ianuarie 25, 2023

Gălbinelele

 

Gălbinelele

Denumire știinţifică: Lysimachia vulgaris.

Denumire populară: iarba ciorilor.

Prezentare. Este o plantă perenă, cu o tulpină puternică și ramificată ce poate atinge o înălţime de până la 1,50 metri. Frunzele, grupate câte trei-patru, sunt lanceolate, cu margini netede și peţiol scurt. La rândul lor, și florile sunt grupate, fiind plasate în vârful ramurilor. Sunt colorate în galben și roșu, chiar roșu închis la interior. Florile apar în lunile iulie și august. Fructul este o capsulă.

Gălbineaua crește în flora spontană, în mari colonii, în locuri umede, mai ales în zonele joase, pe marginea lacurilor, bălţilor, mlaștinilor, stufărișurilor.

Întrebuinţări. Infuzia de gălbinele are efecte hemostatice, antidiareice, antidiuretice. Fiind antitermică, antipiretică, infuzia de gălbinele contribuie la reducerea febrei. Este folosită și în tratarea abceselor. Gălbinelele se folosesc, de asemenea, în tratamente împotriva febrei tifoide și a malariei.

Din tulpină se poate obţine o tinctură galbenă, iar din rădăcină o tinctură maro. Puse pe cărbuni încinși sau pe o suprafaţă încinsă, aceste tincturi degajă un fum ce va alunga și chiar va distruge muștele.

GENĘIANELE

Ghinţura galbenă Ghinţura pătată

Denumire știinţifică: Gentiana lutea; Gentiana punctata.

Denumiri populare: fierea pământului, inţură, ghimbere de munte, ţintură. Aceste denumiri sunt atribuite ghinţurei galbene.

Ghinţura galbenă și ghinţura pătată, precum și ghinţura albastră și cea violetă, sunt plante cunoscute și sub numele de genţiane.

Prezentare. Ghinţura galbenă (Gentiana lutea) este o plantă perenă, cu o înălţime maximă de până la un metru. Rizomul este consistent, fiind continuat de o tulpină aeriană fistuloasă. Florile au un caliciu albicios, corola lor fiind galbenă. Sunt plasate la subsuoara frunzelor, înflorirea având loc pe tot parcursul verii.

Ghinţura galbenă face parte din familia genţianaceelor și crește în regiunile alpine. Are calităţi medicinale însemnate, dar nu poate fi recoltată, culesul și distrugerea ghinţurei galbene fiind interzise. Ghinţura galbenă este o plantă ocrotită prin lege.

Ghinţura pătată (Gentiana punctata) este o plantă micuţă, de maximum 60 de centimetri înălţime, cu o durată de viaţă perenă. Rizomul este scurt, tulpina aeriană fiind, însă, ceva mai dezvoltată. Florile, de culoare galbenă, au răspândite pe ele numeroase puncte roșii, grena sau maro. Ghinţura pătată înflorește din iunie și până în septembrie. Fructul său este o capsulă. Această plantă crește în zonele muntoase.

În practica medicinală se folosește sub formă de infuzie. Infuzia de ghinţură pătată este un tonic activ și persistent, revigorând și remineralizând organismul. Din acest motiv se folosește cu bune rezultate în timpul convalescenţelor, în perioade de


DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC                                                          55

epuizare, pentru revenirea poftei de mâncare și... de viaţă. Tot cu infuzia de ghinţură pătată se poate interveni pentru buna funcţionare a bilei, precum și pentru combaterea viermilor intestinali.

Ghinţura albastră Ghinţura violetă

Prezentare. Ghinţura albastră (Gentiana asclepiadea) se mai numește și Lumânărica pământului. Este o plantă înaltă de circa un metru, cu o tulpină groasă și cu un rizom de asemenea puternic. Înflorește târziu, în august și septembrie. Florile, de culoare albastră spre violet sau spre bleu-ciel, au formă de clopot și sunt plasate în partea superioară a plantei, la subsuoara frunzelor, solitare sau grupate câte două sau trei. Ghinţura albastră poate fi găsită pe o arie foarte largă, de la câmpie până în zona alpină, în locuri umede (păduri, maluri de ape).

În terapii se utilizează rădăcinile și rizomii, mai importante fiind rădăcinile.

Substanţe active importante: genţiopicrina, amarogentina, gentisima, gentianina, acid genţiotanic, compuși uleioși, tanin.

Întrebuinţări. Preparatele de genţiană albastră acţionează asupra secreţiilor salivare și gastrice, potenţează activitatea ficatului și a bilei, reduc febra, combat viermii intestinali. Aceste preparate sunt recomandate, de asemenea, în tratarea gastritelor hipoacide, în general în tulburări digestive și în reglarea activităţii stomacului, în anorexie.

Ghinţura albastră este cunoscută ca fiind remediul natural al gastritei acide.

Ghinţura violetă (Gentiana cruciata) se mai numește și Ochinaceea. Este mai scundă decât lumânărica pământului (Gentiana asclepiadea), ajungând doar până la 60 cm înălţime. Florile au formă de clopot, fiind de culoare albastru-verzuie, cu bleu spre interior. Chiar și tulpina împrumută ceva din culoarea florilor și este, la rându-i, albastru-verzuie spre violaceu. Ghinţura violetă înflorește din iunie până în septembrie. Este răspândită în zonele de câmpie și deal, precum și în zona subalpină. Poate fi găsită pe pajiști, pe fâneţe, în tufărișuri, în poieni.

Pentru terapii se folosesc, în primul rând, înflorescenţele și tulpina în general partea aeriană a plantei.

Întrebuinţări. Preparatele de ghinţură violetă sunt un remediu recunoscut pentru tratarea rănilor. Se utilizează și în bolile de stomac, contribuind la reglarea activităţii stomacale și intestinale.

Ghimberul

Denumire știinţifică: Zingiber officinale.

Denumire populară: ghimbir, gingiber.

Prezentare. Ghimberul este o erbacee tropicală, prezentă în Orient, în India, Malaezia, Nepal, Bangladesh. Această plantă are un rizom puternic, din care se extrag uleiuri aromate.

Substanţe active importante: compuși specifici numiţi gingeroli, fenoli, ulei volatij.

Întrebuinţări. Ghimberul este recomandat pentru provocarea poftei de mâncare, precum și împotriva alergiilor, împotriva transpiraţiei. Consumat zilnic, provoacă diureză și contribuie la detoxifierea sistemului circulator. Ghimberul este folosit, adesea, ca antidot în caz de rău de mare. Este întrebuinţat, de asemenea, pentru combaterea răului de altitudine, de mașină, de mișcare de rotaţie. Ghimberul acţionează și împotriva stărilor de vomă, greţuriior, deranjamentelor stomacale sau intestinale.

Se spune despre ghimber că are și proprietăţi afrodiziace, stimulative, tonifiante, acţionând prin grupul de compuși numiţi gingeroli asupra sistemului nervos. Alte proprietăţi ale ghimberului: antitoxic, hipotensiv, antitusiv.

Ghimpele

Denumire știinţifică: Xanthium spinosum.

Prezentare. Ghimpele este o plantă ce poate atinge înălţimea de un metru. Are frunze multe, ascuţite. Fiecare frunză are la subsuoara sa câte un ghimpe galben, de circa doi-trei centimetri lungime. Tulpina, puternică, este ramificată. Această plantă crește pe locuri virane, de-a lungul drumurilor, pe tuluzul căilor ferate, în locuri umblate, preferând pământul tare, chiar bătătorit.

În practica medicinală se folosește întreaga parte aeriană a plantei, cu precădere


 56                                                        DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC

frunzele, florile și părţile tinere.

Întrebuinţări. Ghimpele face parte din categoria plantelor medicinale importante. Are efecte antiinflamatoare, sedative, dezinfectante, cicatrizante. Cu decoctul de ghimpe se fac cure de tratament foarte lungi, cu efecte notabile, în afecţiuni de prostată (inflamaţii și adenom), în litiaze renale (cură ce durează toată viaţa), în cistopielită. Specialiștii recomandă ca în timpul curelor cu ghimpe să nu se consume alimente iritante (alcool, fructe acre, condimente) și nici lactate fermentate.

Altă specie de ghimpe este cel pădureţ (Ruscus aculeatus), ale cărui virtuţi medicinale sunt, totuși, reduse și care este ocrotit de lege, recoltarea lui fiind interzisă. Pentru a nu se face confuzii, menţionăm ghimpele pădureţ este un subarbust, mereu verde. Face parte din familia liliaceelor. Are flori verzui, în formă de stea, și fructe bace, niște bobiţe roșii. Ramurile au, în vârf, un spin. Spre deosebire de ghimpele comun, ghimpele pădureţ crește în locuri puţin umblate, prin păduri, luminișuri, în zone unde omul ajunge mai rar.

În mod tradiţional, preparatele din ghimpe erau folosite în tratamentul bolilor de prostată.

Ghiocelul

Denumire știinţifică: Galanthus nivalis.

Prezentare. Puţini știu că ghiocelul, vestitorul primăverii, este nu numai o plantă de pus în cea mai mică și mai delicată vază din casă, ci și un remediu medicinal. Aparţine familiei amarilidaceelor.

Ghiocelul este o plantă perenă formată dintr-un bulb, două frunze lineare și o floare albă. Înflorește în mustul zăpezii, în februarie și martie, uneori mai devreme. Poate fi întâlnit de la câmpie și până în zona alpină, în păduri, parcuri, pajiști, pășuni.

Au valoare terapeutică atât bulbul, cât și florile și frunzele.

Întrebuinţări. Preparatele pe bază de ghiocel acţionează benefic în afecţiuni grele, cum ar fi cardiopatiile, sau în reducerea sechelelor rămase în urma poliomielitei. Sunt recomandate și în tratarea miasteniei (oboseala mușchilor).

Ghizdeiul

Denumire știinţifică: Lotus corniculatus.

Prezentare. Ghizdeiul este o erbacee perenă, din familia leguminoaselor. Tulpina este subţire, suculentă, de mici dimensiuni, prea puţin erectă – mai degrabă târâtoare pe sol. Frunzele sunt trifoliate. Florile de ghizdei sunt galbene, uneori galbene cu dungi roșietice, și apar din mai și până la începutul toamnei. Fructele sunt niște păstăi. Ghizdeiul crește prin fâneţe, pe pajiști, pe taluzurile drumurilor, pe terenuri virane.

Pentru uz medicinal se recoltează florile, din care se prepară infuzie, sirop, extracte.

Substanţe active importante: pectină, acid cianhidric, alcaloizi, cumarină.

Întrebuinţări. Preparatele din ghizdei au efecte antispastice, sedative, imunostimulatoare și chiar hipnotice. Au, de asemenea, contribuţii pozitive în combaterea angoaselor, isteriilor, excitaţiei cerebrale, stărilor de stres, insomniilor, agitaţiei nervoase, stărilor depresive, precum și în unele afecţiuni cardiovasculare sau în afecţiuni pe fond nervos ale sistemului digestiv.

Efectele și întrebuinţările ghizdeiului una dintre plantele care formează fânul

sunt asemănătoare cu ale plantei cunoscute sub numele de floarea patimilor sau

ceasornicul (Passiflora incarnata).

Ginkgo biloba

Denumire știinţifică: Ginkgo biloba.

Denumiri populare: patru-bani, arborele templier japonez, caisa argintie.

Prezentare. Ginkgo biloba sau caisa argintie este un arbore originar din estul Chinei, fiind considerat copac sacru. Aparţine familiei gincoaceelor. Ginkgo biloba este un arbore puternic și înalt – poate atinge înălţimea de 40 de metri. Frunzele sunt bilobate, groase și cărnoase, fiind dispuse în formă de evantai. Sămânţa de ginkgo biloba este un fel de sâmbure pietros, învelit într-o materie vegetală cărnoasă.

Cercetătorii au descoperit faptul că acest arbore este o fosilă vie, păstrându-și neschimbate caracteristicile încă din timpurile preistorice ale erei terţiare, deci de peste 200 milioane de ani.


DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC                                                          57

Ginkgo biloba crește în flora spontană din China și Japonia.

În secolul ai XVIII-lea, arborele de ginkgo biloba a fost adus în Europa, unde se cultivă ca plantă de ornament.

Pentru aplicaţii medicinale se utilizează învelișul sâmburelui, înveliș care nu miroase prea plăcut, precum și frunzele.

