leacuri duhuvnicesti si leacuri din plante amin
decembrie 28, 2023
Am meridiane energetice, cu ce mă ajută să le activez mai bine?
Toți avem meridiane energetice care ne distribuie energia vitală prin corp, cel puțin așa ne spun vechile civilizații printre care și cea chineză, pe care o aprofundăm aici, la Simplitao.
Ideea e cât de bine activate sunt, cât de liberă circulă energia și cât de curate sunt legăturile dintre meridiane.
Cred că toți ne dorim:
– organe interne care să funcționeze bine
– sisteme corporale sănătoase și active
– vitalitate ridicată
– putere de a fi activi
– calitate bună a somnului
Pe scurt, o stare generală bună de sănătate pe care ne-o putem menține prin exerciții chinezești de Qigong/Chi Kung.
LEACURI DUHUVNICESTI SI LEACURI DIN PLANTE
Despre taina sfantului Maslu amin
Taian sfantului maslu
este taina vindecari cea puternica
taina de vindecare din istoria
ortodoxiei amin
Care vindeca orice
boala ,orice neputinta sufletesca si trupesca si ierta pacatele uitate la sfanta taina a spovedaniei
amin
‚ Rugati-va
unii pentru altii,ca sa va vindecatii”
Domnul Iisus Hristos este cel mai mare medic .amin
Despre infruntare
boli .
*Cei care au citit scrieri
filocalice au gasit multe sfaturi
de la sfantul Varsanufie cel mare
:boala trebuie lasata in seAMA LUI DUMNEZU TOTUL ,SMinTEALA aDUCE
BOALA CINE SMENTESTE PLATESTE
,PERSOANELE CARE SMENTESTE AU VIBRATIA
JOASA MARE PACAT SMintesti
AMIN.
DOMNUL IISUS HRISTOS VINDECA
BOALA AMIN .BOLILE SUNT DEFAPT
DUHURI ENERGI PERSOANELE
AU VIBRATIA JOASA INCARCA
PE ALTI CU PACATE MARE PACAT AMIN
Cei care
ai viabratia joasa la scoala ,liceu faculate
au necazuri la invatatura adica nu se pot exprima uita
au emotii tot pe ei
ii corecteaza aurea e mare
pacat sa corectezi .nu exista om perfect
nu exista viata fara ispite ,nu tine de studii de cate cartii citesti sa ai vocabularul corect
ci pur si simplu se trasmite de
la lume numai din neam curvia
lor gurala trupesca
se umple gura de saliva deregleza cuvintele atac energetic amin
Leac sfanta aghiazma
in fiecare dimineata se regleza
sunt ispite sunt persoane care face
fermice cu fata altora ii apar tie
dereglari de cuvinte amin
OrtodOSI adevarati nu
trebuie sa mearga la doctor .Daca dumnezeu ti-a trimis boala rabda oricat de mare
ar fi durearea Dumnezeu cei viu vindeca si sfiinti ,Maica Domnul ,Domnul Iisus Hristos .Mersul la doctor
este o forma de lepadare de
dumnezeu sfiinti iisus Hristos Maica domnului de ortodoxie amin .
Leacuri din
natura
STIUTE ŞI NEŞTIUTE DESPRE DARURILE ALBINEI
* Mierea este cel mai cunoscut produs al coloniei de albine.
Albinele însă, oferă oamenilor o diversitate de produse: miere,
descăpăcitură, polen, păstură, lăptișor de matcă, apilarnil,
propolis, ceară și venin. Cu excepția
ultimelor două enumerate, acestea sunt
alimente.
* Ambrozia, cum este
numită băutura vieţii veşnice a
zeilor Olimpului, era preparată cu miere.
* Mierea a fost supranumită, datorită efectelor sale energizante și revigorante, „laptele bătrânilor.”
* Mierea este cel mai vechi îndulcitor de care oamenii au putut
dispune.
* Mierea este alimentul care are cea mai apropiată structură de cea a sângelui.
* Spre deosebire de zahăr, mierea
dezvoltă și protejează inteligența umană. Creierul, pentru a-și menține și exercita funcțiile, are
nevoie de glucoză, aceasta
fiind singurul aliment al său. Mierile,
cu foarte mici diferențe, conțin de regulă circa 32%
glucoză, aceasta făcând parte din categoria monozaharurilor direct
asimilabile (este o hexoză).
Prin urmare, cel ce consumă zilnic 100 g de miere, furnizează organismului 32 g de glucoză. Fructoza, conținută în mieri în proporție de circa 38%, poate fi metabolizată în glucoză.
* Romînia, deși ocupă locul patru între țările Europei în producția de
miere, se situează pe unul
din ultimele locuri în consumul
pe cap delocuitor a acestui minunat aliment. Se pare că atît părinții, cât și copiii,
apreciază mai mult bomboanele, ciocolata ori alte tipuri
de dulciuri preparate cu zahăr și diverse arome, mai mult sau mai puțin nesănătoase.
* Unii oameni spun că nu consumă miere și nici nu o
cumpără pentru
copiii lor, pentru că ar fi prea
scumpă. Niciodată însă, 100 g de
miere nu costă mai mult decât o ciocolată cu aceeași greutate. Dacă la aceasta
adăugăm și costul tratamentelor pentru diverse afecțiuni pe care oamenii nu le-ar traversa dacă ar înlocui zahărul cu mierea, avantajele, inclusiv financiare,
ar pleda pentru înlocuirea
zahărului cu miere.
* Frecvent, oamenii pun întrebarea: „câtă miere ar trebui să consumăm zilnic” ? Cele mai frecvente recomandări apreciază, ca fiind
normal și sănătos, un consum de 1-3g de miere pentru fiecare
kg de greutate corporală.
Discutarea consumului normal de miere însă, trebuie să se facă nuanțat. Se știe faptul că lipidele
sunt cea mai importantă sursă de energie pentru organismul uman. Acestea
sunt necesare organismului uman, îndeosebi în cantități ceva mai
mari pentru persoanele care execută munci
fizice susținute. Consumul lor exagerat
însă, în funcție și de
calitatea acestora, dincolo de necesarul funcțiilor
organismului, dar și față de eventualele dezechilibre în metabolizarea lipidelor, determină un număr mare de
afecțiuni provocate de cunoscutele și tot mai frecventele dislipidemii. Listarea
acestora, de la bolile cardiocirculatorii și pînă la
diabetul zaharat de tip II, este descurajant de lungă. În lucrarea
de față ne propunem să atragem atenția – fapt mai puțin discutat
în literatura medicală -, asupra influenței dislipidemiilor în debutul unui număr mare de
boli canceroase. La locul cuvenit, în capitolul
privind afecțiunile tratate prin
apiterapie, vom exemplifica aceste situații cu un număr însemnat de cazuri clinice concrete.
Am afirmat faptul că glucoza
este singura hrană a
creierului uman, fapt suficient ilustrat în studiile
medicale clinice. Dacă așa stau lucrurile, chiar și fără argumente medicale, este evident faptul că glucoza, necesară tuturor
oamenilor de altfel, este necesară în cantități mai mari elevilor, studenților și tuturor
persoanelor care desfășoară activități
intelectuale. Diminuarea consumului de lipide în favoarea
glucidelor, este cu atît mai
necesară persoanelor care stau pe scaun, prin natura
activității, multe, multe ore pe zi. Acești oameni, care fac foarte puțină mișcare, dacă s-ar
autoanaliza, ar constata că aproape au
ajuns, mai ales după un număr de ani, chiar să evite, fie
și mai puțin conștientizat, efortul fizic. Chiar dacă își propun să înceapă un program
care să implice mișcare și efort fizic, amână sine die acest lucru din cele mai variate
motive – uneori le caută anume, iar dacă nu sunt,
le inventează. În cele mai multe cazuri, aceste persoane sunt
consecvente în a consuma
lipide și dulciuri pe bază de zahăr, dar nu sunt consecvente cu programul început
și renunță, cu mult
mai multă ușurință decât efortul
de voință cu care l-au început.
Avantajul consumului
regulat de miere, este acela că oferă cea mai mare cantitate și cel mai însemnat număr de glucide direct asimilabile, fără
necesitatea ca acestea să traverseze
vreo scindare enzimatică digestivă, așa cum se întîmplă cu zahărul obișnuit care este, în
definitiv, un cărbune alb. În afară de zaharoză, singura substanță pe care o
conține este numai o cantitate infimă de apă, în proporție de
0,01%. Unii nutriționiști, atunci cînd discută valoarea zahărului
pentru organismul uman, fără să exagereze
prea mult, îl numesc „moartea albă”.
