografie:

Catina si uleiul de catina – Ing. Stefan Manea

Catina alba-O farmacie într-o planta – Prof. univ. dr. chim. Ion Brad, Dr. Luminita Brad, Ing. Florica Radu