Din părţile cu valoare medicinală ale arborelui ginkgo biloba se prepară mai multe extracte, celebre pe plan mondial, cât și o infuzie. Ginkgo biloba este o plantă de referinţă în medicina tradiţională chineză și japoneză.

Substanţe active importante: flavonoli, acizi organici, pinitol, terpene. Substanţe specifice acestui arbore acid ginkgolic, acid ginkgolinic, bilobol, ginkgol. Deși trezește un interes atât de mare, arborele ginkgo biloba este încă puţin studiat în ceea ce privește substanţele active și benefice pe care le conţine, mai ales în fructe și frunze.

Întrebuinţări. Preparatele obţinute din frunzele și fructul arborelui ginkgo biloba intră în compoziţia a cel puţin 25 de produse medicamentoase. La modul general, arbore-minune ginkgo biloba are o serie întreagă de calităţi medicinale: este expectorant, sedativ, antifungic, antispasmodic, vasodilatator, antiinflamator, antibiotic, vermifug.

Preparatele din frunzele de ginkgo biloba au, în special, importante efecte în ceea ce privește circulaţia periferică și micro circulaţia sângelui, fiind indicate în afecţiuni de mare dificultate, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale, trombozele, varicele. Specialiștii subliniază faptul aceste preparate sunt recomandate mai ales în profilaxia accidentelor vasculare. Cu ginkgo biloba se acţionează, cu bune rezultate, și în diabet. Inflamaţiile, spasmele musculare, contracţiile și tensiunea din organism pot fi, de asemenea, combătute cu extract din frunze de ginkgo biloba. Există informaţii potrivit cărora cu extractele de ginkgo biloba se poate stăpâni evoluţia celulei canceroase.

Concluzionând: ginkgo biloba este considerat un leac redutabil în afecţiunile microcirculaţiei arteriale și capilare, dar și o adevărată armă împotriva uzurii cerebrale și a îmbătrânirii în general.

Ginsengul

Denumire știinţifică: Panax ginseng.

Denumiri populare: ginseng asiatic, ginseng coreean.

Prezentare. Ginsengul este o plantă perenă. Aparţine familiei araliaceelor. Specific Peninsulei Coreene, ginsengul are, însă, o arie de vegetaţie ceva mai întinsă, cuprinzând nordul Chinei și chiar zone din Siberia. Fiind foarte căutat, ginsengul este cultivat intens nu numai în China și Coreea, ci și în Japonia, Rusia, Vietnam, SUA, Canada. Frunzele ginsengului sunt lung-peţiolate. În general, planta are o dezvoltare specifică, înscriindu-se printre plantele originare din Orientul îndepărtat ale căror evoluţii sunt mai puţin obișnuite. De pildă, ginsengul ajunge la înflorire după câţiva ani – cel puţin patru -, iar rădăcina este bună de recoltat tot după cel puţin patru ani. lată și un fapt surprinzător – rădăcina de ginseng are un contur asemănător cu cel al fiinţei omenești. Chiar cuvântul „ginseng” înseamnă, potrivit unor cunoscători, „esenţă umană”.

Se găsește în flora spontană, cât și sub formă cultivată. Pentru aplicaţii și tratamente se recoltează rădăcina.

În practica medicinală se folosește îndeosebi rădăcina de ginseng cultivat, ginsengul sălbatic fiind, la ora actuală, o plantă ocrotită de lege. Rădăcina de ginseng poate ajunge la un metru lungime și o grosime cuprinsă între cinci și 10 cm. Din rădăcina de ginseng se prepară o tinctură și se produc, pe cale industrială, comprimate. Se folosește și rădăcina de ginseng ca atare, uscată și curăţată. În general, o rădăcină de ginseng sălbatic, de un înalt nivel calitativ, trebuie să provină de la o plantă cu o vârstă de cel puţin 10 ani. Pentru ginsengul cultivat nu e nevoie, totuși, de un interval de timp atât de mare, fiind necesară doar o perioadă de dezvoltare cuprinsă între patru și șase ani.

Multă vreme, ginsengul a fost considerat un remediu eficient în tratarea tuturor bolilor, opinie care încă mai stăruie și în zilele noastre. Oricum, proprietăţile medicinale ale ginsengului sunt excepţionale, potenţialul său terapeutic fiind greu de egalat de oricare altă plantă medicinală.

Substanţe active importante: ginsenozide, glucozaţi, esenţă, tiamină, riboflavină, vitamine, saponine, precum și un compus asemănător hormonilor sexuali. Ginsenozidele – substanţe specifice ginsengului, se găsesc în cantitate însemnată și mai ales într-o mare varietate, fiind identificaţi circa 30 de derivaţi.

Întrebuinţări. Plantă miraculoasă în sensul cel mai credibil al cuvântului, ginsengul


 58                                                        DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC

contribuie la sporirea randamentului fizic și mental, întărește memoria, fortifică sistemul nervos central și periferic și, mai ales, celulele nervoase, dezvoltă imunitatea organismului, stimulând activitatea factorilor de imunitate, facilitează circulaţia sângelui și însănătoșește sângele, acţionează pentru întărirea și însănătoșirea aparatului cardiovascular.

Unii cercetători afirmă că ginsengul ar fi și un bun agent împotriva cancerului. Un alt aspect care a determinat creșterea interesului oamenilor pentru această plantă ţine de aserţiunea potrivit căreia ginsengul ar combate fenomenele de îmbătrânire. Mai nou, a fost dovedit faptul că ginsengul poate fi un remediu util în cazurile de diabet, reducând glicemia.

Pe lista de virtuţilor medicinale ale ginsengului se află și cele privind calităţile sale de afrodiziac (acţionează asupra glandelor corticosuprarenale), precum și de tonic al organelor interne.

Potrivit unei străvechi tradiţii, ginsengul este considerat și un eficient antireumatic.

Datorită acestor calităţi, ginsengul a generat de-a lungul istoriei sale, de peste 1500 de ani, numeroase legende. Dincolo de acestea, cercetătorii susţin că ginsengul, deși nu este un panaceu, are o semnificaţie mai mult decât importantă pentru cei aflaţi în suferinţă.

Ginsengul este un medicament natural aproape complet, cu atât mai mult cu cât nu creează dependenţă, nu are contraindicaţii importante sau numeroase și nu-și cumulează, în timp, efectele posibil negative. Totuși, dozele prea mari pot crea unele neajunsuri și, de aceea, se impune atenţie în utilizarea lui, putând provoca hipoglicemie, nervozitate, iritabilitate. Cât despre contraindicaţii, trebuie menţionat, totuși, că nu se recomandă celor suferinzi de hipertensiune arterială.

Sub denumirea de ginseng este cunoscută și planta numită Eleutherococcus senticosus. Această plantă crește în flora spontană din Siberia, fiind identificată sub numele curent de ginseng siberian sau shigako. Cercetările efectuate pe baze știinţifice au demonstrat că extractele obţinute din această plantă contribuie, într-o manieră semnificativă, la sporirea imunităţii organismului, probând și calităţi anticancerigene. Se spune despre ginsengul siberian că reduce efectele iradierilor și ale citostaticelor și frânează evoluţia SIDA.

Grape-fruitul / Grepfrutul

Denumire știinţifică: Citrus grandis; Citrus paradisii.

Prezentare și Întrebuinţări. Grepfrutul este, pentru locuitorii zonelor temperate, o plantă exotică, aparţinând aceleiași famiiii din care fac parte lămâiul și portocalul – familia rutaceelor. Provine din Asia, fiind în prezent cultivat și în zona Mediteranei. Este un arbore de dimensiuni aproape similare cu acelea ale unui arbust, fiind ceva mai înalt decât lămâiul.

Valoarea alimentară și medicinală a acestui fruct este la nivelul lămâilor, cu o singură deosebire – grapefrutul fiind și un excelent tonic amar. Și mai este ceva foarte important – pulpa de grepfrut conţine foarte puţine calorii, în schimb are o cantitate mare de vitamina C și de săruri minerale (mai ales de potasiu), hidraţi de carbon, acizi organici, protide, ulei esenţial. Acest fruct este recomandat, în primul rând, copiilor care au lipsă de poftă de mâncare, dar și în dislipidemii, astenii, atonie gastrică, insuficienţă biliară, afecţiuni pulmonare. Valoare medicinală are nu numai pulpa de grepfrut, ci și pericarpul.

Grâul

Denumire știinţifică: Triticum aestivum (vulgare, sativum).

Prezentare. Grâul este una dintre cele mai vechi plante cultivate de om. Erbacee anuală, grâul face parte din familia gramineelor. În mod obișnuit, rădăcina de grâu coboară foarte adânc în pământ, chiar și până la un metru. Tulpina este dreaptă, cu noduri la anumite distanţe, goală pe dinăuntru. Frunzele sunt lanceolate. Inflorescenţa grâului este binecunoscutul spic, iar fructul este bobul de grâu, în limbajul botaniștilor denumit cariopsă.

Pentru alimentaţie, pentru industrie, dar și pentru uz medicinal se folosesc boabele de grâu. Ca preparate medicinale menţionăm: pâinea neagră, tărâţele, terciul de uruială, grâul încolţit, grâul fiert, decoctul. Tot în scopuri medicinale se prepară și siropul de grâu verde, folosit îndeobște ca detoxifiant. Desigur, tărâţele și germenii sunt


DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC                                                          59

printre cele mai eficiente preparate din grâu, acestora adăugându-li-se fulgii de grâu.

Substanţe active importante: amidon, gluten, un foarte mare număr de microelemente și vitamine, protide, fermenţi, enzime. Vitaminele A și B se găsesc în cantităţi semnificative. Chiar și protidele se găsesc în grâu într-o proporţie însemnată, uneori până la 15%.

Întrebuinţări. Din punct de vedere al efectelor sale medicinale, grâul este considerat a fi un adevărat remediu universal. Practic, datorită grâului, marile tulburări de sănătate din organism sunt mai ușor de suportat, producându-se chiar și unele ameliorări.

Lista afecţiunilor în care grâul are efecte benefice este deosebit de lungă, printre acestea numărându-se hipovitaminozele, diareea, dizenteria, stările febrile. Grâul este recomandat celor aflaţi în convalescenţă, în crize de creștere, în căderi fiziologice.

În general, grâul este recomandat în toate afecţiunile care au ca urmări slăbirea severă a organismului, epuizarea, sleirea acestuia. De altfel, naturiștii consideră grâul ca fiind un element vital, consumul de grâu asigurând organismului unui om tot ce-i trebuie pentru o fiinţă. În acest context, germenii de grâu sunt un adevărat miracol nutritiv și medicinal. Acești germeni conţin săruri minerale, microelemente, vitaminele A, B1, B2, E, PP, ulei. Germenii de grâu au efecte pozitive în oboseală fizică și nervoasă, reumatism, gută, tulburări vegetative, cardiace, circulatorii, de asimilaţie, endocrine.

Gutuiul

Denumire știinţifică: Cydonia oblonga.

Prezentare. Pom fructifer, gutuiul este un arbore de mici dimensiuni, uneori prezentându-se ca un arbust. Frunzele gutuiului sunt groase și au o c uloare verde- închis. Tulpina se ramifică în partea superioară, scoarţa ei având culoarea gri-închis. Florile gutuiului sunt roz-albicioase și apar prin luna mai. Fructele, adică binecunoscutele gutui, sunt sâmburoase, au culoare galbenă și sunt acoperite cu puf.

Gutuiul face parte din familia rozaceelor și este originar din Asia și insula Creta.

Este unul dintre cei mai vechi pomi fructiferi, fiind prezent și în mitologia greacă.

Pentru terapii medicinale se utilizează florile, frunzele, fructele și seminţele gutuiului. Fructele se consumă ca atare, dar se prepară și sub forma unui decoct. Din seminţe și frunze se prepară infuzie.

Substanţe active importante: săruri minerale, vitaminele A, B, C și PP; substanţe mucilaginoase, amigdalină, acizi organici, tanin, pectine, glucide, protide.

H

 

Prezentare. Preparatele de gutui (din flori, frunze, pulpa fructului, seminţe) sunt utile în neașteptat de multe aplicaţii medicinale. De exemplu, pulpa fructului are proprietăţi antidiareice și antihemoragice, fiind utilizată inclusiv în tratarea hemoragiilor uterine. De asemenea, consumate în mod curent, gutuile contribuie în mod decisiv la îmbunătăţirea activităţii din tractul gastro-intestinal și mai ales la relansarea activităţii ficatului, notabile fiind efectele benefice în caz de insuficienţă hepatică. Seminţele de gutui acţionează în calmarea tusei, în bronșite, în faringite, în revigorarea corzilor vocale, în amigdalite, stomatite, guturai, afecţiuni ale pielii, în hidratarea și curăţirea pielii. Frunzele de gutui, preparate sub formă de infuzie, au rol însemnat în reglarea și reechilibrarea activităţii intestinale.