Glucoza din miere, spre deosebire de lipide, care acționează mai lent,
este cel mai rapid energizant fizic și
intelectual, restabilind aproape instantaneu capacitatea de efort (înlocuiește rapid
glucoza consumată în timpul efortului).
* Cei mai mari consumatori de miere trebuie să fie cei mai mici: copiii ! Apetitul lor pentru
consumul de dulciuri, oricare ar fi acestea, este determinat, în afară de gust, de consumul mare de energie: necesară creșterii lor,
dar și faptului că se află în continuă mișcare, ori învață.
Până la
inclusiv vârsta
adolescenței, un consum regulat de 3 g
de miere pentru fiecare kg de greutate corporală, îndeosebi pentru cei care nu prea mănâncă fructe, este mai mult decât benefic.
Exceptând faptul că nu furnizează fibre – o face polenul, dar în cantități insuficiente -, ar fi foarte
greu, chiar imposibil și pentru un
nutriționist veritabil, să alcătuiască o listă cu
fructele care conținun
cocktail mai complet și mai
echilibrat decât mierea,
atât de glucide, cât și de
vitamine, minerale, enzime etc. Dar, fără nici o problemă, consumul
de miere poate fi mai mare. Spre exemplu, până la
greutatea de 20 de kg a unui copil, consumul a 5g de miere pentru fiecare kg de
masă corporală, nu este
deloc exagerat – ar însuma cam 100 g pe zi. Câți copii, de
acestă mărime, nu mănâncă o ciocolată de 100 g – sau și alte
dulciuri zaharoase -, dacă li se oferă ori le au la îndemână ? Cantitatea de 100 g de miere nu înseamnă mai mult
de 6-7 lingurițe de mărime medie, iar mierea poate fi consumată ca atare sau ca îndulcitor.
O felie de pâine, poate
puțin prăjită, cu unt si miere, alături de o cană de ceai puțin acrișor din măceșe, poate
face deliciul sănătos al oricărui copil.
Iar dacă în miere se
omogenizează puțină pulbere de
cacao, iar peste felia unsă cu unt,
apoi cu miere, se pun câțiva sâmburi de
nucă, eventual măcinată puțin, nu-mi rămâne decât să le urez: poftă bună ! Iar mierea, împreună cu nuca, sunt veritabili furnizori de lecitină. La o masă corporală de 40-50 de kg, în funcție și de structura
obișnuită a alimentației zilnice, consumul zilnic a 3 g de miere – 120-150 g pe zi , nu este deloc exagerat. Pare a fi
multă miere ? O singură cană de ceai, îndeosebi
dacă conține multă vitamina C – deci este
mai acrișor -, necesită circa 4
lingurițe de miere (aproximativ 50 de g).
* Pentru a-și păstra calitățile, mierea
nu trebuie expusă luminii
solare directe. Produsă în întunericul
stupilor, deși nectarul este adus din
florile răsfățate de soare, mierea este
fotosensibilă.
* Încălzirea
mierii la 710C, distruge invertaza în 40 de
minute; la o încălzire timp de 4,5 ore distruge jumătate din cantitatea obișnuită de enzime.
Dacă mierea este păstrată la temperaturi mari, ori este încălzită timp de peste 5 ore, produce o substanță toxică, care o face improprie consumului – hidroximetilfurfuraldehida (HMF).
* Mierea trebuie păstrată, pe termen mai îndelungat, la temperaturi de
8-90C.
* Mierea, în stup, este produsă la
temperatura medie de 37oC și nu este termostabilă (comparați cu
temperatura normală a corpului
omenesc). De aceea nu trebuie supusă unor
temperaturi de peste 40-45º C, caz în care pierde mult din potenţialul său
terapeutic (ceaiurile, spre exemplu, pentru a proteja calitățile mierii, nu se îndulcesc când sunt
fierbinți !).
* În miere au fost identificate 350 de substanțe (zahărul conține numai…zahăr).
* Culoarea diferitelor sorturi de miere, monoflore, poliflore
sau de mană, este dată de pigmenții conținuți în necatarul florilor.
* Cea mai valoroasă miere din
punct de vedere medical, este mierea polifloră. Aceasta
este produsă din flora meliferă din zona vetrei stupinei, cu adaus ori nu, din
flora eventualelor culturi agricole. Cândva, prin
1990, am trimis unui laborator din Germania, o mostră de miere polifloră, obținută din stupina noastră (cea staționară), aflată pe dealul
cu nume arhaic Prisăci, din
localitatea gorjeană Bălănești. Din buletinul de analize pe care l-am
primit – l-am publicat în 1998 în cartea
ABC-ul apiterapiei - , reieșea că această miere era
rezultatul nectarului a 68 de plante melifere din zonă. Atunci când se
cercetează originea florală a mierilor, cel mai important indicator este
polenul conținut în aceasta (nu poate fi văzut cu ochiul liber).
* Mierea în faguri şi descăpăcitura,
masticate îndelung,
oferă consumatorului un plus de arome și de substanțe (ceara,
spre exemplu, conține mai
multă vitamina A decât carnea).
* Capacitatea organismului de a asimila aproape întreaga
cantitate de miere ingerată, depășește gradul
de asimilare al oricărui alt
aliment. La 1 kg de miere consumată, gradul de
asimilare este de 98% (deci, din 1000 de g, numai 20 de g devin reziduuri
eliminabile).
* Încă în Egiptul antic, privind efectele benefice ale
mierii pentru copii, s-a constatat că elevii
care consumau miere erau mai dezvoltaţi fizic şi intelectual.
* Soldaţii Greciei
antice primeau, în campaniile militare,
o raţie zilnică de miere
(poate că aşa a fost
posibil să apară maratonul).
* Acţiunea
antimicrobiană a mierii, spun cercetătorii, este superioară celei a Penicilinei şi Streptomicinei.
* Nici un aliment nu este mai steril decât mierea. Chiar și mierea însămânțată cu
bacteriile cele mai periculoase, devine în scurt
timp sterilă. Explicația este simplă:
bacteriile nu pot trăi fără cantitatea
infimă de apă pe care o
conțin; mierea, fiind puternic hidrofilă, extrage această apă și
bacteriile sunt ucise. În miere
sunt și substanțe cu acțiune antigerminativă, atiseptică,
bactericidă și antibiotică.
* Multe mămici evită îndulcirea
laptelui și ceaiurilor cu miere până la vârsta de un an a copiilor, pentru că medicii le-au spus că există riscul ca
aceștia să facă botulism. Să lămurim lucrurile. De sănătatea
alimentelor de producție animală, în lista cărora este înclusă și mierea,
se ocupă autoritatea sanitar-veterinară. Este știut că botulismul este o toxinfecție alimentară frecvent
mortală, cauzată uneori de
consumul cărnurilor, dar mai ales a
conservelor care conțin
Clostridium botulinum (bacilul botulinic). Mierea însă, produsă de „animalul” numit albină, chiar dacă este listată
mecanic în rândul alimentelor de origine animală, este alimentul cel mai steril cu putință. Pentru copiii apicultorilor, prin
casele cărora nu prea găsești zahăr, mierea
este primul îndulcitor
care li se administrează. Totuși, copiii lor nu fac botulism. Din numărul foarte mare de mămici pe care le-am sfătuit să îndulcească laptele și ceaiurile copiilor cu miere, nici una nu s-a
plâns cum că, bebelușul ei, ar
fi făcut botulism. Nici un medic pediatru, din câți am întrebat, nu cunoaște vreun
caz de botulism cauzat de miere. Și, totuși, pentru că mierea
este înscrisă pe lista alimentelor de
origine animală, continuă să recomande
mămicilor să nu o
administreze copiilor până la vârsta de un
an, lipsindu-i de acest minunat elixir, veritabil simbol al sănătății.
* Toate lucrurile de excepție se
produc cu multă muncă. Nectarul florilor nu este miere. Mierea este
produsă din nectar, căruia
albinele îi adaugă, ca secreții proprii,
neprețuitele enzime care dau viață acestui minunat produs apicol.
Dintre multele enzime identificate în miere, un
loc important îl are
invertaza, care invertește
(transformă) zahărul din nectar în
monozaharide direct asimilabile. Un loc important îl ocupă, între altele, enzimele superoxid dismutaza (SOD) și catalaza, a căror valoare
antiinflamatoare este superioară, în bolile autoimune, oricărui medicament steroidian sau nesteroidian
(ambele enzime seaflă în apiterapicele produse de noi în cadrul Apitherapy Medical Center).
