Gălbinelele
Denumire știinţifică: Lysimachia vulgaris.
Denumire populară: iarba ciorilor.
Prezentare. Este o
plantă perenă, cu o tulpină puternică și ramificată ce poate atinge o înălţime
de până la 1,50 metri. Frunzele, grupate
câte trei-patru, sunt lanceolate,
cu margini netede și peţiol scurt. La rândul lor, și florile sunt grupate,
fiind plasate în vârful ramurilor.
Sunt colorate în galben și roșu, chiar roșu închis la interior. Florile
apar în lunile iulie și
august. Fructul este o capsulă.
Gălbineaua crește
în flora spontană, în mari colonii, în locuri umede, mai ales în zonele joase, pe marginea lacurilor, bălţilor, mlaștinilor, stufărișurilor.
Întrebuinţări. Infuzia de gălbinele are efecte hemostatice, antidiareice, antidiuretice.
Fiind antitermică, antipiretică, infuzia de gălbinele contribuie la reducerea febrei. Este folosită și în tratarea
abceselor. Gălbinelele se folosesc, de asemenea, în tratamente împotriva
febrei tifoide și a malariei.
Din tulpină se
poate obţine o tinctură galbenă, iar din rădăcină o tinctură maro. Puse pe cărbuni încinși sau pe o suprafaţă
încinsă, aceste tincturi degajă un fum ce va
alunga și chiar va distruge
muștele.
GENĘIANELE
Ghinţura galbenă
Ghinţura pătată
Denumire știinţifică: Gentiana lutea;
Gentiana punctata.
Denumiri populare: fierea pământului, inţură, ghimbere de munte, ţintură.
Aceste denumiri sunt atribuite
ghinţurei galbene.
Ghinţura
galbenă și ghinţura pătată, precum și ghinţura albastră și cea violetă, sunt plante cunoscute și sub numele de
genţiane.
Prezentare. Ghinţura galbenă
(Gentiana lutea) este o plantă perenă,
cu o înălţime maximă de
până la un metru. Rizomul este consistent, fiind continuat de o tulpină aeriană fistuloasă. Florile au un caliciu
albicios, corola lor fiind galbenă. Sunt plasate la subsuoara frunzelor, înflorirea
având loc pe tot parcursul verii.
Ghinţura galbenă
face parte din familia genţianaceelor și crește în regiunile alpine.
Are calităţi medicinale însemnate, dar nu poate fi recoltată, culesul și
distrugerea ghinţurei galbene
fiind interzise. Ghinţura galbenă
este o plantă ocrotită prin lege.
Ghinţura pătată (Gentiana
punctata) este o plantă micuţă, de maximum 60 de centimetri înălţime, cu o durată de viaţă
perenă. Rizomul este scurt, tulpina aeriană fiind,
însă, ceva mai dezvoltată. Florile, de culoare galbenă, au răspândite pe ele numeroase puncte roșii, grena sau maro.
Ghinţura pătată înflorește din iunie și până în septembrie. Fructul său este o capsulă. Această
plantă crește în zonele muntoase.
În practica medicinală se
folosește sub formă de infuzie. Infuzia de ghinţură pătată este un tonic activ și persistent, revigorând și
remineralizând organismul. Din acest motiv se folosește
cu bune rezultate în timpul convalescenţelor, în perioade de
DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC 55
epuizare,
pentru revenirea poftei de mâncare și... de viaţă. Tot cu infuzia de ghinţură pătată se poate interveni pentru buna
funcţionare a bilei, precum și pentru combaterea viermilor intestinali.
Ghinţura albastră Ghinţura violetă
Prezentare. Ghinţura albastră
(Gentiana asclepiadea) se mai numește și Lumânărica pământului. Este
o plantă înaltă de circa un metru, cu o tulpină groasă și cu un rizom de asemenea puternic. Înflorește
târziu, în august și septembrie. Florile, de culoare
albastră spre violet sau spre bleu-ciel, au formă de clopot și sunt plasate în partea superioară a plantei, la subsuoara
frunzelor, solitare sau grupate câte două sau
trei. Ghinţura albastră poate fi găsită pe o arie foarte largă, de la
câmpie până în zona alpină, în locuri
umede (păduri, maluri de ape).
În terapii se utilizează rădăcinile și rizomii, mai importante fiind rădăcinile.
Substanţe active importante: genţiopicrina, amarogentina, gentisima, gentianina, acid genţiotanic, compuși uleioși, tanin.
Întrebuinţări. Preparatele de genţiană albastră
acţionează asupra secreţiilor salivare
și gastrice, potenţează activitatea ficatului și a bilei,
reduc febra, combat
viermii intestinali. Aceste
preparate sunt recomandate, de asemenea, în tratarea gastritelor hipoacide, în general în tulburări digestive
și în reglarea activităţii stomacului, în anorexie.
Ghinţura albastră este cunoscută ca fiind remediul
natural al gastritei
acide.
Ghinţura violetă (Gentiana
cruciata) se mai numește și Ochinaceea.
Este mai scundă decât lumânărica
pământului (Gentiana asclepiadea),
ajungând doar până la 60 cm înălţime.
Florile au formă de clopot, fiind de culoare albastru-verzuie, cu bleu spre interior. Chiar și tulpina împrumută
ceva din culoarea florilor și este, la rându-i, albastru-verzuie spre violaceu. Ghinţura violetă înflorește din
iunie până în septembrie. Este
răspândită în zonele de câmpie și deal, precum și în zona subalpină. Poate fi găsită
pe pajiști, pe fâneţe, în tufărișuri, în poieni.
Pentru terapii se folosesc, în primul rând, înflorescenţele și tulpina – în general partea aeriană a plantei.
Întrebuinţări.
Preparatele de ghinţură violetă sunt un remediu recunoscut pentru tratarea rănilor. Se utilizează și în
bolile de stomac, contribuind la reglarea activităţii stomacale și intestinale.
Ghimberul
Denumire știinţifică: Zingiber officinale.
Denumire populară: ghimbir, gingiber.
Prezentare. Ghimberul
este o erbacee tropicală, prezentă în Orient, în India, Malaezia, Nepal, Bangladesh. Această plantă are un rizom
puternic, din care se extrag uleiuri aromate.
Substanţe
active importante: compuși specifici numiţi gingeroli, fenoli, ulei volatij.
Întrebuinţări. Ghimberul
este recomandat pentru provocarea poftei de mâncare, precum și împotriva alergiilor, împotriva transpiraţiei. Consumat
zilnic, provoacă diureză
și contribuie la detoxifierea sistemului circulator. Ghimberul este
folosit, adesea, ca antidot în caz de
rău de mare. Este întrebuinţat, de asemenea, pentru combaterea răului de altitudine, de mașină, de mișcare de rotaţie. Ghimberul
acţionează și împotriva stărilor de vomă, greţuriior, deranjamentelor stomacale sau intestinale.