 

 

 

 

 

Hameiul

Denumire știinţifică: Humulus lupulus.

Denumiri populare: măiugă, mămlugă, tofolean, himel.

Prezentare. Hameiul este o plantă perenă, căţărătoare, ierboasă, de mari dimensiuni, aparţinătoare familiei moraceelor. Ca dezvoltare în spaţiu, hameiul seamănă, întrucâtva, cu viţa de vie. Florile au o frumoasă și ciudată culoare galben- verzuie. Hameiul crește în flora spontană, fiind întâlnit în lunci, în păduri tinere, în tufărișuri.

Pentru utilizarea pe scară largă în industria berii, hameiul este cultivat pe mari


 60                                                        DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC

suprafeţe și îngrijit după metode știinţifice.

Valoroase din punct de vedere economic și medicinal sunt inflorescenţele femele, care conţin o substanţă aromatică numită lupulină, utilizată în procesul de fabricare a berii. Inflorescenţele (conurile), rareori și părţile tinere ale plantei, sunt utilizate și în aplicaţiile medicinale. Se prepară infuzie (în mod frecvent), dar și decoct, tinctură, extract, cataplasme.

Substanţe active importante: lupulină, humolină, tanin, substanţe estrogene, ulei esenţial, substanţe minerale.

Întrebuinţări. Infuzia de hamei se folosește atât în tratamente interne, cât și externe, fiind un produs medicinal antiseptic, bacteriostatic, antituberculos și antispastic. De altfel, preparatele de hamei sau pe bază de hamei sunt recunoscute ca niște sedative ușoare, plăcute, eficiente. Hameiul reglează secreţia gastripă și activitatea intestinală în general, sporește pofta de mâncare, diminuează excitabilitatea sistemului nervos, reduce durerile menstruale, fluidizează circulaţia sângelui. Acţionează și în crizele de gută și reumatism. Hameiul este recunoscut și ca un remediu pentru reducerea excitabilităţii sexuale (anafrodiziac). Cu infuzie de hamei se fac aplicaţii în nevroze, insomnie, anorexie, trichomonoză, dar și în cazuri de acnee și ten gras.

Din combinaţia hameiului cu alte plante medicinale rezultă un foarte bun ceai sedativ, ceai cu care se ameliorează sau chiar se înlătură o serie de tulburări psihice, cum ar fi cele generate de stres, de suprasolicitare.

Hibiscus

Denumire știinţifică: Hibiscus sabdariffa.

Prezentare. Hibiscusul este o plantă medicinală din ce în ce mai prezentă pe piaţa produselor naturiste din România, ceaiurile fortifiante, vitalizante, având în compoziţia lor, alături de măceșe și alte fructe, și hibiscusul. De obicei, atunci când este prezentată compoziţia ceaiului, hibiscusul este menţionat primul.

De ce atâta importanţă acordată acestei plante? Ce este hibiscusul?

Hibiscusul este un arbore tropical, parte a familiei malvaceelor. În general, speciile de hibiscus sunt cunoscute și la noi, fiind cultivate mai ales ca plante ornamentale.

În preparate și combinaţii medicinale, hibiscusul utilizat în mod curent, sub formă de flori, aparţine, în mod obișnuit, speciei Hibiscus sabdariffa, provenită din zona Orientului și a Asiei. Din florile acestui hibiscus se obţin infuzii și decocturi cu proprietăţi răcoritoare și reconfortante, realizându-se o serie întreagă de băuturi. Se spune că efectele stimulatoare ale acestei specii de hibiscus sunt tot atât de mari cât și cele ale cafelei.

Substanţe active importante: câteva substanţe specifice – acidul hibiscic, hibiscină, hibiscitrină, precum și mai mulţi acizi (citric, ascorbic, malic, tartric, oxalic), un ulei.

Întrebuinţări. Ceaiurile din flori de hibiscus sunt diuretice, tonice, reconfortante, laxative. Pot ţine locul cafelei de dimineaţă, având, totodată, și o benefică acţiune de combatere a hipertensiunii arteriale și a stresului. Aceste ceaiuri sunt indicate, de asemenea, în deranjamente digestive, precum și în stări de oboseală fizică și psihică prelungită. Amestecate cu măceșele bogate în vitamina C, precum și cu alte fructe de pădure, ceaiurile din flori de hibiscus constituie nu numai un produs medicinal benefic pentru întreg organismul, dar și un aliment cât se poate hrănitor.

Există și alte specii de hibiscus, proprietăţile lor fiind însă diferite de ale florilor de Hibiscus sabdariffa. Una dintre acestea este Hibiscus trionum, plantă din flora spontană de la noi, cunoscută sub numele popular de zămoșiţă.

Hreanul

Denumire știinţifică: Cochlearia armoracia sau Armoracia rusticana.

Prezentare. Hreanul este o plantă legumicolă din familia cruciferelor. Plantă perenă, hreanul poate fi întâlnit frecvent în flora spontană, dar apare și sub formă cultivată. Rizomul de hrean este cilindric, gros, alb pe dinăuntru, foarte lung, de circa 50 – 60 cm. Acest rizom este partea valoroasă a plantei, nu numai din punct de vedere gastronomic, ci și medicinal. Se recoltează în lunile septembrie-octombrie, dar și primăvara. Importanţă medicinală au și frunzele, utilizate de naturiști mai ales în meniurile lor cu hrană vie. Hreanul se folosește sub formă rasă, dar și sub formă de suc sau chiar salate.

Substanţe active importante: peroxidaza, vitamina C, săruri minerale, acizi,


DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC                                                          61

uleiuri volatile.

Întrebuinţări. Hreanul este un excelent condiment, contribuind la revigorarea organismului, acţiunea sa de tonifiere fiind de lungă durată. Este indicat mai ales în perioada rece a anului, fiind un factor de antrenare, de mobilizare a organismului. Hreanul are influenţe binefăcătoare în afecţiuni precum astmul, reumatismul, guta, litiaza urinară, leucoreea. Se evidenţiază ca un preparat medicinal benefic și în afecţiuni cardiace, precum și în menţinerea unei bune funcţionări a tractului gastro-intestinal.

Specialiștii recomandă hreanul și în bronșite, precum și în alte afecţiuni ale sistemului respirator, cum ar fi cele pulmonare.

Hreanul este diuretic și expectorant. Un mare specialist, dr. Alexander Reinhard, recomandă hreanul ca un mijloc de prevenire a cancerului, deoarece conţine peroxidază

un agent foarte activ în distrugerea radicalilor liberi din organism, cei despre care se spune ar provoca tumorile canceroase.

Hrișca

Denumire știinţifică: Fagopyrum sagittatum; Fagopyrum esculentum.

Denumire populară: grâu negru.

Prezentare. Hrișca este o erbacee anuală, întâlnită mai ales sub formă cultivată. Face parte din familia poligonaceelor și este originară din Asia. Tulpina de hrișcă poate ajunge, la maturitate, până la înălţimea de 60 cm, fiind muchiată. Frunzele sunt triunghiulare sau sagitat-cordate. Hrișca înflorește o perioadă foarte lungă de timp, cel puţin 50 de zile, din iulie și până la sfârșitul lui august sau chiar începutul lui septembrie. Florile sunt roz, roșii sau albe. Seminţele de hrișcă au o culoare negricioasă, fiind foarte bogate în amidon.

Hrișca este și o plantă meliferă de mare valoare. Se cultivă, cu succes, în zonele nordice, hrișca rezistând unor condiţii climatice mai dificile.

Pentru necesităţi medicinale se culege partea cu flori a plantei. Bineînţeles, utilitate deosebită, atât în plan medicinal, cât și economic, au, în primul rând, seminţele de hrișcă.

Substanţe active importante: din punct de vedere farmaceutic, cel mai important compus este rutina (rutozida). Alţi compuși identificaţi în hrișcă sunt: histidină, arginină, lizină, cistină, fagopirină, săruri minerale. Bobul de hrișcă este bogat nu numai în amidon, ci și în calciu. Cantitatea de calciu este mai mare decât cea din bobul de grâu.

Întrebuinţări. Preparatele de hrișcă au calităţi vasodilatatoare, antiseptice, chiar revulsive, fiind indicate în suferinţe legate de proasta circulaţie a sângelui, mai ales la nivel periferic, în aplicaţii interne pentru reducerea varicelor și a hemoroizilor, în hemoragii interne (inclusiv cele de la nivel renal), în tratamente externe aplicate varicelor și hemoroizilor. Preparatele utilizate în aceste afecţiuni au la bază rutozida, compus care are rolul de a fortifica sistemul vascular și care este folosit și în industria farmaceutică.

I

 

Făina de hrișcă este considerată un aliment foarte consistent. De exemplu, pe bază de hrișcă se prepară laptele de hrișcă, administrat celor care au lipsă de calciu în organism. Făina de hrișcă are și o mare valoare energetică. Se spune că boabele de hrișcă, decorticate, au o valoare nutritivă însemnată, asemănătoare cu cea a orezului.

 

 

 

 

 

Iarba broaștelor

Denumirea știinţifică: Hydrocharis morsus ranae.

Prezentare. Iarba broaștelor este o plantă de apă, plutitoare, cu stoloni dezvoltaţi. Are dimensiuni reduse. Frunzele sunt aproape rotunde și au peţiolul lung. Iarba broaștelor înflorește toată vara, florile fiind dispuse sub formă de umbelă. Pentru a înflori, planta are nevoie de mult soare. Înmulţirea se face prin mugurii bogaţi în amidon, care cad pe fundul apei și din care primăvara răsar noi plante. Iarba broaștelor crește în ape stătătoare, în mlaștini, dar și în ape care curg foarte încet.


 62                                                        DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC

Întrebuinţări. Iarba broaștelor se folosește, în mod obișnuit, ca vegetaţie în acvarii. Are, însă, și virtuţi medicinale, fiind folosită ca materie primă la producerea unui emolient cu calităţi foarte bune, capabil înmoaie, flexibilizeze și recondiţioneze și cele mai aspre ţesuturi.

Iarba grasă

Denumire știinţifică: Portulaca oieracea.

Denumiri populare: troscot gras, floare de piatră.

Prezentare. Această plantă aparţine familiei portulacaceelor și este considerată o buruiană oarecare ce crește prin culturi, pe marginea drumurilor, în locuri părăsite. Frunzele și tulpina sunt consistente, cărnoase, pline de suc. Tulpina este ramificată încă de la nivelul solului. Frunzele, de mici dimensiuni, sunt plasate mai ales spre vârful ramurilor. De culoare galbenă, florile de iarbă grasă sunt active timp de circa cinci luni pe an, din iunie și până în octombrie.

Pentru uz medicinal se recoltează frunzele, mai ales cele de pe ramurile tinere, precum și seminţele. Preparatele principale care se obţin sunt infuzia și decoctul.

Substanţe active importante: săruri minerale, vitamina C și vitaminele din grupa B, flavone, alcaloizi, tanin, mucilagii.

Întrebuinţări. Iarba grasă are importante proprietăţi medicinale: diuretică, antiinflamatoare, vermifugă, agent relaxant pentru piele și ţesuturi, cicatrizantă. Acţionează benefic asupra aparatului respirator, dar și asupra tractului digestiv. Este folosită și în combaterea inflamaţiilor apărute la nivelul căilor urinare. Cu preparatele de iarbă grasă se obţin rezultate pozitive și în tratarea gingivitelor.

Iarba lui Cristofor

Denumire știinţifică: Cimicifuga racemosa; Actaea racemosa; Actaea spicata.

Denumire populară: cohoșul negru.

Prezentare. Iarba lui Cristofor este o plantă perenă. Crește în păduri sau la marginea pădurilor și aparţine familiei ranunculaceelor. Poate atinge înălţimea de un metru și, datorită aspectului său general, dar mai ales datorită florilor, iarba lui Cristofor este cultivată și ca plantă decorativă.