Pentru a produce 1 kg de miere, albinele aduc în fagurii
stupului 4 litri de nectar. Și ziua, dar
mai ales în cursul
nopții, se face vânturarea
pentru uscarea nectarului: o parte din albine, așezate într-o anumită ordine,
bat permanent din aripi, astfel încât curenții de aer
creați, parcurgând suprafațele fagurilor, să fie
orientați înspre
urdiniș, iar de acolo în afara
stupului. Curenții sunt încărcați cu vaporii apei din nectar, care este vânturat de alte albine: acesta este luat în guși și mutat, de sute de ori, dintr-o celulă în alta. La
fiecare mutare, albinele îi adaugă, de fiecare dată, enzime pe
care le secretă anume. Când apa din nectar
se reduce la o concentrație de circa
17- 18%, albinele ceriere (tinere, care încă nu au zburat niciodată în afara
stupului), acoperă fiecare
celulă plină de miere
cu o peliculă subțire de ceară. O căpăcesc, spun
stuparii. Când suprafețele fagurilor sunt căpăcite în proporție de cel
puțin două treimi,
mierea este, așa cum spun acești extraordinari oameni, coaptă. Acum are toate calitățile necesare pentru a hrăni familia de albine până în primăvara următoare, când pomii și florile vor putea să le ofere viitorul nectar. Dar, tot acum, când mierea este căpăcită, stuparii știu că a venit
timpul recoltării – extragerea mierii din faguri. Este „jaful cel mare”: albinele
nu adună miere pentru noi. Noi le-o luăm !
* Cum alegem o miere veritabilă, fără falsificări ? Nimeni nu se poate duce în piețe sau
magazine cu un laborator după el. Totuși, cumpărătorul se poate folosi de un minim de cunoștințe. O miere
bine „coaptă”, deci cu un conținut normal
de apă, trebuie să cântărească, la volumul unui vas de un litru, între 1450 și1480 de grame + - 10 grame. Mai este la îndemână proba creionului chimic și cea a perei, dar cea mai exactă este proba cristalizării. Dacă se inmoaie
în miere vârful ascuțit al unui
creion chimic, atunci când se scrie
cu el pe hrtie, întinează. Dacă se întoarce un
borcan de miere cu gura în jos,
atunci face o bulă de aer în formă de pară, care urcă încet spre fundul borcanului. Dacă bula de aer nu se formează sau urcă foarte
repede, atunci mierea nu este suficient de coaptă (are un
conținut de apă mai mare
decât cel normal). Dar, cea mai la îndemână probă, este cea
a cristalizării. Cu excepția mierii de mană, mierile
cristalizează (zaharisesc, se spune în vorbirea curentă). Chiar și mierea de salcâm
cristalizează după trecerea a circa patru ani. Cristalizarea, mai
repidă ori mai lentă a mierilor
poliflore și monoflore, este un fenomen
absolut normal. Spre exemplu, mierea de floarea soarelui și cea de zmeur cristalizează în scurt
timp după extracție. Mierea
polifloră începe să cristalizeze cam pe la mijlocul-sfârșitul toamnei. Mulți
consumatori-cumpărători nu știu acest
lucru și acuză
apicultorii că mierea lor ar fi făcută cu zahăr. Apicultorii știu acest
lucru și, pentru a-și vinde
munca, fierb mierea. Aceasta nu va mai cristaliza, dar va fi grav sărăcită în
principiile ei bioactive. Dacă toamna târziu și în puterea iernii mierea nu este cristalizată, atunci a fost bine fiartă. Dacă este
ambalată curând după fierbere, la marginea de sus a coloanei de
miere din borcan, apare un șir de bule
de aer (ca un fel de colier continuu). Cum se alege o miere cristalizată ? Dacă cristalele
de miere sunt mari, arătînd cam ca sarea grunjoasă, atunci mierea este naturală, dar conține cam
prea multă apă. Dacă mierea are
un aspect onctuos, cam ca cel de untură, cu
cristale fine, aproape de nedistins vizual, atunci mierea este veritabilă și cu un conținut adecvat de apă. Dar, mai ales, cu un conținut enzimatic mult mai bogat decât mierile care cristalizează grosier.
* Mierea suficient maturată (coaptă), cu un conținut
enzimatic normal, este obținută îndeosebi în stupinele care nu pleacă în pastoral,
ci în stupinele staționare. Atunci când stpina
se află în pastoral iar culesul încetează,
apicultorii nu așteaptă ca fagurii în care s-a
depus mierea să fie căpăciți la proporția de minim
2/3 din suprafața lor.
Extrag mierea insuficient maturată și pornesc cu stupina spre o altă sursă meliferă. Așa cum am
spus, „uscarea” nectarului se face prin vânturarea ei de către albine,
adică prin mutarea acesteia, de sute de ori, din
celulă în celulă. Luând mierea în guși, pentru a
o muta, de fiecare dată albinele îi adaugă un plus de
enzime benefice. Uneori, mierea prea lichidă este pusă în
maturatoare – niște butoaie mari de metal, lăsate în bătaia soarelui. Astfel mierea, prin evaporare,
este adusă la concentrația de glucide normală, dar va fi mult mai săracă enzimatic.
Apicultorii - cei care practică stupăritul staționar -, au
timpul necesar, între
culesuri, să aștepte maturarea completă a mierii, care va avea și un conținut
enzimatic normal.
* Care este cea
mai bună miere ? Este o întrebare
mai mult decât obișnuită. Toate
mierile sunt bune ! Evident, o miere de salcâm bine
maturată, incoloră, este fină și plăcută. Medical însă, cele mai
valoroase mieri sunt cele poliflore, obținute din
flora spontană. Și între
acestea pot fi deosebiri calitative, date de diversitatea mai mare ori mai
redusă a florei spontane. Fiecare floare, a fiecărei plante melifere, oferă – în nectar și polen -,
anumite principii proprii, folositoare sănătății umane.
Acestea sunt, de regulă, mierile întrebuințate de noi în producerea apiterapicelor. Cea mai remineralizantă dintre mieri, este cea de mană. Mierile monoflore – de tei, coriandru, mentă, zmeur etc. -, cu gust oarecum particularizat,
sunt eficiente în acele afecțiuni pentru
care sunt utilizate și plantele
al căror nectar ajunge în borcanul și pe masa
consumatorului. Cel mai ușor de
falsificat este mierea de salcâm. Iar
falsul – apă și zahăr -, este
mai greu de demonstrat chiar și în laboratoare, dacă
falsificatorul scutură, peste
stupul deschis, ramuri de salcm cu flori în ele,
polenul acestora ajungând în miere. De regulă,
identificarea originii florale a unei mieri, se bazează pe analiza grăuncioarelor
de polen pe care aceasta le conține (în cantități
invizibile cu ochiul liber).
* Am vorbit
despre mierea de mană și, cred, este cazul să lămurim ce
este aceasta. Este o miere de culoare brună, cu
reflexe roșiatice și uneori verzui atunci când este privită în bătaia
soarelui. Este o miere relativ mai rară și mai puțin obișnuită, chiar
ocolită de cumpărătorii neavizați, îndeosebi datorită culorii
ei. În realitate, este o miere valoroasă și gustoasă. Nu se obține în toți anii. În anumite condiții
microclimatice, bacteriile lachnide (lecanide), înțeapă frunzele
unor copaci – stejar,
salcie, brad etc. -, rețin
proteinele extrase și elimină glucidele. Pe frunzele înțepate apare
o peliculă lipicioasă, care este adunată de albine și
transformată în ceea ce numim mierea de mană. Prin urmare, nu este vorba de mana care afectează unele culturi agricole, nici de mana cu care
s-au hrănit evreii, rătăcitori prin deșerturi, în căutarea Țării Făgăduinței.
* Cel mai bun şi inofensiv
somnifer: un pahar de apă călduță îndulcită cu miere; în plus, astfel este combătută constipația și se
favorizează eliminarea toxinelor.