Se spune
despre ghimber că are și proprietăţi afrodiziace, stimulative, tonifiante, acţionând – prin grupul de compuși numiţi gingeroli – asupra sistemului nervos. Alte proprietăţi ale ghimberului: antitoxic, hipotensiv, antitusiv.
Ghimpele
Denumire știinţifică: Xanthium spinosum.
Prezentare. Ghimpele
este o plantă ce poate atinge înălţimea de un metru. Are frunze multe, ascuţite.
Fiecare frunză are la subsuoara sa câte un ghimpe galben,
de circa doi-trei centimetri lungime. Tulpina, puternică, este
ramificată. Această plantă crește pe locuri virane,
de-a lungul drumurilor, pe tuluzul căilor
ferate, în locuri
umblate, preferând pământul tare, chiar bătătorit.
În practica medicinală se folosește întreaga
parte aeriană a plantei, cu precădere
56 DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC
frunzele, florile și părţile tinere.
Întrebuinţări. Ghimpele
face parte din categoria plantelor medicinale importante. Are efecte antiinflamatoare, sedative, dezinfectante, cicatrizante. Cu decoctul de ghimpe se fac cure de tratament foarte lungi, cu efecte notabile,
în afecţiuni de prostată (inflamaţii și adenom), în litiaze renale
(cură ce durează toată viaţa), în cistopielită. Specialiștii recomandă ca în timpul curelor cu ghimpe să nu se
consume alimente iritante (alcool,
fructe acre, condimente) și nici lactate fermentate.
Altă specie
de ghimpe este cel pădureţ
(Ruscus aculeatus), ale
cărui virtuţi medicinale sunt,
totuși, reduse și care este ocrotit de lege, recoltarea lui fiind interzisă. Pentru
a nu se face confuzii,
menţionăm că ghimpele
pădureţ este un subarbust, mereu verde. Face parte din familia liliaceelor. Are flori verzui,
în formă de stea, și fructe bace, niște
bobiţe roșii. Ramurile au, în vârf, un spin. Spre deosebire de ghimpele comun, ghimpele pădureţ crește în locuri puţin
umblate, prin păduri, luminișuri, în zone unde
omul ajunge mai rar.
În mod tradiţional, preparatele
din ghimpe erau folosite în tratamentul bolilor de prostată.
Ghiocelul
Denumire știinţifică: Galanthus nivalis.
Prezentare.
Puţini știu că ghiocelul, vestitorul primăverii, este nu numai o
plantă de pus în cea mai mică și mai
delicată vază din casă, ci și un remediu medicinal. Aparţine familiei
amarilidaceelor.
Ghiocelul este o
plantă perenă formată dintr-un bulb, două frunze lineare și o floare albă. Înflorește în mustul zăpezii,
în februarie și martie, uneori mai devreme. Poate fi întâlnit de la câmpie
și până în zona alpină, în păduri,
parcuri, pajiști, pășuni.
Au valoare terapeutică atât bulbul, cât și florile și frunzele.
Întrebuinţări. Preparatele
pe bază de ghiocel acţionează benefic în afecţiuni grele, cum ar fi cardiopatiile, sau în reducerea sechelelor
rămase în urma poliomielitei. Sunt recomandate și în tratarea miasteniei
(oboseala mușchilor).
Ghizdeiul
Denumire știinţifică: Lotus corniculatus.
Prezentare. Ghizdeiul este o erbacee perenă, din familia
leguminoaselor. Tulpina este
subţire, suculentă, de mici dimensiuni, prea puţin erectă – mai degrabă târâtoare pe sol. Frunzele
sunt trifoliate. Florile
de ghizdei sunt galbene, uneori
galbene cu dungi roșietice, și apar din mai și până
la începutul toamnei. Fructele sunt niște păstăi. Ghizdeiul crește prin fâneţe, pe pajiști,
pe taluzurile drumurilor, pe terenuri virane.
Pentru uz medicinal se recoltează florile,
din care se prepară infuzie, sirop, extracte.
Substanţe active importante: pectină, acid cianhidric, alcaloizi, cumarină.
Întrebuinţări. Preparatele din ghizdei au efecte antispastice, sedative, imunostimulatoare și chiar hipnotice. Au, de asemenea,
contribuţii pozitive în combaterea
angoaselor, isteriilor, excitaţiei cerebrale, stărilor de stres, insomniilor, agitaţiei nervoase, stărilor depresive,
precum și în unele afecţiuni cardiovasculare sau în afecţiuni pe fond
nervos ale sistemului digestiv.
Efectele și întrebuinţările ghizdeiului – una dintre plantele care formează fânul
– sunt asemănătoare cu ale plantei cunoscute
sub
numele de floarea patimilor sau
ceasornicul (Passiflora incarnata).
Ginkgo biloba
Denumire știinţifică: Ginkgo biloba.
Denumiri populare: patru-bani, arborele
templier japonez, caisa
argintie.
Prezentare. Ginkgo
biloba sau caisa argintie este un arbore originar din estul Chinei,
fiind considerat copac sacru. Aparţine familiei
gincoaceelor. Ginkgo biloba
este un arbore puternic și înalt – poate
atinge înălţimea de 40 de metri. Frunzele sunt
bilobate, groase și cărnoase, fiind dispuse în formă de evantai. Sămânţa
de ginkgo biloba este un
fel de sâmbure pietros, învelit
într-o materie vegetală cărnoasă.
Cercetătorii
au descoperit faptul că acest arbore este o fosilă vie, păstrându-și neschimbate caracteristicile încă din
timpurile preistorice ale erei terţiare, deci de peste 200 milioane de ani.
DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC 57
Ginkgo biloba crește în flora spontană din China și Japonia.
În secolul ai
XVIII-lea, arborele de ginkgo biloba a fost adus în Europa, unde se cultivă
ca plantă de ornament.
Pentru aplicaţii medicinale se utilizează învelișul sâmburelui, înveliș
care nu miroase prea plăcut, precum și frunzele.
Din părţile
cu valoare medicinală ale arborelui ginkgo
biloba se prepară
mai multe extracte, celebre pe plan mondial, cât și
o infuzie. Ginkgo biloba este o plantă de referinţă în medicina tradiţională chineză și japoneză.
Substanţe active importante: flavonoli, acizi organici, pinitol, terpene. Substanţe
specifice acestui arbore – acid ginkgolic, acid ginkgolinic, bilobol, ginkgol. Deși trezește un interes atât de mare, arborele ginkgo
biloba este încă puţin studiat în ceea ce privește substanţele active și benefice pe care le conţine, mai ales în fructe
și frunze.