Pentru preparate medicinale se recoltează rizomii, primăvara sau toamna, deci când planta nu e în perioada de vegetaţie. Se prepară infuzie sau decoct, folosite cu mare atenţie, însă, deoarece pot crea neplăceri (tulburări în sistemul nervos, probleme cardiace), mai indicate fiind extractele.

Substanţe active importante: cimicifugină, precum și un principiu asemănător hormonilor estrogeni. Iarba lui Cristofor este o plantă toxică.

Întrebuinţări. Preparatele realizate din iarba lui Cristofor au proprietăţi tranchilizante, laxative, narcotice. Au efecte de echilibrare în ceea ce privește funcţionarea sistemelor circulator și respirator. Iarba lui Cristofor este indicată în nevralgii, hipertensiune, cefalee, astm, spasme musculare, bronșite, tuse cronică, spasme pe tractul gastro-intestinal.

Dincolo de aceste întrebuinţări medicinale obișnuite, iarba lui Cristofor este o plantă utilizată de multă vreme de femei, nu numai în perioada fertilă a vieţii lor, ci și după aceea. Se știe că preparatele din iarba lui Cristofor contribuie la rezolvarea unor probleme dificile legate de menstruaţie. De pildă, cu această plantă se atenuează durerile ovariene și spasmele uterului în perioada premergătoare menstruaţiei și în timpul menstruaţiei. Importantă în tratamentele asupra bolilor femeiești este în primul rând rădăcina acestei plante – Radix Christiphoriana, despre care se afirmă că ar conţine hormoni estrogeni. Iarba lui Cristofor este și un agent de fortificare a organelor de reproducere femeiești. Totodată, contribuie la declanșarea menstrelor întârziate, la ușurarea nașterilor, la restabilirea femeii în perioada lăuziei. Iarba lui Cristofor este folosită și de femeile aflate la menopauză, fiind administrată ca tonic.

În cantităţi mari, preparatele din această plantă pot provoca avortul.

Iarba mare

Denumire știinţifică: Inula helenium.

Denumiri populare: omag, ochiul boului, smântânică.

Prezentare. Este o plantă perenă din familia compozitelor. Tulpina este păroasă, având o înălţime de până la 1,50 metri. Florile sunt sub formă de capitule și au


DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC                                                          63

culoarea galbenă.

Din punct de vedere terapeutic prezintă interes rizomul și rădăcinile. Se prepară următoarele produse medicinale: decoct, tinctură, extract fluid, mixtură, unguent, amestec de tinctură și apă pentru inhalaţii.

Substanţe active importante: uleiuri volatile, inulină, heienină, camfor, alantol, săruri de potasiu, calciu, magneziu, principii amare.

Întrebuinţări. Iarba mare este considerată o componentă esenţială a ceaiului antibronșic. Potenţează activitatea vezicii biliare și favorizează menstruaţia. Stimulează apetitul și digestia. Preparatele de iarbă mare sunt diuretice, antispastice, bronșice și expectorante, antihelmintice (acţionează împotriva viermilor intestinali). Din rizom se face un decoct cu care se tratează dischineziiie biliare cu hipotonie, guta, bronșitele, oxiuraza. Preparatele de iarbă mare se folosesc atât în aplicaţii interne, cât și externe.

Iarba neagră

Denumire știinţifică: Erica cinerea; Caluna vulgaris.

Prezentare. Surprinzător, iarba neagră nu este nicidecum o iarbă, ci un arbust ce aparţine familiei ericaceelor. Este o plantă cu tulpini lemnoase, putând ajunge până la o înălţime de un metru. Datorită acestei înălţimi reduse, iarba neagră face parte din categoria arbuștilor foarte scunzi. Crește pe soluri părăsite, dificile, pe terenuri considerate grele și pe care nu multe alte plante vegetează. Este vorba despre terenuri silicoase și acide, care astfel au șansa unei recondiţionări pe cale naturală.

Pentru folosinţă în terapii medicinale se recoltează vârfurile tinere, cu tot cu frunze și flori. Principalul preparat care se obţine este decoctul. Se mai prepară cataplasme, extract fiuid, ulei.

Substanţe active importante: acid galic, acid cafeic, ericolină, ericinol, acid fumărie, precum și arbutosidă un compus specific.

Întrebuinţări. Preparatele de iarbă neagră sunt indicate în gută, reumatisme, paralizii, blocaje și atonii musculare, pecingine, pielonefrite. Iarba neagră este o plantă importantă și în tratamentele privind afecţiunile rinichilor și ale căilor urinare, în nevralgii și inflamaţii ale vezicii urinare. Practic, preparatele de iarbă neagră curăţă rinichiul și căile urinare, fiind antiseptice, depurative, astringente.

Iarba roșie

Denumire știinţifică: Polygonum persicaria.

Denumiri populare: ardeiaș, iarbă amară.

Prezentare. Iarba roșie este o plantă iubitoare de umezeală. Are un ciclu de viaţă anual și face parte din familia poligonaceelor. Tulpina, noduroasă, nu depășește, în mod obișnuit, înălţimea de un metru. Frunzele îi sunt lanceolate, iar florile au forma unor spice cilindrice. Iarba roșie înflorește din iunie și până în septembrie. Crește în locuri umede, în zone mlăștinoase, prin șanţuri.

Pentru terapii medicinale se recoltează partea aeriană a plantei, din care se face o infuzie.

Substanţe active importante: hiperină, persicarină, ramnazină, poligonon, ulei esenţial.

Întrebuinţări. Preparatele de iarbă roșie au acţiune cicatrizantă și antiinflamatoare. Pot influenţa desfășurarea ciclului menstrual și pot opri hemoragiile. De asemenea, aceste preparate sunt recomandate în cazul ulceraţiilor cronice. Cu infuzia preparată din această plantă se pot trata, în manieră naturistă, persoanele cărora le transpiră abundent picioarele.

Iarba șarpelui

Denumire știinţifică: Echium vulgare.

Prezentare. Iarba șarpelui este o erbacee deosebită, în primul rând prin culoarea ei care este gri-deschis. Are tulpină simplă sau ramificată. Dimensiunile acestei plante sunt demne de luat în seamă – poate atinge 1,20 metri înălţime. Frunzele sunt lanceolate, iar florile au culoare albastră, roșie sau albă. Iarba șarpelui înflorește timp de aproape patru luni pe an, din iunie și până în septembrie, fiind o iarbă meliferă. Crește pretutindeni unde e loc pentru vegetaţie sălbatică, de la terenurile părăsite din sate și până în pârloage sau pe marginea drumurilor. Face parte din familia boraginaceelor.


 64                                                        DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC

Pentru uz medicinal se recoltează vârfurile tinere, cu tot cu flori și frunze. Se prepară o infuzie.

Substanţe active importante: săruri minerale (mai ales săruri de potasiu și calciu), taninuri, mucilagii.

Întrebuinţări. Preparatele pe bază de iarba șarpelui sunt depurative, antidiareice, stomahice. În medicina tradiţională se foloseau împotriva epilepsiei și a mușcăturilor de șarpe. Au efecte și sunt uneori utilizate în reglarea activităţii de la nivelul de stomacului și al intestinului subţire.

Iarba de șoaldină

Denumire știinţifică: Sedum acre.

Denumiri populare: iarba ciutei, verzișoară, iarba tutunului.

Prezentare. Micuţa plantă numită iarbă de șoaldină este, de fapt, o tufănică întâlnită prin fâneţe, prin locuri uscate și mai puţin frecventate de animale sau de oameni. Este o plantă iubitoare de soare, de lumină. Tulpinile îi sunt lipsite de perișori și se ramifică spre vârf. Frunzele sunt aproape ovale, consistente și au gust acru. Iarba de șoaldină înflorește în prima jumătate a verii. Face parte din familia crasulaceelor.

Pentru uz medicinal se recoltează partea aeriană a plantei, din care se prepară cataplasme, infuzii, decoct. Planta sau bucăţi de plantă se aplică în terapii externe și sub formă proaspătă, direct pe zona afectată.

Substanţe active importante: flavone, zaharuri, rezine, alcaloizi. Specifice acestei plante sunt sematina (care este un alcaloid) și rutina (o glicozidă). În cantitate mare, preparatele de iarbă de șoaldină pot fi toxice.

Întrebuinţări. Preparatele din iarbă de șoaldină au importante virtuţi medicinale, fiind antiepileptice, antiscorbutice, antisudorifice, antiulceroase și chiar anticanceroase. Această plantă poate contribui, prin efectele sale medicinale, la combaterea scorbutului, a stărilor febrile, a unor boli de piele (de exemplu, ulcerele cutanate, dar și micozele, pistruii, abcesele), a rănilor greu vindecabile, a ulceraţiilor gurii, și chiar a bătăturilor. Potrivit unor cercetări ceva mai noi, infuzia de iarbă de șoaldină este indicată în tratamentul sclerozei și al hipertensiunii. Poate fi utilă în cancerul de piele și în remisiunea unei boli grave – epilepsia.

Iedera

Denumire știinţifică: Hedera helix.

Prezentare. Iedera este un arbust agăţător, cu tulpină foarte lungă. Frunzele sunt verzi, rotunde, groase, lucioase, peţiolate, iar florile, de mici dimensiuni, au o culoare galben-verzuie. Iedera este cultivată ca plantă decorativă. Face parte din familia araliaceelor.

Valoare medicinală au frunzele, din care se prepară infuzie, decoct, tinctură, unguente și cataplasme. „Arta medicinală” a ajuns atât de departe încât frunzele de iederă se și murează, fiind bune pentru tratamentul bătăturilor.

Substanţe active importante: iederina.

Întrebuinţări. Preparatele de iederă au eficienţă în tratamente privind afecţiuni ale căilor respiratorii, tusea convulsivă, guta, reumatismul, litiaza biliară. De asemenea, iedera este recomandată în tratarea unor afecţiuni care preocupă omul modern – printre acestea aflându-se și celulita. Preparatele de iederă sunt utilizate și în tratarea plăgilor, arsurilor, bătăturilor. A fost observat și faptul că preparatele de iederă au influenţă benefică și în circulaţia sângelui, precum și în hipertensiune.

Ienupărul

Denumire știinţifică: Juniperus communis.

Denumiri populare: cetenă, brădișor, jireapăn, jneap, turtei.

Prezentare. Ienupărul este un arbust care crește în flora spontană de deal și munte. Face parte din familia cupresaceelor. Poate fi întâlnit, grupat sau izolat, în păduri, în preajma pădurilor, în zone de tufărișuri, în turbării. Este un arbust ramificat, frunzele fiind ascuţite, asemănătoare cu acele bradului. Înflorește în aprilie-mai, fructul fiind o pseudo-bacă (un con sferic) brumat-albăstruie. Acest fruct prezintă importanţă din punct de vedere medicinal.

Substanţe active importante: ulei volatil (0,2 2%), zaharuri, ienuperină, acizi organici, săruri de potasiu și calciu. Fructul de ienupăr conţine multe alte substanţe,


DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC                                                          65

unele încă neidentificate. Această multitudine de compuși îl fac foarte util pentru terapiile medicinale.

Întrebuinţări. Ienupărul conţine un ulei utilizat în industria farmaceutică. Ca plantă medicinală are calităţi diuretice, carminative, analgezice și bronho-dilatatoare. Ienupărul este utilizat în tratarea deranjamentelor stomacale și intestinale, a gutei, reumatismului, a bronșitelor acute și cronice. Este eficient în tratarea unor afecţiuni mai grele, cum ar fi edemele (umflăturile) renale și cirotice. De asemenea, este indicat în anorexie, contribuind la recâștigarea poftei de mâncare.

Preparatele medicinale de ienupăr se vor lua numai după recomandările specialistului. Supradozarea poate duce la situaţii neplăcute, iritând, de exemplu, căile renale, caz în care se ajunge la hematurie.

Inul

Denumire știinţifică: Linum usitatissimum.

Prezentare. Este o plantă anuală, cultivată. Aparţine familiei linaceelor Poate atinge o înălţime de circa un metru. Tulpinile inului sunt drepte, cilindrice, iar frunzele sunt mici, dese, alungite. Inul înflorește în iulie-august, florile fiind, de obicei, albastre, rareori albe. Fructul este o capsulă ce conţine de la una până la 10 seminţe mici, lucioase, de culoare maro.

Seminţele de in sunt valoroase nu numai pentru industrie, ci și pentru practicile medicinal-naturiste.