* În multe clinici de apiterapie din lume, pentru tratarea afecţiunilor respiratorii, se folosesc aerosolii de
miere.* Mierea este un conservant inegalabil: populaţia insulei Ceylon taie carnea în bucăţi, le unge
cu miere şi le atârnă la 1 m deasupra pământului,
unde rămân
nealterate şi cu gust bun mai mult de un
an.Personal, când plec cu
stupii în pastoral montan pe timp mai
îndelungat, la nivelul bradului, aşez „fripturile” în borcan, porţionate şi puţin „zvântate” anterior. Torn peste ele miere „la plin”, iar la
locul faptei spăl dulcele
la izvor şi obţin cea
mai gustoasă masă „vegetariană”: prăjită în băţ, pe cărbuni ori coaptă în foc învelită în frunze de
lipan unse cu ulei; „drogul” îl pot obţine cu uşurinta
dintr-o fermentaţie de zmeură şi/ori afine
cu apă şi miere
(bate de departe cea mai bună bere nemţească). Nu este
aici locul să vă spun cum se face o friptură coaptă în foc, așa cum se
coc cartofii. Dar, pentru că, din lipsă de tipm, o pregătim numai
atunci când suntem cu stupii în pastoral, la nivelul bradului, voi zice că este o friptură pastorală, apicolă. Pentru noi, controlăm riguros consumul de carne. Nu îndemnăm pe nimeni să facă excese, nici să consume
orice fel de carne. Ocolim cu grijă carnea de
vită (stimulează
colagenozele, fibrozările), ca și pe cea de pasăre, îndeosebi dacă este de
crescătorie, crescută „forțat”. Șobolanul,
maimuța și porcul
oferă carne cu cea mai apropiată structură celulară de cea umană. Cum șobolani nu prea vă trage
inima să mâncați, maimuțe nu aveți de unde, rămâne în discuție porcul, cel ocolit în favoarea altor cărnuri.
Poate că, atunci când vom
vorbi despre hiper – sau
hipoproteinemii, despre boli autoimune, ori despre dislipidemii, vom reveni cu
date riguros știinșifice asupra acestei probleme. Între alte motive, pentru că sunt cazuri când consumul
de carne trebuie să se
limiteze drastic, sau chiar interzis complet. În absența nutriționiștilor – îi numim astfel pe aceia care știu ce spun, nu pe cei care spun ce știu ! -, televizorul și presa fac educație în domeniul nutriției, iar
majoritatea acestor informații sunt
vehiculate de oameni care, fără cunoștințe privind metabolismul uman, inclusiv la nivel
celular, spun ce știu, dar de
multe ori nu știu ce spun. Un singur
exemplu: carnea de curcan conține mai
mult colesterol decât carnea de
porc. Să revenim, însă, la cea mai savuroasă friptură „apicolă”. Dacă nu cunoașteți lipanul,
de ale cărui frunze unse cu ulei vă puteți sluji,
trebuie să ungeți bine, cu ulei, o coală de hârtie albă de dimensiuni mai mari. La mijlocul acesteia,
așezati feliile de carne, a căror grosime să fie de
aproximativ doi centimetri. Puteți pune
orice condiment vă place, iar
dacă nu aveți altul,
puneți cimbrișor de câmp și frunze de
mentă – nu veți regreta ! Puteți așeza, peste acest strat de carne, ardei gras ori
capia, ceapă și roșii feliate.
Așezați peste
acestea încă un rând de felii de carne – în funcție și de numărul comesenilor, apoi împachetați astfel încât friptura
să fie învelită în patru rânduri de hârtie unsă cu ulei. Între timp,
unul dintre comeseni face un foc bun: dacă tot
participă la festin, nu-l lăsați să stea cu mîinile în sân ! Când
este destul jar, faceți loc „pachetului”, astfel încât să aibă un strat
de jar și sub pachet, dar și să-l puteți înveli, cam
cum se face cu cartofii copți (dacă aveți la îndemână, puteți pune, între sau peste carne, chiar și cartofi feliați). Faceți iarăși focul
peste jar, pentru vreo 45-50 de minute. Apoi înlăturați jarul și scoateți pachetul
din foc. Veți vedea că, fiind protejate de ulei, numai primele două straturi de hârtie au
fost perforate de foc. Veți mânca cea mai fragedă și mai gustoasă friptură, iar aroma legumelor va fi de neuitat. Dacă aveți o grădină la îndemână, nu-i nevoie să așteptați venirea
verii, pentru prepararea unei astfel de fripturi. Dacă nu vă va reuși, țineți seama de faptul că sfaturile mele sunt, cu siguranță, bune. Căutați vinovatul
în altă parte ! Dacă în munte sunt și copii,
amestecați 3 kg de zmeură zdrobită cu un kg de miere, adăugați zeama de
la 3-4 lămâi, așteptați vreo două-trei ore, apoi strecurați. Dacă pare a fi
prea consistent, puteți adăuga, după gustul
fiecăruia, apă rece de
izvor. Veți obține un suc greu de uitat, perfect natural.
Pentru cei mari, la 3 kg de zmeură adăugați un kg de
miere, doi litri de apă, una-două lămâi cu coaja lor și drojdie
cam cât o nucă. Puneți totul într-un vas cu dop de fermentare. Ca să grăbiți prepararea, puneți acest vas sub o folie incoloră și așezați-l la
soare. A doua zi, spre seară, veți avea un fel de bere aromată, slab alcoolizată. După vreo trei-patru zile se bea cu măsură, altfel înveselește cam mult
comesenii ! Se numește, ca să rămânem în tema
discutată, „veselie
apicolă” (conține miere, nu ?)* Ouăle, conservate în miere,
sunt proaspete şi după patru ani.
* Conservant de excepție prin însăși structura
sa biochimică, mierea este un aliment
care se autoconservă timp de
milenii, putând să fie
consumată fără nici un risc. Unul dintre cazurile care
demonstrează veridicitatea acestei
afirmații, este
cel al exploratorului rus Mikluho Maklai. Acesta a descoperit o amforă mai veche de 2000 de ani, în care se afla miere. Curios, exploratorul a mâncat
din milenara miere, iar organismul său a
tolerat-o fără nici o reacție neplăcută.
* Calitățile
incomparabile de conservant ale mierii, ne-au servit din plin în producerea de apiterapice în laboratoarele SC STUPINA SRL, din cadrul clinicii
Apitherapy Medical Center.Cu toate eforturile noastre, oricare ar fi structura
biochimică a apiterapicelor, n-am
putut identifica un alt conservant care să asigure
stabilitatea în timp a
produsului, dar fără a influența
nefavorabil sănătatea. Sunt
puține suplimentele alimentare și chiar alimentele aflate în comerț, care să nu conțină conservanți. Mai nou,
etichetele ascund substanțele
conservante sub denumirea de stabilizatori. Această denumire pare mai puțin alarmantă, cu atât mai mult, cu cât, în ultimul deceniu, informațiile privind potențialul patogen al unui număr însemnat de
conservanți a trecut dincolo de
paginile publicațiilor de
specialitate. Mierea, spre deosebire de alți conservanți este, prin proprietățile sale, simultan, un aliment și un veritabil medicament.
* Coloniile greceşti de pe ţărmul Mării Negre cumpărau de la
geto-daci „vite şi sclavi” iar dintre
articolele de lux, „ din belşug miere şi ceară”; grecii le
vindeau acestora „ulei şi tot felul de vinuri”, marturiseşte
istoricul Polibiu pe la 150 î.Hr.
* Interesantă este mărturia istoricului Strabon despre neamul trac
al moesilor, care „se feresc,
din cucernicie, de a mânca vietăţi şi iată deci motivul pentru care nu se ating de carnea
turmelor lor. Se hrănesc însă cu miere,
lapte şi brânză, ducând un trai
liniştit,” scrie Strabon.
* Ptolomeu, alt istoric grec, scrie pe la 150 d. Hr.:
„locuitorii Daciei sunt obişnuiţi cu miere, cu lapte şi fier”.
* Priscus din Panion, trimis ambasador de catre împaratul Bizanţului în Panonia,
la „biciul lui Dumnezeu”- Atila,
temutul rege al hunilor -, străbătând Banatul
de astăzi , scrie că „prin sate mi se aducea de mâncare... în loc de grâu, mei, iar în loc de
vin, mied, după cum îl numesc localnicii”. Miedul
este o băutură preparată din miere.
* Într-un papirus egiptean cu privire la leacurile din miere,
egiptologul Georg Ebers a putut descifra îndemnul: „Folosiţi-o căci mierea
este într-adevar foarte bună”.
* În cel mai vechi document de medicină hindusă, Cartea
vieţii (Jadjur-Veda), pentru cei ce vor să-şi
prelungească viaţa până la 500 de ani ! se recomandă, între alte
elixire, mierea.
* La evrei, copiii primeau ca hrană unt topit şi miere.
* Religiile multor popoare şi popoarele
însele, consideră binecuvantat poporul şi bogată „ţara în care curge lapte şi miere”.
* Filozoful grec Democrit recomanda prietenilor săi secretul vieţii lungi şi sănătoase: “exterus
olio, interus mele” (dă exteriorului tău ulei, iar
interiorului tău miere).
* Vergilius considera mierea „un dar divin căzut din ceruri”.
* Gandhi, om politic şi gânditor al Indiei, era violent şi impulsiv în tinereţe. După ce a început să consume
zilnic 50 g miere, a devenit un om echilibrat.