Întrebuinţări. Preparatele obţinute
din frunzele și fructul arborelui
ginkgo biloba intră în
compoziţia a cel puţin 25 de
produse medicamentoase. La modul general, arbore-minune ginkgo biloba are o
serie întreagă de calităţi medicinale: este expectorant,
sedativ, antifungic, antispasmodic, vasodilatator, antiinflamator, antibiotic, vermifug.
Preparatele din frunzele de ginkgo biloba
au, în special, importante efecte
în ceea ce privește
circulaţia periferică și micro
circulaţia sângelui, fiind indicate
în afecţiuni de mare
dificultate, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale, trombozele, varicele. Specialiștii subliniază faptul
că aceste preparate
sunt recomandate mai ales în profilaxia accidentelor vasculare. Cu ginkgo biloba
se acţionează, cu bune rezultate, și în diabet. Inflamaţiile, spasmele
musculare, contracţiile și tensiunea din organism pot fi,
de asemenea, combătute cu
extract din frunze de ginkgo biloba. Există informaţii potrivit cărora cu extractele de ginkgo biloba se poate stăpâni evoluţia
celulei canceroase.
Concluzionând: ginkgo biloba este
considerat un leac redutabil în afecţiunile microcirculaţiei
arteriale și capilare, dar și o adevărată armă împotriva uzurii cerebrale și a îmbătrânirii în general.
Ginsengul
Denumire știinţifică: Panax ginseng.
Denumiri populare: ginseng asiatic, ginseng
coreean.
Prezentare. Ginsengul este o plantă perenă.
Aparţine familiei araliaceelor. Specific Peninsulei Coreene, ginsengul are, însă, o arie de
vegetaţie ceva mai întinsă, cuprinzând
nordul Chinei și chiar zone din Siberia. Fiind foarte căutat, ginsengul este cultivat intens nu numai în China și
Coreea, ci și în Japonia, Rusia, Vietnam, SUA,
Canada. Frunzele ginsengului sunt lung-peţiolate. În general, planta are
o dezvoltare specifică, înscriindu-se printre plantele originare
din Orientul îndepărtat ale căror evoluţii
sunt mai puţin
obișnuite. De pildă,
ginsengul ajunge la înflorire după câţiva ani – cel
puţin patru -, iar rădăcina este bună de recoltat tot după cel puţin patru ani. lată și un fapt surprinzător – rădăcina de ginseng are un contur
asemănător cu cel al fiinţei
omenești. Chiar cuvântul „ginseng” înseamnă, potrivit unor cunoscători, „esenţă umană”.
Se
găsește în flora spontană, cât și sub formă cultivată. Pentru aplicaţii și tratamente se recoltează
rădăcina.
În practica
medicinală se folosește
îndeosebi rădăcina de ginseng cultivat,
ginsengul sălbatic fiind, la ora actuală, o plantă ocrotită de lege.
Rădăcina de ginseng poate ajunge
la un metru lungime
și o grosime cuprinsă între cinci și 10 cm. Din rădăcina
de ginseng se prepară o tinctură și se produc, pe cale industrială,
comprimate. Se folosește și rădăcina de ginseng
ca atare, uscată și curăţată. În general, o rădăcină de ginseng sălbatic, de un înalt nivel
calitativ, trebuie să provină de la o plantă cu o vârstă de cel puţin 10 ani. Pentru ginsengul cultivat nu e
nevoie, totuși, de un interval de
timp atât de mare, fiind necesară doar o perioadă de dezvoltare cuprinsă între
patru și șase ani.
Multă vreme,
ginsengul a fost considerat un remediu eficient în tratarea tuturor bolilor, opinie care încă mai stăruie și
în zilele noastre. Oricum, proprietăţile medicinale ale ginsengului sunt excepţionale, potenţialul său terapeutic
fiind greu de egalat de oricare altă plantă medicinală.
Substanţe active importante: ginsenozide, glucozaţi, esenţă, tiamină, riboflavină, vitamine, saponine, precum și
un compus asemănător hormonilor sexuali. Ginsenozidele
– substanţe specifice ginsengului, se
găsesc în cantitate însemnată și mai ales într-o mare varietate, fiind identificaţi
circa 30 de derivaţi.
Întrebuinţări. Plantă miraculoasă în sensul cel mai credibil al cuvântului, ginsengul
58 DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC
contribuie la sporirea randamentului fizic și mental,
întărește memoria, fortifică sistemul nervos central și periferic și, mai ales, celulele
nervoase, dezvoltă imunitatea organismului, stimulând activitatea
factorilor de imunitate, facilitează circulaţia sângelui și însănătoșește sângele,
acţionează pentru întărirea
și însănătoșirea aparatului cardiovascular.
Unii cercetători afirmă că ginsengul ar fi și un bun agent
împotriva cancerului. Un alt aspect
care a determinat creșterea interesului oamenilor pentru această plantă ţine de aserţiunea
potrivit căreia ginsengul ar combate fenomenele de îmbătrânire. Mai nou, a fost dovedit faptul că ginsengul
poate fi un remediu util în cazurile de diabet, reducând glicemia.
Pe lista de virtuţilor medicinale ale ginsengului se află și cele privind
calităţile sale de afrodiziac (acţionează asupra
glandelor corticosuprarenale), precum și de tonic al organelor interne.
Potrivit unei străvechi
tradiţii, ginsengul este considerat și un eficient
antireumatic.
Datorită acestor calităţi,
ginsengul a generat de-a lungul istoriei sale, de peste 1500 de ani, numeroase legende. Dincolo de acestea, cercetătorii
susţin că ginsengul, deși nu este un
panaceu, are o semnificaţie mai mult decât importantă pentru cei aflaţi în suferinţă.
Ginsengul este un medicament natural aproape complet,
cu atât mai mult cu cât
nu creează dependenţă, nu are contraindicaţii importante sau numeroase și nu-și cumulează, în timp, efectele posibil
negative. Totuși, dozele prea mari pot crea unele neajunsuri și, de aceea, se impune atenţie
în utilizarea lui, putând provoca
hipoglicemie, nervozitate,
iritabilitate. Cât despre contraindicaţii, trebuie menţionat, totuși, că nu se recomandă
celor suferinzi de hipertensiune arterială.
Sub denumirea de ginseng este
cunoscută și planta numită Eleutherococcus senticosus. Această
plantă crește în flora spontană
din Siberia, fiind identificată sub numele curent de ginseng siberian
sau shigako. Cercetările efectuate pe baze știinţifice
au demonstrat că extractele obţinute din această
plantă contribuie, într-o manieră semnificativă, la sporirea
imunităţii organismului, probând și calităţi
anticancerigene. Se spune despre ginsengul siberian că reduce efectele
iradierilor și ale citostaticelor și că frânează
evoluţia SIDA.