Substanţe active importante: grăsimi, protide, heterozide, acid galacturonic, mucilagii și, mai ales, uleiul în cantitate foarte mare (până la 40%). În primul rând seminţele, dar și restul plantei, conţin o ciano-glucozidă.

Întrebuinţări. În terapia medicinală se folosesc seminţele ca atare, seminţele macerate și decoctul. În combinaţie cu alte plante medicinale, seminţele de in pot fi utilizate și sub formă de cataplasme. Seminţele de in au calităţi de agent purgativ, emolient, antiseptic, sedativ, laxativ. Inul este folosit în cazul constipaţiilor, a cistitelor, abceselor și furunculelor, precum și pentru a trata inflamaţiile tubului digestiv. Pentru a beneficia de cunoscutele efecte laxative ale inului se vor îngurgita seminţe întregi, în timp ce pentru a trata inflamaţiile intestinale se vor lua seminţe macerate.

Ipcărigea

Denumire știinţifică: Gypsophila paniculata.

Denumiri populare: gipsăriţă, coroana miresei, ciuin alb.

Prezentare. Ipcărigea sau gipsăriţă este o erbacee perenă. Aparţine familiei cariofilaceelor. Dezvoltă un rizom foarte puternic, grosimea acestuia ajungând chiar și la opt centimetri. Tulpinile sunt mult ramificate, planta formând tufe mari cu înălţimea de circa un metru. Frunzele sunt lanceolate. Florile au culoarea albă sau roșietică, ipcărigea înflorind din iunie și până în septembrie. Fructul este o capsulă ce conţine seminţe brun-negricioase, turtite. Ipcărigea crește în flora spontană, uneori alături de multele ierburi medicinale întâlnite pe marginea drumurilor. Rareori, ipcărigea apare și în forme cultivate.

Pentru uz medicinal se recoltează rădăcinile și mai ales rizomii. Se prepară infuzie și decoct.

Substanţe active importante: saponine, glicozide, gipsogenina, ulei volatil, săruri minerale.

Întrebuinţări. Preparatele de ipcărigea sunt folosite, adesea, ca expectorant. De asemenea, ipcărigea are și proprietăţi depurative. Printre afecţiunile sensibile la tratamentele cu ipcărigea sunt anemiile, infecţiile căilor respiratorii, gastro-duodenitele, unele boli ale pielii cum ar fi ulceraţiile și eczemele provocate de microbi.

Ipcărigea este întrebuinţată și în industria alimentară, la prepararea halvalei, precum și în alte industrii la fabricarea detergenţilor, la prelucrarea pieilor, în fabricarea unor produse cosmetice.

Isopul

Denumirea știinţifică: Hyssopus officinalis.

Prezentare. Isopul este un mic arbust, cu obârșii exotice. Aparţine de familia labiatelor. Frunzele de isop sunt alungite și aromate. Florile au culoare albastră, însă, uneori, pot fi roșii sau chiar albe. Isopul este folosit și ca plantă ornamentală, mai ales


 66                                                        DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC

răspândește și un miros plăcut.

Pentru aplicaţii medicinale se folosește toată planta.

Substanţe active importante: ulei eteric, compuși triterpenici, compuși sterolici, heterozidă, colină.

Întrebuinţări. Isopul se manifestă ca un agent sedativ, sudorific, hipotensiv, expectorant, antispasmodic, fiind și un bun regulator al digestiei. Totodată, infuzia de isop determină o mai bună circulaţie a sângelui, inclusiv la nivelul capilarelor, fiind un bun vasodilatator. Preparatele pe bază de isop sunt recomandate și în tratamente privind traheita, bronșita, astmul, hipertensiunea arterială, ficatul (contribuie la menţinerea ficatului în stare de bună funcţionare).

Izma broaștei

Denumirea știinţifică: Mentha aquatica.

Denumire populară: izma de baltă.

Prezentare. Izma broaștei este o plantă de mari dimensiuni. Poate ajunge până la 1,20 metri înălţime. Este perenă și se remarcă printr-o tulpină în patru muchii, deseori ramificată. Frunzele au peţiol și sunt sub formă de elipsă. Izma broaștei înflorește din iulie și până în octombrie, fiind o plantă meliferă. Florile, dispuse în spic în vârful ramurilor, au culoare roz. Izma broaștei poate fi întâlnită în locuri umede, chiar mlăștinoase, lacuri de pădure, bălţi, malurile râurilor.

Valoare medicinală au frunzele (uneori și florile).

Întrebuinţări. Infuzia realizată din această izmă este recomandată în tahicardie, în combaterea colicilor abdominali, precum și în reglarea funcţionării sistemului gastro- intestinal, fiind un carminativ eficient. Este utilizată și ca aromatic.

Izma bună (Menta)

Denumirea știinţifică: Metha piperita.

Denumiri populare: izmă de leac, mentă, mintă, mintă de grădină.

Prezentare. Izma este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale. Este o plantă erbacee perenă, aparţinătoare familiei labiatelor; are stoloni și rizom. Tulpina, în patru muchii, este verde, uneori, însă, are o culoare roșietic-violetă. Frunzele sunt opuse, alungite și au un miros specific, foarte plăcut. Izma bună înflorește din iunie și până în septembrie, florile fiind roșii-violete.

Izma bună este o plantă cu importanţă economică și, din acest motiv, se cultivă. Din punct de vedere medicinal, cea mai mare valoare o au frunzele de izmă. Acestea conţin valorosul ulei eteric numit mentol.

Substanţe active importante: mentol liber, mentonă, acetat și valeriană de metil, compuși antibiotici, hipericină, substanţe minerale.

Întrebuinţări. Mentolul și mentona, precum și alţi compuși specifici, au o puternică acţiune antiseptică (mai ales asupra sistemului gastro-intestinal) și analgezică. Notabile sunt și efectele carminative, antidiareice, antiemetice, antispastice, sudorifice, diuretice. Unii compuși ai izmei sunt astringenţi. Uleiul volatil are acţiune bacteriostatică, expectorantă, de regularizare a activităţii bilei și de combaterea a colicilor hepatici.

Sub formă de infuzie (ceai), izma contribuie și la revigorarea sistemului nervos, punând, totodată, sângele în mișcare.

Izma este considerată a fi unul dintre cele mai eficiente (și la îndemâna tuturor) remedii pentru durerile gastro-intestinale și indigestii. Practic, izma reface climatul gastro-intestinal, aducându-l la normal.

Preparatele de izmă pot fi utilizate și extern, recomandate fiind băile cu infuzie. Aceste băi contribuie foarte mult la crearea unei stări de calm, de relaxare, alungând urmările stresului de peste zi sau de peste săptămână. Băile cu infuzie de izmă acţionează, totodată, și asupra reumatismului și a urticariei.

O altă specie de izmă cultivată este izma creaţă (Mentha crispa). Această specie de izmă, cu frunzele dinţate și creţe, are aceleași utilizări ca și izma bună. Izma creaţă are o mare căutare nu numai ca plantă medicinală, ci și în industria farmaceutică, a cosmeticelor, în cea alimentară.

Izmușoara de câmp

Denumirea știinţifică: Acinus arvensis.

Prezentare. Este o izmă de talie mai mică, ajungând până la 30 40 cm înălţime.


DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC                                                          67

Crește în tufe și face ramificaţii chiar de !a nivelul solului. Izmușoara de câmp este o plantă anuală. Frunzele îi sunt în formă de romb sau de elipsă. înflorește intens, din mai și până în august. Florile, aflate la subsuoara frunzelor, au culori de la albastru-liliachiu până la roz-violet, roz sau chiar albă. Izmușoara de câmp face parte din colorata floră spontană a fâneţelor, a marginilor de cale ferată și de șosea, a terenurilor virane, fiind iubitoare de soare și preferând solul uscat.

J

 

Întrebuinţări. Are acţiune calmantă și antireumatică.

 

 

 

 

 

Jneapănul

Denumire știinţifică: Pinus mugo.

Denumire populară: jep.

Prezentare. Jneapănul este un arbust conifer ce poate fi întâlnit în zona subalpină, dar mai ales în regiunile alpine. Face parte din familia pinaceelor. Înălţimea maximă

– trei metri. În general, tulpinile jneapănului sunt târâtoare, vârfurile acestora fiind, însă, ascendente. În formă de ace, frunzele sunt dese și lungi de trei-șase centimetri, aflându-se plasate în teci micuţe, două câte două. Jneapănul înflorește în mai-iunie. Fiind conifer, acest arbust are conuri, dispuse solitar sau grupat.

Pentru uz medicinal se pot folosi mugurii și, mai rar, conurile tinere.

Substanţe active importante: ulei eteric, rășină.

L

 

Întrebuinţări. Jneapănul are acţiune antiinflamatoare, fiind un agent de igienizare a căilor respiratorii și a rinichiului. În practica medicinală s-a constatat că acţionează și ca tonifiant, precum și ca diuretic, revigorând întreaga activitate din cavitatea toracică și din abdomen. Uleiul de jneapăn este utilizat în industriile farmaceutică și cosmetică, iar din rășină se produce terebentină.

 

 

 

 

 

Laptele câinelui

Denumire știinţifică: Euphorbia cyparissias; Euphorbia stepposa; Euphorbia seguieriana; Euphorbia helioscopica.

Denumiri populare: laptele cucului, alior.

Prezentare. Laptele câinelui este o plantă de fâneaţă și pășune, cu o înălţime maximă de 4o cm. Are un rizom puternic, tulpina fiind rotundă și subţire. În general, această plantă este neramificată. La rupere, tulpina secretă un suc lăptos, cu miros specific. Acest suc pătează pielea. Laptele câinelui înflorește din aprilie și până în iulie. Face parte din familia euforbiaceelor.

Pentru uz medicinal se recoltează planta întreagă, atunci când este înflorită, și seminţele. Se prepară decoct. Pentru aplicaţiile externe, locale, se folosește, în mod direct, laptele secretat de plantă.

Substanţe active importante: două substanţe specifice – acid euforbic și euforbină, dar și proteine, ulei volatil, lipide, latex. Laptele câinelui este o plantă toxică.

Întrebuinţări. Datorită toxicităţii sale, această plantă nu se administrează în terapii privind afecţiunile interne. Prin tradiţie, laptele câinelui este folosit pentru tratarea unor afecţiuni ale pielii, cum ar fi negii, pecinginea, pistruii, petele de pe piele (mai ales cele de pe faţă). Preparată sub formă de decoct, această plantă dă rezultate pozitive în tratarea fenomenelor de calviţie (oprește căderea părului și fortifică rădăcina părului). Extern, local, se folosește și pentru tratarea unor dureri cauzate de suferinţele unor nervi, cum ar fi nervul sciatic.


 68                                                        DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC

Lăcrimioara

Denumire știinţifică: Convallaria majalis.

Denumire populară: mărgăritar.

Prezentare. Lăcrimioara este o plantă erbacee, perenă. Face parte din familia liliaceelor. Înălţimea maximă la care poate ajunge este 20 cm. Rizomul de lăcrimioară este alungit. Această frumoasă plantă înflorește în lunile mai și iunie, mai puţin în iulie, având o mireasmă inegalabilă. Florile sunt albe, sub formă de clopoţei. Frunzele, câte două-trei la fiecare plantă, sunt peţiolate și au formă de elipsă mult alungită. Lăcrimioara crește în flora spontană, în zonele de deal și câmpie, în păduri, în tufărișuri, pe pajiști, dar apare și în culturi, fiind plantată pentru decor și utilizări în terapii medicinale.

Rizomul, tulpina și florile sunt folosite în aplicaţii medicinale și în industria farmaceutică, precum și în cea a parfumurilor. Pentru terapii medicinale se prepară extract, tinctură, infuzie, pulbere.

Substanţe active importante: glucozide toxice convalotoxină, convalozidă, convalotoxol, saponină, majalină, acizi diverși, esenţe parfumate și carbonat de calciu.

Întrebuinţări. Substanţele active obţinute din lăcrimioară au o acţiune asemănătoare cu aceea a digitalinei, fiind toxice dacă sunt utilizate în cantitate mare. Ca plantă medicinală, lăcrimioara se utilizează de foarte multă vreme în tratarea unor afecţiuni ale inimii (insuficienţă cardiacă, aritmie, asistolie, angină pectorală, palpitaţii), în apoplexie și chiar epilepsie. Lăcrimioara este un cardiotonic cunoscut. Are și proprietăţi diuretice și antiseptice.

În tutungerie, florile de lăcrimioare uscate sunt folosite pentru parfumarea tutunului de prizat.