* Un proverb popular rusesc spune că, împreună cu mierea, poţi înghiţi şi cel mai neplăcut leac: “Cu miere poţi să-ţi înghiţi chiar şi măgarul”. Aşa o fi!
Tezaurul României - şi nu numai atât - l-au înghiţit rușii, ştiu bine, fără miere; poate li se apleacă şi ni-l
restituie !
* Spre deosebire de ruşi,
profitorii „revoluţiei ?” din ’89 au înghiţit pădurile României cu drujba iar aurul Apusenilor, templul marelui Iancu,
cu dolari: lor nu li se apleacă. Generoşi, ne lasă moştenire, peste secole, o mare de cianură. Mierea ajută memoriei:
mâncaţi miere ca
să nu-i uitaţi şi să-i scoateţi la „stâlpul
infamiei”; pe ei şi pe bogaţii lor urmaşi! Istoria are memorie: nu l-a uitat pe Deceneu
pentru nevinovata tăiere a
viilor Daciei; cum să-i uite pe
cei ce aduc cianura, simbolul morţii? Sau,
desigur, gazele de șist !
* Celebrul doctor D.C. Jarvis, în Folk Medicine, afirma cu
deplină dreptate, faptul că mierea conţine toate
vitaminele pe care nutriționiștii le recomandă; în plus, este cel mai bun conservant al vitaminelor.
* Pe o piatră din
templul zeului grec al medicinei, stă şi astăzi o
inscripţie: „Să nu te enervezi, mult calm, să bei lapte cu miere, teatru şi gimnastică uşoară...” Frumos! Frumos, înţelept şi adevărat!
* Redescoperind medicina populară, în multe clinici, reevaluând puterea antigerminativă (germicidă) și bactericidă a mierii,
rănile şi plăgile postoperatorii, în locul pansamentelor clasice, se badijonează cu miere. Cicatrizarea este mult mai rapidă, iar semnele cicatrizării sunt mult mai puțin evidente.
* Experienţă personală privind puterea antigerminativă a mierii:
am pus în miere
boabe de cereale şi seminţe ale multor plante; nici una nu a încolţit, deşi mierea conţine mai
multă apă decât solul!
* Experienţe ale unor
pediatri din Elevetia, SUA, Rusia etc. au putut constata faptul că la loturile de copii care au primit lapte îndulcit cu miere, hemoglobina a fost cu 25% mai mare
decât a copiilor care au primit lapte îndulcit cu zahăr. Este una
din dovezile potențialului
antianemic incomparabil al mierii.
* Mierea, căreia albina
îi insuflă viață,
traversează vârstele omului:
se dezvoltă (crește calitativ din nectar), se maturează şi începe să îmbătrânească după un an de la recoltare. Practic, după trecerea unui an de la recoltare, începe procesul de reinvertire a ozelor -glucoză, fructoză, manoză etc.- în zahăr simplu. Invertaza – enzimă secretată de albine în timpul
procesului de transformare a nectarului în miere
-, începe să-şi piardă treptat efectul după un an de la recoltare, astfel încât începe
procesul de reinvertire a zaharurilor direct asimilabile în zahăr obișnuit, a cărui asimilare necesită prelucrare digestivă. Dar, este știut,
aproximativ același parcurs îl au și plantele
medicinale – după un an de la recoltare, potențialul lor terapeutic începe să scadă.
* În manualul georgian Taigana Saakino, de prin secolele
XI-XIII, se spune cum că luptătorii aveau permanent asupra lor un săculeţ de piele în care ţineau
Kumeli: o pastă de miere care, amestecată cu puţină apă,
potolea foamea luptătorilor şi îi energiza.
* Veninul de albine, alături de
alte acţiuni, este şi un
protector împotriva
radiaţiilor X.
* Un decimetru pătrat de
fagure, crescut pe ambele feţe de către albine
pentru depozitarea mierii în stup, are
un număr de 800 de celule.
* Asirienii conservau morţii în miere. Împăratul Alexandru cel Mare (Macedon) a fost
conservat în miere; împaratul bizantin Justinian a fost îmbălsămat cu miere şi ceară.
* Platon scrie că mierea era
adusă jertfă zeilor:
fructele aduse ofrandă erau unse
cu miere.
* Mierea a fost hrana din pustiu a Sfântului Ioan Botezatorul.
* După o datină străveche a
unor popoare, în gura
nou-născutului, înainte de a
fi pus la sânul mamei,
se picura puțină miere.
* Mierea era parte din tributul popoarelor supuse Romei.
* O parte importantă a
tributului Moldovei și Țării Românești, plătit Imperiului Otoman, era constituită din cantități de miere și ceară. În plus, negustorii turci cutreierau cele două principate românești, cumpărând nu numai oi (pentru pilaf și chebab), ci și miere și ceară. Monedele
de aur cu care domnii români plăteau tributul, lipsind exploatările de aur din cele două principate amintite, proveneau nu numai din
turmele de vite care erau vândute până în Italia și Germania,
ci și din însemnatele cantități de miere și ceară vândute într-o bună parte a Europei.
* Documente istorice din Moldova atestă importanța care se
acorda creșterii albinelor. Dacă un țăran urma să întemeieze o
stupină (prisacă, în limbajul timpului), terenul pe care îl primea pe
domeniile domnești, boierești sau mânăstirești
corespundea suprafeței unui
cerc, a cărui rază era distanța la care
acesta putea arunca o bardă.
* Țăranii de pe
moșiile mânăstirești erau
obligați să plătească o dare
constând din ceară și miere.
* Prisăcarii
Moldovei evului mediu produceau o ceară interesantă, de
culoare verzuie, foarte apreciată pentru
confecționarea lumânărilor din palatele dogilor Veneției, pentru că ardeau fără a scoate
fum și, mai mult, arzând înmiresmau aerul.
* Un produs apicol valoros, dar căruia i se
acordă o atenție redusă – nu numai
de către consumatori, ci și de către stupari
-, este descăpăcitura (numită și căpăceală sau căpăcele). Este
pelicula de ceară cu care
albinele acoperă fiecare
celulă atunci când mierea
este suficient „coaptă” (adică a fost
adusă la concentrația de
glucide care îi asigură stabilitatea și
conservarea peste iarnă). Când apicultorii extrag mierea, înainte de introducerea fagurilor în centrifugă, această peliculă de ceară este înlăturată. Se obțin căpăcele de ceară, împreună cu mierea
care se află în contact cu ele. De regulă apicultorii strecoară mierea, iar căpăcelele sunt topite pentru a obține ceară. Procedând astfel, paguba este mai mare decît folosul.
* Descăpăcitura conține, alături de multe alte substanțe, o substanță antibiotică care nu poate fi reprodusă în
laboratoare. Lumina solară directă distruge această substanță chiar și numai la o expunere de scurtă durată. De aceea
descăpăcirea
fagurilor nu trebuie să se facă la soare, iar vasele cu descăpăcitură, îndeosebi
dacă sunt incolore, nu trebuie expuse luminii
solare directe.
* Descăpăcitura are toate efectele terapeutice ale
mierii, dar este superioară acesteia în tratarea multor afecțiuni
bucale: gingivite, gingivoragii, parodontoză, limba
geografică ori saburală, candidoze ori diverse alte infecții.
* Descăpăcitura este de neînlocuit în afecțiunile căilor frspiratorii : rinite, rino-faringite,
laringite, amigdalite, bronșite, astm
bromșic, sinuzite, emfizem, fibroză pulmonară,
tuberculoză etc.
* Lăptișorul de matcă este
produs de glande aflate în capul
albinelor doici și este
secretat hipofaringian. Cu acesta albinele hrănesc, în stadiul de ou, toate ouăle depuse de matcă în celelele fagurilor, din care vor crește cele trei caste ale coloniei :albine, regine
și trântori.
Atunci când ouăle trec la
stadiul larvar, lăptișor de matcă primesc
numai cele din care vor ieși mătci.
* Biochimia, farmacologia și medicina
nu cunosc o altă substanță, naturală sau de sinteză chimică, mai valoroasă pentru sănătatea umană decât lăptișorul de
matcă.
* Lăptișorul de matcă, în integralitatea structurii sale proporționale,
nu poate fi produs nici de către cele
mai sofisticate laboratoare din lume. Un singur laborator îl poate produce și știe exact când și în ce cantități trebuie
administrat. Acest laborator, inimitabil, este albina doică.
* Într-un volum foarte mic de substanță complexă, lăptișorul de matcă conține aminoacizi (înclusiv toți cei esențiali),
enzime, glucide direct asimilabile, enzime, acizi, vitamine, minerale, hormoni,
factori de creștere, alte substanțe cu caracter antibiotic, bactericid,
antiviral, antitumoral etc.