Grape-fruitul / Grepfrutul
Denumire știinţifică: Citrus grandis;
Citrus paradisii.
Prezentare și Întrebuinţări. Grepfrutul este, pentru locuitorii
zonelor temperate, o plantă exotică, aparţinând aceleiași
famiiii din care fac parte lămâiul și portocalul – familia rutaceelor.
Provine din Asia, fiind în prezent cultivat și în zona Mediteranei. Este un arbore de dimensiuni aproape similare
cu acelea ale unui arbust, fiind
ceva mai înalt decât lămâiul.
Valoarea
alimentară și medicinală a acestui fruct este la nivelul lămâilor, cu o singură
deosebire – grapefrutul fiind
și un excelent tonic amar. Și mai este ceva foarte important – pulpa de
grepfrut conţine foarte puţine calorii, în schimb are o cantitate mare de vitamina C și de săruri minerale
(mai ales de potasiu), hidraţi de carbon, acizi organici, protide, ulei esenţial. Acest fruct este recomandat, în primul rând, copiilor care au
lipsă de poftă de mâncare, dar și în dislipidemii, astenii, atonie gastrică,
insuficienţă biliară, afecţiuni
pulmonare. Valoare medicinală are nu numai pulpa de grepfrut, ci și pericarpul.
Grâul
Denumire știinţifică: Triticum aestivum
(vulgare, sativum).
Prezentare. Grâul este
una dintre cele mai vechi plante cultivate de om. Erbacee anuală, grâul face parte din familia
gramineelor. În mod obișnuit, rădăcina de grâu
coboară foarte adânc în pământ, chiar și până la un metru. Tulpina este
dreaptă, cu noduri la anumite
distanţe, goală pe dinăuntru. Frunzele sunt lanceolate. Inflorescenţa grâului este binecunoscutul spic, iar
fructul este bobul de grâu, în limbajul botaniștilor denumit cariopsă.
Pentru alimentaţie, pentru industrie, dar și pentru uz medicinal
se folosesc boabele de grâu. Ca preparate medicinale
menţionăm: pâinea neagră, tărâţele, terciul de
uruială, grâul încolţit, grâul fiert, decoctul. Tot în scopuri medicinale se
prepară și siropul de grâu verde,
folosit îndeobște ca detoxifiant. Desigur,
tărâţele și germenii
sunt
DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC 59
printre cele mai eficiente preparate din grâu, acestora
adăugându-li-se fulgii de grâu.
Substanţe active importante: amidon, gluten, un foarte mare număr de microelemente și vitamine, protide,
fermenţi, enzime. Vitaminele A și B se găsesc în cantităţi semnificative. Chiar și protidele se găsesc în grâu
într-o proporţie însemnată, uneori până la 15%.
Întrebuinţări. Din punct de vedere al efectelor
sale medicinale, grâul este considerat a fi un adevărat remediu
universal. Practic, datorită grâului, marile tulburări de sănătate din organism sunt mai ușor de suportat,
producându-se chiar și unele ameliorări.
Lista afecţiunilor în care grâul
are efecte benefice este deosebit de lungă, printre acestea numărându-se hipovitaminozele, diareea, dizenteria,
stările febrile. Grâul este recomandat celor aflaţi
în convalescenţă, în crize de creștere, în căderi
fiziologice.
În general,
grâul este recomandat în toate afecţiunile care au ca urmări slăbirea severă a organismului, epuizarea, sleirea
acestuia. De altfel, naturiștii consideră grâul ca fiind un element vital, consumul de grâu asigurând
organismului unui om tot ce-i trebuie
pentru o fiinţă. În acest context, germenii de grâu sunt un adevărat miracol nutritiv și medicinal. Acești germeni
conţin săruri minerale, microelemente, vitaminele A, B1,
B2, E, PP, ulei. Germenii de grâu au efecte pozitive în oboseală fizică și
nervoasă, reumatism, gută, tulburări vegetative, cardiace, circulatorii,
de asimilaţie, endocrine.
Gutuiul
Denumire știinţifică: Cydonia oblonga.
Prezentare. Pom
fructifer, gutuiul este un arbore de mici dimensiuni, uneori prezentându-se
ca un arbust. Frunzele gutuiului sunt groase și au o c uloare verde- închis. Tulpina se ramifică în partea
superioară, scoarţa ei având culoarea gri-închis. Florile gutuiului sunt roz-albicioase și apar prin luna mai. Fructele, adică binecunoscutele
gutui, sunt sâmburoase, au culoare galbenă și sunt acoperite cu puf.
Gutuiul face parte din familia rozaceelor și este originar
din Asia și insula Creta.
Este unul dintre cei mai vechi pomi fructiferi,
fiind prezent și în mitologia
greacă.
Pentru terapii
medicinale se utilizează florile, frunzele, fructele
și seminţele gutuiului. Fructele se consumă ca atare,
dar se prepară și sub forma unui decoct. Din
seminţe și frunze se prepară infuzie.
Substanţe active importante: săruri minerale, vitaminele A, B, C și PP; substanţe
mucilaginoase, amigdalină,
acizi organici, tanin, pectine, glucide, protide.
|
Prezentare. Preparatele de gutui (din flori, frunze,
pulpa fructului, seminţe)
sunt utile în neașteptat de multe aplicaţii medicinale. De exemplu,
pulpa fructului are proprietăţi
antidiareice și antihemoragice, fiind utilizată inclusiv în tratarea
hemoragiilor uterine. De asemenea,
consumate în mod curent, gutuile contribuie în mod decisiv la îmbunătăţirea activităţii din tractul
gastro-intestinal și mai ales la relansarea activităţii ficatului, notabile
fiind efectele benefice în caz de insuficienţă hepatică.
Seminţele de gutui acţionează
în calmarea tusei, în bronșite, în faringite, în revigorarea corzilor vocale, în amigdalite, stomatite, guturai,
afecţiuni ale pielii, în hidratarea și curăţirea pielii. Frunzele de gutui, preparate sub formă de infuzie, au
rol însemnat în reglarea și reechilibrarea activităţii intestinale.
Hameiul
Denumire știinţifică: Humulus lupulus.
Denumiri populare: măiugă, mămlugă,
tofolean, himel.
Prezentare. Hameiul este o plantă perenă,
căţărătoare, ierboasă, de mari dimensiuni, aparţinătoare familiei moraceelor. Ca dezvoltare în spaţiu, hameiul
seamănă, întrucâtva, cu viţa de vie. Florile au o frumoasă și ciudată
culoare galben- verzuie. Hameiul
crește în flora spontană, fiind întâlnit în lunci, în păduri tinere, în tufărișuri.