Lămâiul

Denumire știinţifică: Citrus limonum; Citrus medica.

Denumiri populare: alămâi.

Prezentare. Lămâiul este cunoscut ca un arbore mediteranean, în prezent cultivându-se în aproape toate zonele calde ale planetei. Patria lui de origine este, însă, India. Face parte din familia rutaceelor. Lămâiul se prezintă ca un arbore de mici dimensiuni cât prunul, poate ceva mai mic cu frunze oval-alungite, groase și lucioase, adesea având o culoare verde-închis. Florile sunt albe, uneori roze sau gălbui. Fructul este o bacă, binecunoscuta lămâie.

Pentru aplicaţii medicinale se culeg fructele, florile și frunzele, din care se prepară decoct, infuzie, extracte, sucuri, ulei volatil.

Substanţe active importante: ulei volatil, limonină, pectine, flavonoide (în coaja de lămâie), protide, lipide, glucide, săruri minerale, vitaminele B1, B2, PP și mai ales C, alcooli, citrol, acizi (în miezul de lămâie).

Întrebuinţări. Din punct de vedere medicinal, lămâia are un șir întreg de utilizări. Lămâia este simbolul reușitei în combaterea scorbutului, o boală gravă care făcea ravagii în trecut. Și tot lămâia este, adesea, identificată cu vitamina C, vitamină pe care unii o socotesc un medicament bun pentru toate afecţiunile. Consumul de lămâie înseamnă și o pavăză împotriva oricărei infecţii și, mai ales, împotriva bolilor infecţioase. Cu lămâie se pot vindeca și infecţiile digestive și respiratorii, lămâia fiind un adevărat bactericid. Cu lămâie se tratează, de asemenea, afecţiunile hepatice și cele biliare.

Nici bolile care apar la nivel celular nu scapă de efectele preparatelor din lămâie. Acidul citric, important în structura pulpei de lămâie, reglează și impulsionează metabolismul celular. Lămâile au un rol benefic și în bolile cardiovasculare, în funcţionarea aparatului circulator, în varice, flebite, litiaze, diabet.

Lămâia este cunoscută și ca remineralizantă, antimigrenoasă, antitermică. Totodată, lămâia este antiseptică, cicatrizantă, astringentă. Naturiștii consideră lămâia ca fiind importantă, chiar decisivă, în curele de slăbit. În stare proaspătă, sucul de lămâie este recomandat și pentru tratarea amigdalitelor, aftelor, otitelor, rinitelor, sinuzitelor, hemoragiilor nazale, reumatismelor, gutei.

Lăsniciorul

Denumire știinţifică: Solanum dulcamara.

Prezentare. Lăsniciorul este un semiarbust ce poate avea o înălţime de până la trei metri. Face parte din familia solanaceelor. Rizomul său este foarte puternic,


DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC                                                          69

lemnos, iar tulpina, agăţătoare, poate deveni târâtoare. Frunzele, peţiolate, au formă de elipsă. Lăsniciorul înflorește în lunile de vară. Florile, de culoare violetă, sunt grupate în inflorescenţe. Fructele, niște bobiţe roșii (bace), sunt otrăvitoare. Lăsniciorul crește în locurile umede, de la câmpie până la munte.

În practica medicinală se folosesc tulpinile, frunzele, fructele. Din acestea, pentru uz medicinal, se prepară decoct, extract apos, cataplasme. Pentru aplicaţii pe piele se folosesc și frunzele verzi, zdrobite.

Substanţe active importante: solanină, solanidină, glucozide, acid dulcamaric.

Întrebuinţări. Preparatele din tulpinile de lăsnicior au capacitatea de a curăţa sângele, de a igieniza sistemul circulator, de a reduce durerile și crizele de reumatism, de a combate bronșitele, tusea pe fond nervos și astmul. De asemenea, lăsniciorul este recomandat în tratarea gutei, a epilepsiei, în cicatrizarea rănilor.

De precizat faptul că tratamentul cu lăsnicior se face numai sub îndrumarea specialistului, fiind o plantă otrăvitoare. Planta se mai numește și „dulce-amar” deoarece, la început, când este gustată, are un gust amărui, pentru ca sub influenţa salivei devină dulce.

Lemnul câinesc

Denumire știinţifică: Ligustrum vulgare.

Denumiri populare: lemn câinesc, cununiţă, mălin negru, cireș de pădure, tulichioară.

Prezentare. Lemnul câinesc este un arbust ce poate ajunge până la înălţimea de cinci metri. Este o plantă lemnoasă, cu o ramificaţie foarte puternică. Face parte din familia oleaceelor, fiind de găsit în flora spontană, mai ales în zonele cu tufărișuri, dar și în păduri sau pe locurile unde a fost pădure. Lemnul câinesc poate fi întâlnit și sub formă cultivată. Înflorește la începutul verii, în lunile iunie și iulie, florile fiind de culoare albă. Mirosul acestor flori este respingător. Fructele de lemn câinesc au o culoare neagră-albăstruie.

Pentru scopuri medicinale se recoltează florile, frunzele, scoarţa, din care se prepară infuzie, decoct și tinctură. Cea mai mare valoare medicinală o au frunzele.

Substanţe active importante: siringină, tanin, zaharuri, vitamina C și o substanţă specifică, aflată în fructe, numită ligulină.

Întrebuinţări. Preparatele obţinute din lemn câinesc au acţiune cicatrizantă, astringentă, antiinflamatoare, antialgică. Cu decoctul de frunze de lemn câinesc se tratează blocajele gastro-intestinale, dar și hemoroizii, aftele, stomatitele, chiar celulita și bolile reumatismale. Aceleași rezultate se obţin și prin administrarea preparatelor de flori. Scoarţa de lemn câinesc are, la rându-i, importante virtuţi medicinale, fiind benefică în afecţiuni ale gurii (paradontopatiile, de exemplu), dar și în unele afecţiuni cutanate (eczemele). Coaja acestei plante este, totodată, și un bun antiscorbutic. Preparatele de lemn câinesc sunt utile, uneori, și în combaterea bolilor de piept.

În activităţile casnice sau industriale, lemnul câinesc este folosit drept colorant, din fructele sale fabricându-se chiar și cerneală.

Lemnul Domnului

Denumire știinţifică: Artemisia abrotanum.

Denumiri populare: lemnuș, pelin domnesc, lemnul lui Dumnezeu.

Prezentare. Lemnul Domnului are miros de lămâie și de aceea se mai numește și lămâiţă. Este un arbust de dimensiuni reduse – ajunge la maximum un metru înălţime (de fapt, este considerat ca fiind subarbust). Florile de Lemnul Domnului sunt galbene, iar frunzele, mici, sunt crestate. Acest arbust face parte din familia compozitelor.

Pentru uz medicinal se culeg frunzele și ramurile tinere. Din acestea se prepară infuzie, dar și o loţiune cu un puternic efect dezinfectant.

Substanţe active importante: uleiuri aromatice, flavone, eucaliptol, principii amare, acizi, cumarină, precum și o substanţă specifică numită abrotină.

Întrebuinţări. Lemnul Domnului are proprietăţi tonice, cicatrizante, digestive. Preparatele din Lemnul Domnului combat viermii intestinali. Sunt indicate, de asemenea, în calmarea durerilor în cazul menstruaţiilor dureroase, în digestie leneșă, în ulceraţii ale pielii, în vindecarea rănilor vechi. Lemnul Domnului are efecte pozitive și în alte afecţiuni, de o mare varietate, de la agitaţie nervoasă și dureri de cap, până la intoxicaţii cu mercur, tuse și chiar unele tumori.

Lemnul Domnului este cunoscut mai ales pentru influenţele sale benefice în bolile


 70                                                        DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC

stomacului, ale ficatului, bilei și căilor urinare.

Lemnul dulce

Denumire știinţifică: Glycyrrhiza glabra.

Denumire populară: iarbă dulce, iarbă tare, rădăcină dulce, firuţă.

Prezentare. Lemnul dulce crește sub forma unei tufe, fiind o plantă perenă, cu o înălţime de până la 1,50 metri. Subarbust, lemnul dulce face parte din familia leguminoaselor. Frunzele sunt dispuse perechi în jurul tulpinii, iar florile, de culoare albastru-violet, au dimensiuni reduse. Fructele au o conformaţie de spin și au pe ele perișori.

Pentru uz medicinal se culeg și se utilizează rădăcinile secundare și rizomii laterali. În aplicaţii medicinale, lemnul dulce se folosește mai ales sub formă infuzie, dar și sub formă de macerat, decoct, mixtură sau pulbere. Atenţie, recoltarea părţilor medicinale ale plantei se face în al treilea an de dezvoltare, după încheierea perioadei de vegetaţie. Lemnul dulce este o plantă cultivată de om, dar crește și în flora spontană, în locuri adăpostite și pustii.

Substanţe active importante: zaharuri,  manitol, vitamine din grupa B,  acid

glabric, acid glicirhizinic, glicirizină, amidon dulce (circa 30%), ulei rășinos (15%).

Întrebuinţări. Preparatele de lemn dulce sunt laxative, expectorante, antiinflamatoare, diuretice, sedative, fluidifiante (în cazul secreţiilor bronșice). Acţionează, de asemenea, și asupra inflamaţiilor articulaţiilor. Preparatele de lemn dulce au efecte estrogene stimulând funcţiile organelor sexuale.

Efecte benefice ale preparatelor de lemn dulce s-au înregistrat și în cazul inflamaţiilor gastrice (combat gastrita hiperacidă), fiind un bun bandaj pentru întreg traiectul gastro-intestinal. În mod obișnuit, preparatele de lemn dulce acţionează în afecţiuni precum ulcerul gastric, traheita, faringita, bronșita, calculii renali și biliari, dismenoreea, artrita.

Concluzionând, putem spune lemnul dulce este un remediu însemnat în suferinţele de ulcer gastric, în gastrite. Pentru asemenea suferinţe a fost pus la punct un preparat special de lemn dulce, o poţiune, considerată a fi forma cea mai eficientă.

Tratamentele cu lemn dulce nu sunt recomandate hipertensivilor. În general, folosirea în exces a preparatelor de lemn dulce nu se recomandă nimănui pot provoca hipertensiune.

Leurda

Denumirea știinţifică: Allium ursinum.

Denumire populară: usturoiţă.

Prezentare. Leurda este o plantă erbacee cu miros și gust de usturoi. Face parte din familia liliaceelor. Înălţimea maximă pe care o poate atinge – 1,50 metri. În pământ, leurda are un bulb ovoidal, format din solzi groși, asemănători căţeilor de usturoi. Tulpina este însoţită de două frunze. Leurda înflorește în aprilie și mai, rareori și în iunie. Florile se adună într-o inflorescenţă sub formă de umbelă, ce cuprinde între cinci și 20 de flori de un alb strălucitor. Fructul este o capsulă. Leurda poate înlocui usturoiul și poate fi conservată. Crește în toate zonele României.

Din punct de vedere medicinal, importante sunt frunzele din care se prepară o infuzie.

Întrebuinţări. Leurda are virtuţi antiscorbutice, depurative, diuretice, tonificatoare. Este recomandată în avitaminoze. Este și un agent eficient de curăţire a organismului, a tractului gastro-intestinal și nu numai, în reglarea activităţii rinichiului, precum și în activarea și reactivarea activităţii intestinale.

Leușteanul

Denumire știinţifică: Levisticum officinale.

Prezentare. Leușteanul este o plantă perenă cultivată, dar care în anumite condiţii se poate sălbătici. Aparţine familiei umbeliferelor. Leușteanul are un rizom gros și o tulpină aeriană dreaptă și ramificată. Frunzele au formă de elipsă, fiind crestate și consistente; uneori au formă rombică. Sunt prinse de plantă prin peţiol și au un miros foarte puternic, specific. Leușteanul înflorește pe tot parcursul verii și poate crește până la un metru, uneori chiar mai mult. Este foarte apreciat în bucătărie.

Virtuţi medicinale are întreaga plantă, importante fiind, însă, rizomul, frunzele și


DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC                                                          71

seminţele. În scopuri medicinale, leușteanul se poate utiliza sub formă proaspătă, dar și uscat, pentru infuzii, sau sub formă de tincturi sau pulbere.

Substanţe active importante: uleiuri eterice, terpinol (compusul cel mai important), vitamine, acizi organici, săruri minerale.