* Administrarea în scopuri terapeutice ale lăptișorului de
matcă, trebuie să se facă sub îndrumare
competentă. După cum nu există o altă substanță care să ofere așa de multe
posibilități de intervenție terapeutică, la fel de
riscantă este administrarea acestui produs apicol ca
automedicație sau incompetent
recomandat. Globulina gamma (gammaglobulina) spre exemplu, conținută în lăptișorul de matcă, poate
determina fibrozări (înclusiv fibromul uterin), debutul bolilor autoimune,
hiperestrogenemie feminină, impotență etc. Cel ma bun indicator al
administrării lăptișorului de
matcă este o analiză care nu
prea se face –
electroforeza proteinelor serice, dar interpretată în context clinic.
* Polenul, elementul mascul al florilor, datorită rolului său important
în creșterea
puietului apicol, este numit de către
apicultori „pâinea albinelor”.
* Polenul, elementul mascul al florilor, este un veritabil
cocktail de aminoacizi, vitamine, minerale, enzime, substanțe hormonale, acizi ADN și ARN etc. Un mare iubitor al polenului,
francezul Alain Caillas, în lucrarea
Polenul, scrie cu o deplină îndreptățire: „Secretele polenului sunt secretele plantelor, pe
care natura ni le-a pus la îndemână pentru a
trata multe din bolile de care este atinsă omenirea.
Oamenii sunt capabili să
construiască bombe atomice cu care pot
distruge lumea, dar nu au reusit, deși au
încercat, să reconstituie în laborator nici un grăunte de
polen care să cuprindă toate elementele care îl compun”.
* Privit, polenul apare ca fiind un ghemotoc care are culoarea
pigmenților plantei din care a fost cules de către albine. În
realitate, fiecare ghemotoc, este alcătuit din
mii de granule de polen, fiecare având
dimensiunea de 10-50 de microni.
* Pentru a aduce în fagurii stupului cantitatea de 0,750 g de
polen, o albină execută 50 de zboruri, de fiecare dată aducând câte două ghemotoace
cu greutatea de 0,015 mg.
* Atunci când albinele culegătoare de
polen se întorc în stup, cu cele două ghemotoace
de polen așezate pe picioarele
anterioare, albinele tinere, care încă nu au zburat, îl descarcă.
* O granulă de polen
este alcătuită dintr-un
nucleu (partea importantă alimentar și medical), care este protejat de două învelișuri: învelișul exterior, numit exină, care este lizat de către sucurile gastrice și învelișul interior, numit intină. Acest înveliș însă, nu poate fi digerat de către sucurile gastrice – este un model de
adaptare a plantelor care, în voința lor de
supraviețuire și de înmulțire, își protejează nucleii. Intina însă, prezintă un număr mare de orificii: dimensiunile acestora pot
fi intuite de oricine, dacă ține seama de faptul că granula întreagă de polen nu poate fi văzută cu ochiul
liber (ceea ce vedem cu ochiul liber, este ghemotocul de polen, alcătuit dun unirea granulelor prin secreții ale albinelor). Dacă digestia este deficitară, aceasta nu poate valorifica eficient valențele alimentare și
terapeutice ale polenului, pentru că nu poate
extrage nucleul prin orificiile intinei.
* Pentru a spori posibilitățile
digestiei de a valorifica polenul, este bine ca acesta să fie omogenizat în miere,
dar cu minim o zi înainte de a
ficonsumat.
* Academicianul rus L. Tițân a fost
primul om de știință care, urmare a unui fapt oarecum întâmplător, a atras atenția asupra
valorii bioactive a polenului. Inițiind un
studiu asupra persoanelor care depășiseră vârsta de 100
de ani, a constatat că cei mai
numeroși longevivi erau apicultori care consumau cu
regularitate polen.
* Pentru că polenul
are o ridicată valoare alimentară și medicală (profilactic și
terapeutic), vom face câteva precizări, acestea fiind rezultate, dincolo de
studierea literaturii de specialitate, mai ales din experiența centrului nostru de apiterapie:
- polenul, fiind produsul apicol cu cel mai înalt potențial alergen, cei ce vor să-l consume, este bine să facă un test
alergologic; dacănu fac
testul - și cei mai mulți nu îl fac -,
este foarte utilă politica „pașilor mici”. Adică: începeți
consumarea polenului numai cu câteva
ghemotoace, pentru că o reacție alergică, dacă există, alergenii
fiind minimi cantitativ, nici reacția alergică nu va avea manifestări însemnate,
riscante. În zilele următoare, luați câte un vârf de linguriță, sporind
treptat până la o linguriță cu vârf (în circa 4-5
zile); la prima manifestare alergică, renunțați și verificați, pe cale
medicală, atât substanța care a determinat alergia, cât și
posibilitatea imunizării la
alergenul diagnosticat;
- frecvența
persoanelor alergice la polen, în
statistica noastră, este de
2,1%;
- o constatare care ne aparține: sunt
persoane care fac alergie respiratorie la polen și știu acest lucru din ceea ce li se întâmplă în perioada cînd în aer plutesc polenurile
unor plante (aceste alergii dețin „supremația” numerică), dar sunt
și persoane care fac alergii digestive la polen;
de-a lungul anilor de apiterapie clinică, nu am întîlnit decât două cazuri în care ambele forme de alegie să fie făcute de
aceeași persoană; din
totalul de 2,1% al persoanelor alergice pe care le-am înregistrat, am constatat că alergiile digestive sunt mult mai puțin frecvente decât cele
respiratorii; prin urmare, o persoană care
manifestă alergie respiratorie la polen, poate să-l consume, dar pentru siguranță, este bine să urmeze politica „pașilor mărunți”, ori să facă testul
alergologic (deși este mai
puțin sigur decât „politica” propusă);
- regula generală este aceea
că, așa cum
rezultă din studiile comparative pe care le-am
întreprins, suspicionarea unei persoane ca fiind alergică respiratoriu ori digestiv, trebuie să se facă în funcție de
anamneză, de antecedente și de
interpretarea, în context
clinic, a titrului eozinofilelor (decelate prin leucogramă), a imunoglobulinelor IgE și IgA și a
calciului ionic; acesta este unul dintre motivele pentru care, în câteva studii
publicate, dar mai ales în teza de
doctor în științe medicale, am argumentat necesitatea
introducerii, între
analizele de laborator de rutină, a
electroforezei proteinelor serice cu decelarea imunoglobulinelor, ca și decelarea și
aprecierea calcemiei nu numai în funcție de calciul seric total, ci și a calciul ionic, a cărui cantitate depinde mai ales de cantitatea
procentuală de albumină serică;alergicii – respiratoriu, dar și digestiv
-, prezintă hipoalbuminemie serică, hipergammaglobulinemie și hipocalcemie ionică;
- la consumul zilnic, la o greutate corporală cuprinsă între 50 și 70 de kg,
a circa 10 grame de polen (două lingurițe), apiprofilactic sau terapeutic, cu o durată medie de trei luni, nu am înregistrat nici o disfuncție secundară; au fost
cazuri clinice în care, în unele afecțiuni,
pacienții au consumat zilnic, timp de 5-6 luni, câte 25 de grame de polen, cu beneficii notabile și fără nici o urmare secundară;
- multe persoane care au manifestat alergii digestive la polenul
consumat simplu, n-au avut nici o reacție alergică la consumarea polenului înglobat în miere;
- în consumarea polenului, trebuie să se țină seama de faptul că acesta are și un efect
androgenizant, situație în care, în funcție de cazul clinic abordat, acesta trebuie
limitat (spre exemplu în
hipoestrogenemie), ori suplimentat (spre exemplu în ciroza
hepatică efeminizantă);
* Polenul poate fi
consumat, ca aliment benefic, fără vreo anume recomandare terapeutică. ? Desigur. O linguriță de polen pe zi, consumat periodic
sau cu regularitate, ajută creșterea sănătoasă a oricărui copil. Tinerii, adulții și
vârstnicii, pot consuma permanent, dar și periodic
(timp de una-două luni, cu
pauze de câte una-două luni), câte 10-15
grame de polen, în una-două reprize zilnic. Efectele reechilibrante
proteic, remineralizante, vitaminizante etc. vor fi ușor remarcate.
* Polenul care ajunge în lingurița
consumatorului, deși albinele îl adună pentru
hrana puietului apicol, nu ajunge niciodată în stup. Desigur, împotriva
voinței albinelor ! Atunci cînd apicultorii recoltează polen, obturează urdinișul cu o rigletă (o placă) peforată, asfel încît albinele
care vin din câmp, intrând în stup pe
aceste găuri, își freacă picioarele
de marginea acestora și polenul
cade într-un culegător. Acesta este luat de către apicultor la venirea serii, astfel încât roua să nu-l umezească și mai mult (polenul are deja umezeala existentă în florile
din care a fost cules). Polenul astfel recoltat, este uscat prin diferite
metode, cu intenția de a-i
proteja calitățile alimentare și medicinale.