Pentru utilizarea pe scară largă în industria
berii, hameiul este cultivat pe mari
60 DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC
suprafeţe și îngrijit după metode știinţifice.
Valoroase din punct de vedere economic și
medicinal sunt inflorescenţele femele,
care conţin o substanţă aromatică
numită lupulină, utilizată
în procesul de fabricare a berii. Inflorescenţele (conurile), rareori și părţile tinere ale plantei,
sunt utilizate și în
aplicaţiile medicinale. Se prepară infuzie (în mod frecvent), dar și decoct,
tinctură, extract, cataplasme.
Substanţe
active importante: lupulină, humolină, tanin, substanţe estrogene, ulei esenţial, substanţe
minerale.
Întrebuinţări. Infuzia de hamei se folosește atât în tratamente interne, cât și externe, fiind un produs medicinal antiseptic,
bacteriostatic, antituberculos și antispastic. De altfel, preparatele de hamei sau pe bază de hamei sunt
recunoscute ca niște sedative ușoare,
plăcute, eficiente. Hameiul reglează secreţia gastripă și activitatea
intestinală în general, sporește
pofta de mâncare, diminuează excitabilitatea sistemului nervos, reduce durerile
menstruale, fluidizează circulaţia sângelui.
Acţionează și în crizele de gută și reumatism. Hameiul este recunoscut și ca un remediu
pentru reducerea excitabilităţii
sexuale (anafrodiziac). Cu infuzie de hamei se fac aplicaţii în nevroze, insomnie,
anorexie, trichomonoză, dar și
în cazuri de acnee și ten gras.
Din
combinaţia hameiului cu alte plante medicinale rezultă un foarte bun ceai sedativ, ceai cu care se ameliorează sau
chiar se înlătură o serie de tulburări psihice, cum ar fi cele generate de stres, de suprasolicitare.
Hibiscus
Denumire știinţifică: Hibiscus sabdariffa.
Prezentare. Hibiscusul este o plantă medicinală din ce în ce mai prezentă pe piaţa produselor naturiste din România,
ceaiurile fortifiante, vitalizante, având în compoziţia lor, alături de măceșe și alte fructe,
și hibiscusul. De obicei, atunci
când este prezentată compoziţia ceaiului, hibiscusul este menţionat primul.
De ce atâta
importanţă acordată acestei
plante? Ce este hibiscusul?
Hibiscusul este un arbore
tropical, parte a familiei malvaceelor. În general, speciile
de hibiscus sunt cunoscute și la noi, fiind cultivate mai ales ca
plante ornamentale.
În preparate și
combinaţii medicinale, hibiscusul utilizat în mod curent, sub formă de flori, aparţine, în mod obișnuit,
speciei Hibiscus sabdariffa,
provenită din zona Orientului și a Asiei.
Din florile acestui
hibiscus se obţin infuzii și decocturi cu proprietăţi răcoritoare și reconfortante,
realizându-se o serie întreagă de băuturi. Se spune că efectele stimulatoare ale acestei specii de hibiscus sunt tot
atât de mari cât și cele ale cafelei.
Substanţe
active importante: câteva
substanţe specifice – acidul hibiscic,
hibiscină, hibiscitrină, precum și mai mulţi acizi (citric, ascorbic, malic, tartric, oxalic), un ulei.
Întrebuinţări. Ceaiurile
din flori de hibiscus sunt diuretice, tonice, reconfortante, laxative.
Pot ţine locul cafelei de dimineaţă, având, totodată,
și o benefică acţiune de combatere a hipertensiunii arteriale și
a stresului. Aceste ceaiuri sunt indicate, de
asemenea, în deranjamente digestive, precum și în stări de oboseală
fizică și psihică prelungită.
Amestecate cu măceșele bogate în vitamina C, precum și cu alte fructe de pădure, ceaiurile din flori de hibiscus
constituie nu numai un produs medicinal benefic pentru întreg organismul, dar și un aliment cât se
poate hrănitor.
Există și alte specii de hibiscus,
proprietăţile lor fiind însă diferite
de ale florilor de Hibiscus sabdariffa.
Una dintre acestea este Hibiscus
trionum, plantă din flora spontană de la
noi, cunoscută sub numele popular de zămoșiţă.
Hreanul
Denumire știinţifică: Cochlearia armoracia sau Armoracia rusticana.
Prezentare. Hreanul
este o plantă legumicolă din familia cruciferelor. Plantă perenă, hreanul poate fi întâlnit frecvent
în flora spontană, dar apare și sub formă cultivată.
Rizomul de hrean este cilindric, gros, alb pe dinăuntru, foarte lung, de circa 50 – 60 cm. Acest rizom este partea valoroasă a plantei,
nu numai din punct de vedere gastronomic, ci și medicinal. Se
recoltează în lunile septembrie-octombrie, dar
și primăvara. Importanţă medicinală au și frunzele, utilizate de
naturiști mai ales în meniurile lor cu hrană vie. Hreanul se folosește
sub formă rasă, dar și sub formă de suc sau
chiar salate.
Substanţe active importante: peroxidaza, vitamina C, săruri minerale, acizi,
DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC 61
uleiuri volatile.
Întrebuinţări. Hreanul
este un excelent condiment, contribuind la revigorarea organismului, acţiunea sa de tonifiere fiind de lungă durată.
Este indicat mai ales în perioada
rece a anului, fiind un factor de antrenare, de mobilizare a organismului. Hreanul are influenţe binefăcătoare în
afecţiuni precum astmul, reumatismul, guta, litiaza urinară,
leucoreea. Se evidenţiază ca un preparat
medicinal benefic și în afecţiuni cardiace, precum și în menţinerea unei bune funcţionări a tractului gastro-intestinal.
Specialiștii recomandă hreanul și
în bronșite, precum și în alte afecţiuni ale sistemului respirator, cum ar fi cele
pulmonare.
Hreanul este
diuretic și expectorant. Un mare specialist, dr. Alexander Reinhard, recomandă hreanul ca un mijloc de prevenire a cancerului, deoarece conţine
peroxidază
– un agent foarte activ în distrugerea radicalilor liberi din organism, cei despre care se spune că ar provoca tumorile
canceroase.
Hrișca
Denumire știinţifică: Fagopyrum sagittatum; Fagopyrum esculentum.
Denumire populară: grâu negru.
Prezentare. Hrișca este
o erbacee anuală, întâlnită mai ales sub formă cultivată. Face parte din familia poligonaceelor și este originară
din Asia. Tulpina de hrișcă poate ajunge, la maturitate, până la
înălţimea de 60 cm, fiind muchiată. Frunzele sunt triunghiulare sau sagitat-cordate. Hrișca înflorește o perioadă
foarte lungă de timp, cel puţin 50 de zile,
din iulie și până la sfârșitul lui august sau chiar începutul lui septembrie. Florile sunt roz, roșii sau albe.