Întrebuinţări. Leușteanul este recomandat de specialiști ca diuretic, expectorant, carminativ, sedativ, regulator al tractului intestinal. Se folosește în tratarea unor afecţiuni curente, cum ar fi colicile abdominale la copii, edemele cardiace, edemele renale, bronșitele, traheitele, constipaţiile, durerile menstruale.

Levănţica

Denumire știinţifică: Lavandula angustifolia.

Denumiri populare: levand, spichinel, levănţică de grădină.

Prezentare. Levănţică este o plantă cultivată, prezentându-se sub formă de tufe, care au o nuanţă verde-cenușie-albăstruie. Aparţine familiei labiatelor. Levănţica are tulpinile ramificate, înălţimea acestei plante ajungând până la 70 cm. Frunzele sunt mărunte și înguste. În vârful ramurilor se află florile, plăcut mirositoare, care au o culoare foarte bine conturată în peisaj – albastru-violet. Levănţica este utilizată intens în industria cosmetică, devenind tradiţională pentru această industrie. Mai mult decât atât, levănţica este și o binecunoscută plantă medicinală, în domeniul aplicaţiilor terapeutice utilizându-se mai ales florile.

Substanţe active importante: ulei volatil, linalol, geraniol, cumarină, acetat de linaloj.

Întrebuinţări. Din florile de levănţică se face infuzie, o băutură eficientă în relaxarea sistemului nervos, dar și cu calităţi antimicrobiene, antispasmodice, carminative, cicatrizante. Infuzia de flori de levănţică este diuretică și dezinfectantă. rezultate bune în boli de inimă pe fond nervos, în tulburări stomacale și abdominale, în cefalee și migrene, în afecţiuni renale, precum și în reumatism și stări de agitaţie, de neliniște, de hiperexcitabilitate, în insomnii. Interesant de observat – infuzia de levănţică stimulează secreţia celulei hepatice.

Lichenul câinilor

Denumire știinţifică: Peltigera canina.

Prezentare. Peltigera canina este un lichen, cunoscut și sub numele de lichenul câinilor. Talul acestui lichen, cu o lungime de circa 20 cm la maturitate, dezvoltă numeroși lobi. Lichenul are culoarea verde-gri pe timp umed și brună pe vreme uscată. Faţa superioară a lichenului este acoperită cu o pâslă fină, în timp ce pe partea inferioară poate fi observată o reţea, numită de specialiști nervaţiune. Lichenul câinilor crește în preajma drumurilor forestiere, pe marginea pădurilor și a luminișurilor, pe lemne, putregaiuri, pe căzături forestiere.

Substanţă activă importantă: metionina un aminoacid cu funcţie determinantă

în desfășurarea proceselor vitale din organismul omenesc. Metionina conţine, printre altele, sulf.

Întrebuinţări. Acest lichen este folosit în tratarea afecţiunilor ficatului, metionina fiind un agent cu acţiune directă asupra funcţiei hepatice. Contrar celor știute din medicina tradiţională, acest lichen nu are virtuţi în neutralizarea virusului turbării.

Lichenul de stejar

Denumire știinţifică: Everina prunasteri.

Prezentare. Lichenul de stejar este un tal care se prinde de arborele gazdă cu un disc adeziv. Seamănă cu o tufă mai mică, este flexibil și are o lungime maximă de 10 cm. Are culoare cenușie sau cenușie-verzuie, depinde de anotimp. Lobii sunt ca niște benzi înguste. Acest lichen poate fi întâlnit nu numai pe scoarţa stejarului, ci și pe cea a fagului, aninului, mesteacănului, teiului și chiar pe scoarţa pomilor fructiferi, precum și pe stânci sau pietre.

Pentru uz medicinal se culege talul.

Întrebuinţare. Lichenul de stejar are proprietăţi medicinale de excepţie poate bloca, poate inhiba, două boli grave: difteria și tuberculoza. Tratamentul cu talul acestui lichen are o mare valoare antibiotică.

Din lichenul de stejar se extrage un ulei volatil, utilizat în industria cosmetică.


 72                                                        DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC

Liliacul

Denumire știinţifică: Syringa vulgaris.

Prezentare. Liliacul face parte din familia oleaceelor. Este un arbust a cărui înălţime poate ajunge până la șapte metri. Frunzele sunt ovale și au peţiol. Liliacul înflorește în luna mai. Florile sunt grupate în panicule și au culori diferite, de la liliachiu la alb. Crește în tufișuri, în sălbăticie, dar mai ales cultivat ca arbust ornamental.

Liliacul are și proprietăţi medicinale. În acest scop, se recoltează frunzele, din care se prepară infuzie sau comprese.

Întrebuinţări. Infuzia de liliac poate fi inclusă în tratamentul împotriva colicilor hepatici, utilizându-se atât pentru calmarea durerilor hepatice, cât și pentru restabilirea bunei funcţionări ficatului. De asemenea, liliacul este util și în cazuri de febră mare. Reduce febra și contribuie la curăţarea organismului.

Limba boului

Denumire știinţifică: Anchusa officinalis.

Denumire populară: miruţă.

Prezentare. Limba boului este o erbacee din flora spontană comună, înălţimea sa maximă fiind de 80 cm. Face parte din familia boraginaceelor. Tulpina, dezvoltată, se ramifică în partea superioară. Frunzele sunt păroase, iar florile au culoarea albastră, rareori fiind de culoare roz. Limba boului înflorește în lunile mai și iunie. În peisaj, această plantă iese în evidenţă prin culoarea ei ciudată, cenușie.

Pentru practici medicinale se recoltează planta în întregul ei. Se prepară: infuzie (mai ales din flori), decoct (din frunze), extracte, combinaţii de ceaiuri.

Substanţe active importante: compuși specifici identificaţi sub numele de consolidină, alantoină, substanţe minerale, mucilagii, acizi.

Întrebuinţări. Preparatele din limba boului acţionează asupra stării generale a organismului, fiind recomandată în cazuri de oboseală fizică și nervoasă, în ameţeli și dureri de cap, în reumatisme și răceli mari, în afecţiuni pulmonare, în tulburări ale funcţionării inimii, în retenţii urinare, în cazuri de febră. Preparatele din limba boului au și importante proprietăţi depurative, contribuind la detoxifierea organismului, la eliminarea multor substanţe toxice, mai ales prin urină.

Limba broaștei

Denumire știinţifică: Alisma plantago aquatica.

Denumire populară: limbariţa.

Prezentare. Limba broaștei este o plantă de apă, erbacee, perenă, cu o înălţime de până la 70 cm. Dezvoltă un rizom gros, iar tulpina exterioară este ramificată. Frunzele, cu o formă de elipsă, au un peţiolul lung. Limba broaștei înflorește din mai până în septembrie. Florile, de mici dimensiuni, au culoare albă sau roz. Această plantă banală crește în locuri umede sau cu apă stătută, chiar și în meandrele râurilor, când apa devine stătătoare.

Din punct de vedere medicinal, au importanţă rizomii și rădăcinile.

Întrebuinţare. Limba broaștei este o plantă medicinală cu efecte antiinflamatoare, antiseptice, calmante. Este eficientă în afecţiuni precum hidropizia și nefritele. În medicina tradiţională era folosită pentru blocarea secreţiei laptelui matern, atunci când se înţărcau copiii. Tot în medicina tradiţională, cu preparatele din rădăcini de limba broaștei se tratau cazurile de turbare. Preparatele de limba broaștei sunt folosite și în homeopatie.

Limba mielului

Denumire știinţifică: Borrago officinalis.

Prezentare. Limba mielului este o e rbacee din familia boraginaceelor. Are o tulpină ramificată care, în prima perioadă de vegetaţie a plantei, este suculentă. Frunzele, de formă eliptică, peţiolate, ușor îngroșate, au un gust deosebit, ceva între măcriș și ștevie, și pot fi folosite la salată. Florile sunt plasate în vârful ramurilor.

Pentru uz medicinal se recoltează, în luna mai, întreaga plantă, dar mai ales ramurile tinere cu flori, precum și frunzele. Din aceste părţi ale plantei se prepară infuzie (mai ales din flori), decoct (din frunze), precum și extracte apoase sau fluide.

Substanţe active importante: săruri minerale pe bază de magneziu, calciu,


DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC                                                          73

potasiu, sodiu, fosfor în cantitate mare, rășini.

Întrebuinţări. Limba mielului se utilizează în medicina tradiţională sub formă de infuzie. Potrivit unor observaţii mai noi ale specialiștilor, ale naturiștilor, limba mielului are efecte medicinale semnificative dacă este consumată crudă, sub formă de salată sau inclusă în salate. De asemenea, se recomandă utilizarea plantei, sub formă zdrobită și macerată, la îmbunătăţirea vinului, limba mielului făcând din vin, cu adevărat, un medicament și un aliment.

Limba mielului este un puternic revitalizant, remineralizant, fortifiant, antiinflamator

– fiind recomandată în tratarea bolilor de plămâni. Contribuie și la curăţirea generală a organismului, precum și la stimularea activităţii plămânilor, rinichilor, ficatului.

Linariţa

Denumire știinţifică: Linaria vulgaris.

Denumiri populare: bumbac de câmp, inișor, bumbăcăriţă.

Prezentare. Linariţa este o erbacee din flora spontană, remarcată atât datorită florilor sale galbene, cât și numărului foarte mare de frunze în formă lanceolată. Aparţine familiei scrofulariaceelor. Linariţa înflorește începând din partea a doua a verii și până toamna târziu. Crește de-a lungul drumurilor, căilor ferate, prin terenuri înţelenite, la marginea pășunilor și a pădurilor, în locuri părăsite.

Pentru terapii medicinale se folosește partea aeriană a plantei, dar mai ales vârfurile cu flori, din care se prepară infuzie, decoct, extract.

Substanţe active importante: o substanţă specifică linarita, apoi flavonoide, alcaloizi, acizi organici, săruri minerale.

Întrebuinţări. Preparatele de linariţă au proprietăţi antiinflamatoare, laxative, remineralizante. De-a lungul timpului s-a constatat că aceste preparate au un rol deosebit în fortificarea pereţilor arterelor. Linariţa este recomandată în tratarea pietrelor vezicale, hemoroizilor, afecţiunilor cutanate (acnee, furuncule), precum și în afecţiuni hepato-biliare și ale căilor urinare.

Preparatele pe bază de linariţă sunt eficiente și în tratamentele de echilibrare a activităţii gastro-intestinale.

Lingureaua

Denumire știinţifică: Cochlearia officinalis.

Prezentare. Lingureaua este o plantă medicinală de mici dimensiuni. Face parte din familia cruciferelor. Are frunzele crestate, iar florile, de culoare albă, sunt grupate sub formă de ciorchini.

Valoare medicinală au frunzele – care se culeg în luna mai. Într-o oarecare măsură, pot fi utilizate în aplicaţii medicinale și preparatele pe bază de flori. Dacă planta e în prima perioadă de vegetaţie și, deci, este fragedă, se poate utiliza întreaga parte aeriană. Se prepară suc, sirop, infuzie.

Substanţe active importante: calciu, potasiu, fosfor, iod, vitamina C, cochlearină.

Întrebuinţări. Tratamentul cu această plantă se aplică în avitaminoze, anemii, stare generală proastă. Preparatele din lingurea stimulează activitatea rinichiului, a ficatului, fiind recomandă și în afecţiuni cum ar fi scorbutul, bolile de plămâni sau ale căilor respiratorii. Cu infuzia de lingurea se tratează inflamaţiile bronșice și edemul pulmonar. Infuzia de lingurea servește și la tratamente în boli cronice de ficat sau de rinichi.

Frunzele pot fi consumate și sub formă de salată sau de suc (situaţie în care se pot folosi toate părţile fragede ale plantei).

Lingureaua este un antiscorbutic foarte puternic.

Lintea

Denumire știinţifică: Lens culinaris.

Prezentare. Lintea este o plantă aflată la loc de cinste în preocupările și practicilor naturiștilor, ale amatorilor de hrană naturală și sănătoasă. De altfel, lintea este una dintre cele mai vechi plante cultivate, fiind foarte hrănitoare. Este o erbacee și face parte din familia leguminoaselor. Poate ajunge la o înălţime de maximum 50 cm. Are frunze compuse și flori albe-albăstrui. Fructul este o păstaie cu boabe galben-maro.

Boabele de linte au nu numai valoare alimentară, ci și medicinală. Se consumă


 74                                                        DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC

fierte sau se macină.