* O întrebare fecventă: cum să alegem un polen de calitate ? Polenul bine
uscat, atunci când îl torni din vasul în care se află, trebuie să curgă așa cum curg
boabele de grâu uscate.
Dacă apar bulgări de
polen, mai mari sau mai mici, un fel de conglomerate de ghemotoace de polen, înseamnă că nu a fost bine uscat, caz în care devine
toxic, putând detemina grave toxinfecții
digestive.
* O altă întrebare, la fel de frecventă, dar care implică un răspuns mai nuanțat: care
este polenul de care avem noi nevoie ? Există polenuri
monoflore, culese numai dintr-o anume plantă. Acestea
sunt monocolore. Cele mai multe polenuri însă, sunt polenurile poliflore. Culoarile variate
ale ghemotoacelor de polen, chiar încântă ochiul – de la alb până la negru, poate cuprinde întreaga paletă a
culorilor cunoscute. Aceste culori depind de pigmenții tuturor plantelor care pot fi, simultan,
surse de cules pentru albine. Este bine să se rețină faptul că polenurile, oricare ar fi acestea, au
caracteristici comune, rezultate din structura lor vegetală, ca și din
adausurile date albină în timpul
culesului, pe care le-am discutat tangențial mai
sus. Fiecare fel de polen însă, poartă cu el
principiile active ale plantelor din care a fost cules, ca și pigmenții
culorilor lor. Spre exemplu, polenul florilor de păpădie,
galben, puțin mai amărui la gust, este eficient, spre exemplu, în
afecțiunile hepatice. Polenurile monoflore, de regulă, trebuie recomandate de către apiterapeuți, dar pot
fi și consumate ca aliment stimulant, fără nici o
recomandare și fără nici un
risc, cu excepția evitării stărilor de
alergie. Noi considerăm că cele mai eficiente polenuri sunt cele
poliflore, cărora li se adaugă, în
amestec, în diverse
proporții, în funcție de cazul clinic concret, polenuri monoflore.
Nu toate polenurile poliflore sunt identice, acestea fiind rezultatul plantelor
dintr-o anumită zonă de amplasare a stupinelor, prezentînd curent asemănări și diferențe față de cele
recoltate din alte zone. Apiprofilactic, consumate ca aliment, polenurile
poliflore sunt cele mai indicate: conțin
principiile nutritive și
terapeutice ale unei diversități de
plante. De asemenea, conțin o mare
diversitate de pigmenți, cărora tot
mai multe cercetări medicale
le acordă, în ultimul
timp, un important rol antioxidant, cu eficiență chiar și în bolile
canceroase.
* Păstura, un
alt valoros produs apicol, mai puțin cunoscută decât polenul,
se produce în cantități mult mai reduse. Păstura provine din polenul adus în stup de albinele culegătoare. Albinele tinere desprind ghemotoacele de
polen de pe picioarele acestora și îl fărâmițează cu mandibulele, adăugându-i un
plus de enzime. Apoi, prin mișcări asemănătoare loviturilor berbecului, îl presează în celulele fagurilor prin bătăi repetate
cu capul, uplându-le în proporție de două treimi. În căldura și
umiditatea stupului, acest polen presat în celule, traversează o perioadă de scurtă fermentare contolată. Acum polenul devine „pâinea
albinelor”, fiind întrebuințat de
albine în hrana puietului apicol. Pentru
a-l conserva pe termene mai lungi, albinele umplu treimea goală a celulelor în care se află păstură cu miere, apoi le căpăcesc (le
astupă) cu o peliculă subțire de ceară, întocmai așa cum fac și cu celulele pline cu miere, atunci cînd aceasta a fost adusă, prin vânturare, la concentrația de apă planificată.
* Păstura este
un produs apicol a cărui eficiență este mai mare, chiar dublă față de cea
apolenului. Mai întîi, acest fapt se datorează unui plus de enzime, pe care albinele le adaugă în cursul fărâmițării și concentrării în celule.
Dar, deosebit de important, este faptul că, în cursul fermentării
controlate, nucleul evaginează prin porii
intinei, astfel încât acesta devine mult mai „accesibil” sucurilor
gastrice.
* Cantitatea de păstură pe care apicultorii o pot oferi consumului,
este dependentă de faptul că extracția sa
necesită operații care
implică mult timp, ca și
distrugerea fagurilor în care a
fost depozitată. Evident, păstura fiind „pîinea albinelor”,
cantitatea de păstură recoltată depinde
mai ales de cea necesară creșterii generațiilor
repetate de puiet apicol. Tinerele caste ale coloniei, atunci când păstura este insuficientă, au o putere de viață și de muncă redusă, neputând valorifica eficient culesurile.
* Apilarnilul, un alt produs apicol, este un triturat larvar, obținut din larvele trântorilor, recoltate înainte de căpăcirea
acestora. În compoziția apilarnilului însă, intră și rezervele de hrană pe care albinele doici le depun în celule. Trebuie să facem
precizarea că, în creșterea
puietului celor trei caste ale coloniei de albine, atunci când acestea trec la stadiul de nimfă, sunt închise în celulele lor cu o peliculă de ceară, dar împreună cu o
rezervă de hrană. Desigur,
aerul poate pătrunde prin pelicula de ceară, altfel nimfele ar muri. Atunci când nimfele ajung la maturitatea formării lor ca indivizi, acestea rod pelicula de
ceară și ies
(eclozează) din celulele în care s-au
format.
* Apilarnilul, datorită proprietăților sale, este numit de către apicultorii mai vârstnici „lapte de
taur”.
* Apilarnilul, în diverse forme de prezentare, este bine să fie administrat la recomandarea apiterapeuților calificați.
* Administrarea apilarnilului ca automedicație, poate induce efecte nedorite. Spre exemplu,
fiind un androgenizant, poate determina hirsutism, voce masculinizat îngroșată, dar și
obezitate, dereglări ale
ciclului menstrual etc.
* Propolisul este un produs apicol de o importanță deosebită. Cuvântul
propolis provine din greaca antică, prin alăturarea a două cuvinte:
pro – pentru și polis – cetate;
adică, în traducere
liberă, pentru cetate. Cetatea albinelor este stupul.
* Propolisul provine dintr-o rășină naturală, recoltată de către albine
de pe mugurii, coaja și cozile
frunzelor arborilor: plop, salcie, stejar, ulm, fag, pin, brad, castan, frasin,
arin etc.Această rășină devine
propolis numai după ce
albinele îi adaugă anumite
procente de ceară, polen,
unele enzime și alte secreții glandulare, care se adaugă balsamurilor și
uleiurilor volatile vegetale.
* Pentru „cetatea” albinelor, propolisul îndeplinește o multitudine de funcții. Albinele îl folosesc
la astuparea crăpăturilor stupilor (anihilând astfel și
bacteriile care s-ar putea adăposti în acestea), la reducerea urdinișul în funcție de
puterea coloniei sau în apropierea frigului de la sfârșitul toamnei, la îmbălsămarea șoarecilor uciși (după ce li s-a făcut „acupunctură” cu venin), la fixarea ramelor – între ele și pe canturile stupului, la „poleirea” celulelor
fagurilor noi, ca și a
celulelor fagurilor după eclozarea
puietului, dar înainte ca în acestea matca să depună alte ouă (este o măsură sanitară profilactică,
antibacteriană și antifungică). Substanțele volatile ale propolisului întrețin un mediu
steril în colonia de albine ( se pare că, în stupină, pe o rază de câțiva metri,
aerul este purificat prin efectul substanțelor
volatile din propolis).
* Așa cum am
spus, milenii la rând, dar într-o măsură însemnată și acum, când omul s-a implicat așa de mult în viața lor,
familiile de albine au avut și au încă o
existență autarhică. Poate că, dacă ar fi avut ceea ce se înțelege prin
noțiunea de deviză, cea a
albinelor ar fi fost ”prin noi înșine !”. De-a lungul mileniilor și-au adus la perfecțiune organizarea familiei care, deși este alcătuită din zeci de mii de indivizi, acționează ca un tot
unitar, ca un organism. Prin milenii de adaptabilitate, au selecționat din natură nu numai
hrana cea mai potrivită nevoilor
lor, ci au experimentat și recoltat și acele substanțe care
aveau un rol în
asigurarea sănătății lor și a cetății lor. O
astfel de substanță, deosebit
de eficientă în profilaxia sănătății
coloniei, este propolisul.