Seminţele de hrișcă au o culoare negricioasă, fiind foarte bogate în amidon.
Hrișca este și
o plantă meliferă de mare valoare. Se cultivă, cu succes, în zonele nordice,
hrișca rezistând unor condiţii climatice
mai dificile.
Pentru necesităţi medicinale se culege partea cu flori a plantei.
Bineînţeles, utilitate
deosebită, atât în plan medicinal, cât și economic, au, în primul rând,
seminţele de hrișcă.
Substanţe active
importante: din punct de vedere farmaceutic, cel mai important compus este rutina (rutozida). Alţi compuși identificaţi în
hrișcă sunt: histidină, arginină, lizină,
cistină, fagopirină, săruri minerale. Bobul de hrișcă este bogat nu numai în amidon,
ci și în calciu. Cantitatea de calciu este mai mare decât cea din bobul de grâu.
Întrebuinţări. Preparatele de hrișcă au calităţi vasodilatatoare, antiseptice, chiar
revulsive, fiind indicate în suferinţe legate de proasta circulaţie a sângelui,
mai ales la nivel periferic, în
aplicaţii interne pentru reducerea varicelor și a hemoroizilor, în hemoragii interne (inclusiv cele de la
nivel renal), în tratamente externe aplicate
varicelor și hemoroizilor. Preparatele utilizate în aceste afecţiuni au
la bază rutozida, compus care are
rolul de a fortifica sistemul vascular și care este folosit și în industria farmaceutică.
|
Făina de hrișcă este considerată un aliment foarte consistent.
De exemplu, pe bază de hrișcă se
prepară laptele de hrișcă, administrat celor care au lipsă de calciu în organism. Făina de hrișcă are și o mare
valoare energetică. Se spune că boabele de hrișcă,
decorticate, au o valoare
nutritivă însemnată,
asemănătoare cu cea a orezului.
Iarba broaștelor
Denumirea știinţifică: Hydrocharis morsus ranae.
Prezentare. Iarba broaștelor este o plantă
de apă, plutitoare, cu stoloni dezvoltaţi. Are dimensiuni reduse.
Frunzele sunt aproape
rotunde și au peţiolul lung. Iarba broaștelor înflorește toată vara, florile fiind dispuse sub formă de umbelă. Pentru a
înflori, planta are nevoie de mult soare. Înmulţirea se face prin mugurii
bogaţi în amidon, care cad pe fundul apei și din care primăvara
răsar noi plante.
Iarba broaștelor crește
în ape stătătoare, în mlaștini,
dar și în ape care curg foarte încet.
62 DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC
Întrebuinţări. Iarba broaștelor se folosește, în mod obișnuit,
ca vegetaţie în acvarii.
Are, însă, și virtuţi medicinale, fiind folosită ca materie primă la producerea unui emolient cu calităţi foarte
bune, capabil să înmoaie, să flexibilizeze și să recondiţioneze și cele mai aspre
ţesuturi.
Iarba grasă
Denumire știinţifică: Portulaca oieracea.
Denumiri populare: troscot gras,
floare de piatră.
Prezentare. Această plantă aparţine familiei portulacaceelor și este considerată o buruiană oarecare ce crește prin culturi, pe marginea
drumurilor, în locuri părăsite. Frunzele
și tulpina sunt consistente, cărnoase, pline de suc. Tulpina este ramificată încă de la nivelul solului.
Frunzele, de mici dimensiuni, sunt plasate mai ales spre vârful ramurilor. De culoare galbenă, florile de
iarbă grasă sunt active timp de circa cinci luni pe an, din iunie și până în octombrie.
Pentru uz
medicinal se recoltează frunzele, mai ales cele de pe ramurile tinere, precum
și seminţele. Preparatele principale care se obţin sunt infuzia
și decoctul.
Substanţe active importante: săruri minerale, vitamina C și vitaminele din grupa B, flavone, alcaloizi,
tanin, mucilagii.
Întrebuinţări. Iarba grasă are importante proprietăţi medicinale: diuretică, antiinflamatoare, vermifugă, agent relaxant pentru piele și ţesuturi, cicatrizantă. Acţionează benefic asupra aparatului respirator, dar și asupra
tractului digestiv. Este folosită și în combaterea
inflamaţiilor apărute la nivelul căilor urinare. Cu preparatele de iarbă
grasă se obţin rezultate pozitive și în tratarea gingivitelor.
Iarba lui Cristofor
Denumire știinţifică: Cimicifuga racemosa; Actaea racemosa; Actaea
spicata.
Denumire populară: cohoșul negru.
Prezentare. Iarba lui
Cristofor este o plantă perenă. Crește în păduri sau la marginea pădurilor și aparţine familiei ranunculaceelor. Poate
atinge înălţimea de un metru și, datorită aspectului său general, dar mai ales datorită florilor,
iarba lui Cristofor este cultivată și
ca plantă decorativă.
Pentru
preparate medicinale se recoltează rizomii, primăvara sau toamna, deci când planta nu e în perioada de vegetaţie.
Se prepară infuzie sau decoct, folosite cu mare
atenţie, însă, deoarece pot crea neplăceri (tulburări în sistemul nervos,
probleme cardiace), mai indicate fiind extractele.
Substanţe
active importante: cimicifugină, precum și un principiu asemănător hormonilor estrogeni. Iarba lui Cristofor este o plantă toxică.
Întrebuinţări. Preparatele realizate
din iarba lui Cristofor au proprietăţi tranchilizante, laxative, narcotice. Au efecte de echilibrare în ceea ce privește funcţionarea sistemelor circulator și respirator. Iarba lui Cristofor
este indicată în nevralgii, hipertensiune, cefalee, astm, spasme musculare, bronșite, tuse
cronică, spasme pe tractul
gastro-intestinal.
Dincolo de aceste
întrebuinţări medicinale obișnuite, iarba lui Cristofor este o plantă utilizată de multă vreme de femei,
nu numai în perioada fertilă
a vieţii lor, ci și după aceea. Se știe că preparatele din
iarba lui Cristofor contribuie la rezolvarea
unor probleme dificile legate de menstruaţie. De pildă, cu această
plantă se atenuează durerile
ovariene și spasmele uterului în perioada premergătoare menstruaţiei și în timpul menstruaţiei. Importantă în
tratamentele asupra bolilor femeiești este în primul rând rădăcina acestei plante –
Radix Christiphoriana,
despre care se afirmă că ar conţine
hormoni estrogeni. Iarba lui Cristofor este și un agent de fortificare a
organelor de reproducere femeiești. Totodată,
contribuie la declanșarea menstrelor întârziate, la ușurarea nașterilor, la restabilirea
femeii în perioada lăuziei. Iarba lui Cristofor este folosită și de femeile
aflate la menopauză, fiind administrată ca tonic.