Substanţe active importante: hidraţi de carbon, săruri minerale, mangan, celuloză, amidon, sodiu (în cantitate însemnată), vitaminele A, B1, B2 și C, proteine în proporţie de 24%. Potrivit farm. dr. Ovidiu Bojor, lintea are mai multe proteine chiar și decât carnea.

Întrebuinţări. Lintea este un aliment aproape ieșit din obișnuinţele bucătăriei moderne, deși este un adevărat izvor de energie (394 kcal la 100 g linte). Fiind un aliment energetic, lintea este recomandată celor care se refac după boală, astenicilor, celor care depun un efort mare, mai ales intelectual. Cataplasmele preparate din făină de linte grăbesc vindecarea rănilor și a abceselor.

Potrivit unei vechi practici de medicină populară, consumul de linte sporește laptele la femeile care alăptează.

În terapiile naturiste se utilizează, cu succes, lintea germinată, bază a multor reţete foarte nutritive.

Lumânărica

Denumirea știinţifică: Verbascum phlomoides; Verbascurn thapsiforme.

Denumiri populare: coada boului, coada lupului, lipean.

Prezentare. Lumânărica este o plantă erbacee a cărei înălţime poate ajunge la doi metri. Aparţine familiei scrofulariaceelor. Frunzele sale sunt mari, ușor albicioase, alterne, lanceolate, cele de la nivelul solului fiind dispuse în formă de rozetă. Lumânărica înflorește din iunie și până în septembrie, florile fiind mari, de culoare galbenă. Aceste flori de lumânărică durează foarte puţin, uneori chiar o singură zi, dar sunt reînnoite mereu. Fructele sunt niște capsule, pline cu seminţe de culoare neagră.

În scopuri medicinale se recoltează florile și porţiunile tinere cu flori și boboci, uneori și frunzele (pentru cataplasme). Seminţele de lumânărică sunt toxice și trebuie manevrate cu grijă. Din lumânărică se prepară infuzie, decoct, loţiuni, cataplasme.

Substanţe active importante: saponină, zaharuri (în cantitate semnificativă), ulei volatil, tanin, mucilagii.

Întrebuinţări. Preparatele pe bază de lumânărică se utilizează în aplicaţii medicinale interne și externe. Intern, preparatele de lumânărică sunt folosite în calmarea tusei iritante, a tusei convulsive. Aceste preparate facilitează expectoraţia, diminuează crampele și au efecte antiinflamatoare. Lumânărica este un bun remediu și pentru laringite și bronșite acute.

M

 

Extern, lumânărica se folosește pentru tratarea abceselor și a hemoroizilor. În ceea. ce privește frunzele de lumânărică, din acestea se prepară cataplasme emoliente, utilizate în aplicaţii terapeutice de lungă durată.

 

 

 

 

 

Macul de câmp

Denumirea știinţifică: Papaver rhoeas.

Denumiri populare: mac iepuresc, macul cucului.

Prezentare. Macul de câmp este o plantă anuală ce crește în flora spontană, decorând pajiștile, pârloagele, fâneţele, culturile de cereale, taluzurile șoselelor și ale căilor ferate, terenurile abandonate. Înălţimea macului de câmp poate ajunge până la un metru. Tulpinile sunt păroase, iar frunzele – groase și cărnoase – au formă oval- alungită. Macul de câmp înflorește din primăvară și până în toamnă. Florile au petalele foarte mari, ce pot ajunge chiar și până la 10 cm în diametru. Culoarea florii de mac de câmp poate fi roșie, albă, violetă, roz. Fructul este o capsulă ovoidă, în care se găsesc seminţele.

Macul de câmp aparţine familiei papaveraceelor.

Pentru uz medicinal, de la macul de câmp se recoltează (în iunie-iulie) petalele de flori, folosite, de altfel, și în industria farmaceutică.

Substanţe active importante: alcaloizi, mucilagii, pigmenţi și două substanţe specifice rhoeadină și reagenină.


DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC                                                          75

Întrebuinţări. Ceaiul de petale de mac de câmp este un bun agent antibronșic și antitusiv. Petalele de mac fac parte din reţeta celebrului ceai din patru flori, utilizat în bolile de piept.

Ceaiul din petale de mac de câmp este indicat în bronșită acută, laringită acută, angine pectorale și în gripă. Cu preparat de mac se tratează și inflamaţiile pleoapelor. Infuzia de petale de mac este revigorantă și acţionează eficient împotriva contracţiilor, a spasmelor.

Specialiștii recomandă multă precauţie în administrarea infuziei de flori de mac și a macului în general, deoarece pot apărea complicaţii grave. Din acest motiv, administrarea infuziei și a altor tratamente se va face numai sub controlul specialistului

Ananasul

 

Albăstrelele

Denumirea știinţifică: Centaurea cyanus.

Denumiri populare: măturică, vineţea, floarea paiului, floarea grâului, tătăișă vânătă, iarba frigurilor.

Prezentare. Albăstrelele sunt plante erbacee din familia compozitelor, înalte de până la un metru înălţimea lor fiind, în mod obișnuit, de 50 60 cm. La maturitate, tulpina albăstrelelor este păioasă, lemnificată, păroasă, ramificată. În vârful tulpinii se dezvoltă capitule cu flori în nuanţe de albastru-violet, purpurii, roze și chiar albe mai exact spus niște măciulii care sunt asemenea unei explozii de petale, ce se pot închide seara și deschide dimineaţa. Albăstrelele smălţuiesc fâneţele, lanurile de grâu și secară, taluzurile drumurilor. Preferă locurile uscate și însorite, chiar și atunci când condiţiile de viaţă sunt dificile. Înfloresc din iunie și până în septembrie. În mod obișnuit, de la albăstrele se recoltează inflorescenţa (sau chiar numai petalele), dar poate fi utilizată și planta întreagă.

Substanţe active importante: centaurina, pelargonină, cianină, tanin.

Întrebuinţări. Albăstrelele se folosesc, în principal, în tratamente privind iritaţiile oculare, adică în conjunctivite, în inflamaţii ale pleoapelor. Preparatele din albăstrele se folosesc și ca diuretic. Acţionează, cu bune rezultate, și împotriva diareii, a reumatismului, a afecţiunilor renale sau ale vezicii urinare. O aplicaţie cu albăstrele poate readuce și pofta de mâncare.

Potrivit specialiștilor, produsul terapeutic pe bază de albăstrele acţionează pe trei direcţii: calmant, diuretic, astringent. Celelalte efecte în plan terapeutic se obţin, sau se potenţează, în combinaţie cu alte plante medicinale.

În mod obișnuit, albăstrelele sunt utilizate în tratamentele legate de inflamaţiile ochilor.

Aloea

Denumire știinţifică: Aloe vulgaris.

Prezentare. Aloea este o plantă exotică decorativă ce aparţine familiei liliaceelor. Are frunze foarte groase, consistente, cărnoase. Florile, dispuse în formă de spic, sunt galbene sau roșii. Aloea provine din zona mediteraneană. Datorită condiţiilor climatice, în România se găsește numai cultivată.

Importanţă pentru practica medicinală au frunzele, din care se extrage sucul de aloe. Acest suc se găsește și în alte părţi ale plantei, dar în cantităţi mai mici. Pentru aplicaţii medicinale se prepară: pulbere, pilule laxative, granule. Sucul se poate utiliza, însă, și în stare proaspătă.

Substanţe active importante: doi compuși specifici barbaioină și emodină.

Întrebuinţări. Aloea prezintă interes pentru femei, având acţiune pozitivă în caz de insuficienţă menstruală. Este utilizată și în afecţiuni precum congestiile cerebrale sau migrenele. Ca plantă medicinală, aloea se remarcă, totodată, prin efectele sale tonifiante, vermifuge, stomahice, dar mai ales ca un bun purgativ.

Datorită toxicităţii sale mari (poate fi mortală!), aloea nu se va utiliza decât sub îndrumarea specialistului.


DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC                                                            7

Alunul

Denumirea știinţifică: Corylus avellana.

Prezentare. Alunul este un arbust din familia betulaceelor. Poate crește până la cinci metri înălţime. Florile sunt sub formă de mâţișori, iar frunzele, aproape ovale, au un peţiol de unu-doi centimetri. Fructele, adică alunele, seamănă întrucâtva cu ghinda sau chiar cu jirul și se grupează câte două patru la un loc. Alunul înflorește devreme, în martie. Crește prin pădurile de fag, de ulm, de stejar, în amestec cu arborii de bază sau la margine, sub formă de tufișuri. Poate fi întâlnit și pe pajiști. Aria de răspândire de la câmpie până la munte, frecvent în zona dealurilor.

Valoare terapeutică au nu numai alunele, ci și frunzele și, mai nou, coaja sau ramurile arbuștilor tineri. Importanţi în terapie sunt și mâţișorii de alun. Din părţile cu valoare medicinală ale alunului se prepară infuzie, decoct și suc.

Substanţe active importante: azotaţi, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, cupru, vitaminele A și B, materii grase. Alunele de pădure sunt, datorită acestei compoziţii de excepţie, puternic nutritive și cu valoare energetică mare.

Întrebuinţări. Alunele sunt considerate un leac foarte bun împotriva anemiei

hemolitice, în timp ce extractul de frunze și coji sau de ramuri tinere este considerat eficient în periflebite. Cu proprietăţi astringente, florile de alun (mâţișorii) pot fi utilizate în prepararea ceaiurilor sudorifice.

Consumul alunelor este foarte important nu numai în terapii, ci și în menţinerea unei stări generale bune. În mod obișnuit, alunele sunt asimilate repede și aproape în totalitate de organism, fiind foarte hrănitoare. Pentru practica gastronomică naturistă au fost puse la punct peste 20 de reţete pe bază de alune.

Ca plantă medicinală, alunul se remarcă și prin puterea sa depurativă (de curăţire a organismului), precum și ca fortifiant.

Amăreala

Denumirea știinţifică: Polygala amara; Polygala vulgaris.

Denumire populară: șopârliţă.

Prezentare. Amăreala este o erbacee de mici dimensiuni maximum 20 cm cu flori ce pot fi albe, violete, albastre, cel mai adesea albastre. Modesta plantă cunoscută sub numele de amăreală aparţine de familia poligalaceelor. Rizomul este scurt, iar partea aeriană a acestei plante se prezintă sub formă de tufă. Înflorește la sfârșitul primăverii și aproape toată vara. Amăreala crește prin fâneţe, pe marginea drumurilor, pe terenuri înţelenite. Fructul este o capsulă.

În cazul amărelii, valoare medicinală are toată planta, gustul ei fiind, după cum îi spune și numele, puternic amar. Uneori se folosesc doar florile, probabil datorită concentraţiei mai mari de substanţe active. În practica medicinală se utilizează, de obicei, sub formă de decoct, mai nou și sub formă de extract.

Substanţe active importante: poligalina – aceasta fiind substanţa care dă gustul amar apoi saponine, glicozide, alcoolul specific numit poligalită.

Întrebuinţări. Preparatele de amăreală au o puternică acţiune tonifiantă, determinând o mai bună funcţionare a aparatului respirator, a stomacului, a sistemului nervos. Amăreala este recunoscută ca un agent activ în afecţiunile pulmonare, provocând o secreţie bronșică masivă care e, totodată, fluidifiantă și expectorantă. În cantităţi mari, preparatele de amăreală provoacă purgaţie și contribuie la buna desfășurare a menstruaţiei.

Principalul domeniu de aplicaţie rămâne, însă, sistemul respirator, amăreala făcând parte din terapiile privind pneumonia, tuberculoza pulmonară, tusea convulsivă, bronșita. În tratamentele cu amăreală se recomandă a se folosi, întotdeauna, și un bandaj gastric, deoarece poate irita tractul digestiv.

Ananasul

Denumire știinţifică: Ananas sativus.

Prezentare. Ananasul este o plantă tropicală originară din America. Marele navigator Cristofor Columb a văzut ananași în Guadelupa, în 1493. Surprinzător pentru cei din regiunile mai reci ale planetei, ananasul este o erbacee. Este o plantă perenă, aparţinând familiei bromeliaceelor. Are frunze lungi și o tulpină scurtă ce poartă, în vârf, o inflorescenţă sub formă de spic. Fructul de ananas, așa cum îl știm noi de la piaţă este, de fapt, o combinaţie (o aglutinare) de fructe produse de mai multe flori alăturate.