* Propolisul recoltat este adus în stup pe picioarele
posterioare ale albinelor culegătoare care,
pentru a-l putea aranja în forma
unor bulgărași, îl frământă cu secreții proprii.
La venirea în stup,
alte albine încep „descărcarea”, pe fragmente desprinse treptat: dacă cineva ar încerca să ia deodată tot
propolisul de pe piciorul albinei, i l-ar smulge. Descărcarea culegătoarei de
propolis durează câteva ore.În timp ce îl descarcă, albinele îl supun unui proces de masticare, în cursul căruia îl frământă cu puțin polen,
puțină ceară și secreții proprii, apoi îl așează la
locurile de mai înainte
planificate. Prin urmare, popolisul nu este un produs apicol exclusiv vegetal,
albina contribuind din plin la structura sa biochimică.
* Propolisul este foarte puțin solubil în apă, dar este
solubil în alcool, eter, cloroform,
propilen-glicol, benzen, dimetil sulfoxid, etilen diamină.
* Propolisul conține: 27 de minerale, ca și polenul - în zonele
afectate industrial sau prin trafic auto, poate conține cantități crescute
riscant de cadmiu (Cd) și plumb
(Pb) -, acizi aromatici nesaturați, un număr de 14 flavone - unele au o certă acțiune
antitumorală -, un număr variabil de aminoacizi, monozaharuri, enzime, vitamine hidrosolubile și liposolubile (A și E) etc.
* Proprietățile
farmacodinamice ale propolisului sunt multiple: antiinflamatoare,
hepatoprotectoare, antivirale, antioxidante, anestezice, antitumorale,
bactericide, antifungice, antiradioactive, imunomodulatoare etc. Deosebit de
important este faptul că,
administrat corespunzător, toate
aceste acțiuni ale propolisului – fapt caracteristic tuturor apiterapicelor – se manifestă simultan,
holistic.
* Obținerea
efectelor terapeutice dorite, prin întrebuințarea propolisului, depind de foarte multe condiții: recoltarea și
depozitarea optimă,
respectarea unor criterii farmaceutice de preparare a diferitelor forme de
administrare, în funcție de ținta
terapeutică urmărită, de
particularitățile fiecărui pacient etc.
* Propolisul are un anumit potențial
alergen, care se pare că-i este
indus de conținutul său în polen.
După unele studii, propolisul ar provoca alergii în circa 3% din cazurile în care este administrat. După studiile noastre, persoanele alergice la
propolis nu depășesc
procentul de 0,5%.
* Propolisul și polenul
conțin un număr foarte
mare de substanțe, astfel încât testarea
alergiilor la polen și propolis
pot fi destul de inexacte. Ca și la polen,
este eficientă administrarea inițială de cantități foarte mici, prudent sporite până la dozele
recomandate.
* Literatura apicolă, ca și cea apiterapeutică, atunci când discută despre propolis, se referă îndeosebi la
calitățile deosebite ale propolisului
brazilian. Am studiat și noi acest
propolis și l-am comparat cu cel obținut de noi în
localitatea gorjeană
subcarpatică Bălănești. De regulă,
propolisul acesta se amestecă, înainte de a i se da diverse forme farnaceutice, cu
cel recoltat din stupinele cu care facem pastoral la nivelul bradului, în munții Gorjului. Am studiat, de asemenea, cazurile
clinice raportate, în care s-a întrebuințat
propolisul brazilian. Am constatat că, prin
folosirea propolisului de Bălănești, am
putut interveni mai eficient, într-un număr mai mare
de afecțiuni, dintre care unele mult mai grave decât cele raportate cu întrebuințarea propolisului brazilian. În capitolul „Studii și cazuri clinice”, vom
demonstra veridicitatea acestor afirmații.
* Ceara, un alt produs apicol important, este produsă de către
albinele tinere, care încă nu au zburat în afara
stupului.
* Ceara este un produs de secreție a glandelor
cerifere, situate câte două, pe ultimile patru inele abdominale, fiecare
glandă fiind alcătuită din câte
10.000-20.000 de celule secretorii, care încep să funcționeze după trecerea a
trei zile de la eclozarea albinelor din celulele în care au
crescut. Ceara este secretată în solzișori foarte
mici și fragili, cărora
albinele le adaugă secreții ale altor glande mandibulare, toracice,
labiale și cervicale, îndeosebi
enzime lipaze și proteaze. Solzișorii de ceară, preluați cu picioarele și frământați cu mandibulele, sunt modelați și întrebuințați, prin unirea între
ei, pentru a clădi fagurii.
* Pentru a se obține 1 kg de
ceară, sunt necesari circa 4.000.000 de solzișori, a căror
greutate oscilează între 0,2 și 2 mg.
* Ceara este solidă, dar se topește la temperaturi de 64-660C.
* Culoarea cerilor apicole, în funcție de pigmenții florei,
dar și de prelucrările mai
mult sau mai puțin corecte
pe care le traversează, poate fi
albă, galbenă, brună, cenușie,
portocalie.
* Alimentar, oamenii pot folosi ceara prin masticarea fagurilor
plini cu miere, ori a descăpăciturii. Nimeni nu va păți nimic dacă o parte, ori chiar și toată ceara
masticată, va fi înghițită.
* Ceara are importanță cosmetică, în pictură (a fost folosită, spre
exemplu, ca ingredient, în pictarea
celebrelor fresce de la Pompei), precum și în unele activități
industriale.
* Veninul, care face temut acul albinelor, este un produs de
secreție al acestora, fiind unica armă de apărarea
albinelor împotriva
oricărui agresor.
* Depozitat într-o pungă aflată în legătură cu acul,
atunci când albina înțeapă, la locul înțepăturii este
secretată o cantitate de 0,3 mg de venin lichid (ca
substanță uscată, ajunge la 0,1 mg).
* Veninul albinelor este, între altele, un exemplu al complexului
de substanțe pe care acest laborator
zburător îl poate concentra într-un volum foarte
redus. Astfel, în 0,3 mg de venin, din care 88% îl reprezintă apa, sunt concentrate circa 100 de substanțe: peptide, amine active, monozaharuri, acizi,
enzime, săruri minerale, uleiuri
eterice etc.
* Din timpuri vechi, veninul de albine a fost folosit, prin înțepături la
locul afectat, pentru tratarea reumatismelor.
* Veninul de albine, prin apipunctură (înțepături
directe cu albine aplicate local), este de 100 de ori superior hidrocortizonului, fără a prezenta
urmările secundare ale acestuia.
* Veninul de albine poate fi folosit, terapeutic, prin
apipunctură (înțepături directe cu albine), prin injectare, ori
prin diverse unguente (unul dintre cele mai eficiente, poate chiar cel mai
eficient dintre cele care se produc, este cel românesc, numit Apireven, produs
de Combinatul Apicol Harnaj).
* Administrea veninului de albine însă, trebuie să se facă prudent și numai de
către specialiști, având un potențial alergen
care, dincolo de efectele minime pe care le provoacă o înțepătură obișnuită și întâmplătoare de albină, poate
avea urmări severe. Dacă la
majoritatea persoanelor înțepate efectele sunt locale (edem și eritem hiperemic), la unele persoane poate determina
efecte sistemice (erupție
generalizată, tulburări respiratorii, greață, vomismente, dureri abdominale
etc.), dar se poate ajunge, mai grav, la efecte anafilactice (decesul prin
colaps respiratoriu și
cardiocirculatoriu).
* Veninul de albine prezintă, pe lângă efecte
benefice, importante contraindicații pentru
persoanele afectate de: alergii, diabet, tuberculoză, bruceloză, sifilis,
epilepsie, encefalită, infarct
miocardic, endocardită, miocardită, ateroscleroză, nefrite,
hepatite, infecții
purulente acute etc.
* Femeile gravide trebuie să evite înțepăturile de albine.
Ajutorul pentru biruirea mandriei si dobandirea
smereniei Fiul lui Dumnezeu a primit necinstire, iar tu vrei cinstire? Fiul lui
Dumnezeu nu a avut unde sa-Si plece capul, iar tu zidesti cladiri marete? Fiul
lui Dumnezeu a spalat picioarele uncenicilor Sai, iar tie iti este rusine sa
slujesti fratilor tai? "Lupta intre carne si duh"- Sfantul Tihon de
Zadonsk
-
(dupa doctor Heinerman) n pahar de usturoi pisat se amesteca cu miere de albine de culoare inchisa, se pune pe un !oc slab, in craticioa...
-
rugaciune adresata plantelor medicinale amin dragii me ingerii va rog sa treziti spiritul acestor plante pentru ama vindeca curata det...