În cantităţi mari, preparatele din această plantă
pot provoca avortul.
Iarba mare
Denumire știinţifică: Inula helenium.
Denumiri populare: omag, ochiul boului, smântânică.
Prezentare. Este o
plantă perenă din familia compozitelor. Tulpina este păroasă, având
o înălţime de până la 1,50 metri.
Florile sunt sub formă de capitule și au
DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC 63
culoarea galbenă.
Din punct de vedere terapeutic prezintă interes rizomul și rădăcinile. Se
prepară următoarele produse
medicinale: decoct, tinctură,
extract fluid, mixtură,
unguent, amestec de tinctură și apă pentru inhalaţii.
Substanţe
active importante: uleiuri volatile, inulină, heienină, camfor, alantol, săruri
de potasiu, calciu, magneziu, principii amare.
Întrebuinţări. Iarba
mare este considerată o componentă esenţială a ceaiului antibronșic. Potenţează activitatea vezicii biliare și favorizează menstruaţia. Stimulează apetitul și digestia. Preparatele de iarbă mare sunt
diuretice, antispastice, bronșice și
expectorante, antihelmintice (acţionează împotriva viermilor intestinali). Din rizom se face un decoct cu care se
tratează dischineziiie biliare cu hipotonie, guta, bronșitele, oxiuraza. Preparatele de iarbă mare se folosesc atât
în aplicaţii interne, cât și externe.
Iarba neagră
Denumire știinţifică: Erica cinerea; Caluna vulgaris.
Prezentare. Surprinzător, iarba neagră nu este nicidecum o iarbă,
ci un arbust ce aparţine
familiei ericaceelor. Este o plantă cu tulpini lemnoase, putând ajunge până la o
înălţime de un metru. Datorită
acestei înălţimi reduse, iarba neagră face parte din categoria arbuștilor foarte scunzi.
Crește pe soluri părăsite, dificile, pe terenuri considerate grele și pe care nu multe
alte plante vegetează. Este vorba despre
terenuri silicoase și acide, care astfel au șansa unei recondiţionări pe cale naturală.
Pentru folosinţă în terapii medicinale se recoltează vârfurile
tinere, cu tot cu frunze
și flori. Principalul preparat care se obţine este decoctul. Se mai
prepară cataplasme, extract fiuid, ulei.
Substanţe active importante: acid galic, acid cafeic, ericolină, ericinol, acid fumărie, precum și arbutosidă – un compus
specific.
Întrebuinţări.
Preparatele de iarbă neagră sunt indicate în gută, reumatisme, paralizii, blocaje și atonii musculare,
pecingine, pielonefrite. Iarba neagră este o plantă importantă și în tratamentele privind
afecţiunile rinichilor și ale căilor
urinare, în nevralgii
și inflamaţii ale vezicii urinare. Practic, preparatele de iarbă neagră
curăţă rinichiul și căile urinare,
fiind antiseptice, depurative, astringente.
Iarba roșie
Denumire știinţifică: Polygonum persicaria.
Denumiri populare: ardeiaș, iarbă amară.
Prezentare. Iarba roșie
este o plantă iubitoare de umezeală. Are un ciclu de viaţă anual și face parte din familia
poligonaceelor. Tulpina, noduroasă, nu depășește, în mod obișnuit, înălţimea de un metru. Frunzele îi sunt
lanceolate, iar florile au forma unor
spice cilindrice. Iarba roșie înflorește din iunie și până în septembrie.
Crește în locuri umede, în
zone mlăștinoase, prin șanţuri.
Pentru terapii
medicinale se recoltează partea aeriană a plantei, din care se face o infuzie.
Substanţe
active importante: hiperină, persicarină, ramnazină, poligonon, ulei esenţial.
Întrebuinţări. Preparatele de iarbă roșie au acţiune cicatrizantă și antiinflamatoare.
Pot influenţa desfășurarea ciclului menstrual și pot opri hemoragiile. De
asemenea, aceste preparate sunt
recomandate în cazul ulceraţiilor cronice. Cu infuzia preparată din această plantă se pot trata, în
manieră naturistă, persoanele cărora le transpiră abundent picioarele.
Iarba șarpelui
Denumire știinţifică: Echium vulgare.
Prezentare. Iarba
șarpelui este o erbacee deosebită, în primul rând prin culoarea ei care este gri-deschis. Are tulpină simplă sau ramificată. Dimensiunile acestei plante sunt demne de luat în seamă – poate atinge 1,20 metri înălţime. Frunzele
sunt lanceolate, iar florile
au culoare albastră, roșie sau albă.
Iarba șarpelui înflorește timp de aproape patru luni pe an, din iunie și
până în septembrie, fiind o iarbă meliferă. Crește pretutindeni unde e loc pentru vegetaţie sălbatică, de la
terenurile părăsite din sate și până în pârloage sau pe marginea
drumurilor. Face parte din familia boraginaceelor.
64 DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC
Pentru uz
medicinal se recoltează vârfurile tinere, cu tot cu flori și frunze. Se prepară o
infuzie.
Substanţe
active importante: săruri minerale (mai ales săruri de potasiu și calciu),
taninuri, mucilagii.
Întrebuinţări. Preparatele pe bază de iarba șarpelui
sunt depurative, antidiareice, stomahice. În medicina
tradiţională se foloseau
împotriva epilepsiei și a mușcăturilor de șarpe. Au efecte
și sunt uneori utilizate în reglarea activităţii de la nivelul de stomacului și al
intestinului subţire.
Iarba de șoaldină
Denumire știinţifică: Sedum acre.
Denumiri populare: iarba ciutei, verzișoară, iarba tutunului.
Prezentare. Micuţa
plantă numită iarbă de șoaldină este, de fapt, o tufănică întâlnită prin fâneţe, prin locuri uscate
și mai puţin frecventate de animale sau de oameni.
Este o plantă iubitoare de soare, de lumină. Tulpinile îi sunt lipsite de
perișori și se ramifică spre vârf.
Frunzele sunt aproape ovale, consistente și au gust acru. Iarba de șoaldină înflorește în prima jumătate a verii. Face parte din
familia crasulaceelor.
Pentru uz medicinal se recoltează
partea aeriană a plantei, din care se prepară
cataplasme, infuzii, decoct. Planta sau bucăţi de plantă se aplică în
terapii externe și sub formă proaspătă, direct pe zona
afectată.
Substanţe active importante: flavone, zaharuri, rezine, alcaloizi. Specifice acestei
plante sunt sematina (care este un alcaloid) și rutina (o glicozidă). În
cantitate mare, preparatele de iarbă de șoaldină pot fi toxice.
Întrebuinţări. Preparatele
din iarbă de șoaldină au importante virtuţi medicinale, fiind antiepileptice,
antiscorbutice, antisudorifice, antiulceroase și chiar anticanceroase. Această
plantă poate contribui, prin efectele sale medicinale, la combaterea scorbutului, a stărilor febrile,
a unor boli de piele (de exemplu, ulcerele cutanate,
dar și micozele, pistruii, abcesele),
a rănilor greu vindecabile, a ulceraţiilor gurii, și chiar a
bătăturilor. Potrivit unor cercetări ceva mai noi, infuzia de iarbă de șoaldină
este indicată în tratamentul
sclerozei și al hipertensiunii. Poate fi utilă în cancerul de piele și în
remisiunea unei boli grave – epilepsia.
Iedera
Denumire știinţifică: Hedera helix.
Prezentare. Iedera este
un arbust agăţător, cu tulpină foarte lungă. Frunzele sunt verzi, rotunde, groase, lucioase,
peţiolate, iar florile, de mici dimensiuni, au o culoare galben-verzuie. Iedera este cultivată ca plantă decorativă. Face parte din familia araliaceelor.
Valoare
medicinală au frunzele, din care se prepară infuzie, decoct, tinctură, unguente și cataplasme. „Arta medicinală”
a ajuns atât de departe încât frunzele de iederă se și
murează, fiind bune pentru tratamentul bătăturilor.
Substanţe active importante: iederina.
Întrebuinţări. Preparatele
de iederă au eficienţă în tratamente privind afecţiuni ale căilor respiratorii, tusea convulsivă, guta, reumatismul, litiaza
biliară. De asemenea, iedera este recomandată în
tratarea unor afecţiuni care preocupă omul
modern – printre acestea
aflându-se și celulita. Preparatele de iederă sunt utilizate și în tratarea
plăgilor, arsurilor, bătăturilor. A
fost observat și faptul că preparatele de iederă au influenţă benefică
și în circulaţia sângelui, precum și în hipertensiune.
Ienupărul
Denumire știinţifică: Juniperus communis.
Denumiri populare: cetenă, brădișor, jireapăn, jneap, turtei.
Prezentare. Ienupărul
este un arbust care crește în flora spontană de deal și munte. Face parte din familia cupresaceelor. Poate fi întâlnit,
grupat sau izolat, în păduri, în
preajma pădurilor, în zone de tufărișuri, în turbării. Este un arbust
ramificat, frunzele fiind ascuţite,
asemănătoare cu acele bradului. Înflorește în aprilie-mai, fructul fiind o pseudo-bacă (un con sferic)
brumat-albăstruie. Acest fruct prezintă importanţă din punct de vedere medicinal.
Substanţe active importante: ulei volatil (0,2 – 2%), zaharuri, ienuperină,
acizi organici, săruri de potasiu și calciu. Fructul de ienupăr
conţine multe alte substanţe,
DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC 65
unele încă neidentificate. Această
multitudine de compuși
îl fac foarte util pentru terapiile medicinale.
Întrebuinţări. Ienupărul conţine
un ulei utilizat în industria
farmaceutică. Ca plantă medicinală are calităţi diuretice,
carminative, analgezice și bronho-dilatatoare.
Ienupărul este utilizat în tratarea deranjamentelor stomacale și
intestinale, a gutei, reumatismului, a bronșitelor acute și cronice. Este
eficient în tratarea unor afecţiuni mai
grele, cum ar fi edemele (umflăturile) renale și cirotice. De asemenea, este
indicat în anorexie, contribuind
la recâștigarea poftei de
mâncare.
Preparatele medicinale de ienupăr se vor lua numai după recomandările specialistului. Supradozarea poate duce la
situaţii neplăcute, iritând, de exemplu, căile
renale, caz în care se ajunge la hematurie.
Inul
Denumire știinţifică: Linum usitatissimum.
Prezentare. Este o
plantă anuală, cultivată. Aparţine familiei linaceelor Poate atinge o înălţime de circa un metru.
Tulpinile inului sunt drepte, cilindrice, iar frunzele sunt mici, dese, alungite. Inul înflorește în iulie-august,
florile fiind, de obicei, albastre, rareori
albe. Fructul este o capsulă ce conţine de la una până la 10 seminţe mici, lucioase,
de culoare maro.
Seminţele de
in sunt valoroase nu numai pentru industrie, ci și pentru practicile medicinal-naturiste.
Substanţe active importante: grăsimi,
protide, heterozide, acid galacturonic, mucilagii
și, mai ales, uleiul în cantitate foarte mare (până la 40%). În primul rând seminţele, dar și restul plantei,
conţin o ciano-glucozidă.
Întrebuinţări. În
terapia medicinală se folosesc seminţele ca atare, seminţele macerate și decoctul. În combinaţie cu
alte plante medicinale, seminţele de in pot fi
utilizate și sub formă de cataplasme. Seminţele de in au calităţi de
agent purgativ, emolient, antiseptic,
sedativ, laxativ. Inul este folosit în cazul constipaţiilor, a cistitelor, abceselor și furunculelor, precum și
pentru a trata inflamaţiile tubului digestiv. Pentru a beneficia de cunoscutele efecte laxative ale inului se vor
îngurgita seminţe întregi, în timp ce pentru a trata
inflamaţiile intestinale se vor lua seminţe macerate.
Ipcărigea
Denumire știinţifică: Gypsophila paniculata.
Denumiri populare: gipsăriţă, coroana
miresei, ciuin alb.
Prezentare. Ipcărigea
sau gipsăriţă este o erbacee perenă. Aparţine familiei cariofilaceelor. Dezvoltă un rizom foarte puternic, grosimea
acestuia ajungând chiar și la opt centimetri. Tulpinile
sunt mult ramificate, planta formând tufe mari cu înălţimea de circa un metru. Frunzele sunt
lanceolate. Florile au culoarea albă sau roșietică, ipcărigea înflorind din iunie și până în septembrie. Fructul
este o capsulă ce conţine seminţe
brun-negricioase, turtite. Ipcărigea crește în flora spontană, uneori alături
de multele ierburi medicinale
întâlnite pe marginea drumurilor. Rareori, ipcărigea apare și în forme
cultivate.
Pentru uz
medicinal se recoltează rădăcinile și mai ales rizomii. Se prepară infuzie
și decoct.
Substanţe active importante: saponine, glicozide, gipsogenina, ulei volatil, săruri
minerale.
Întrebuinţări.
Preparatele de ipcărigea
sunt folosite, adesea, ca expectorant. De asemenea, ipcărigea are și proprietăţi
depurative. Printre afecţiunile sensibile la
tratamentele cu ipcărigea sunt anemiile, infecţiile căilor respiratorii,
gastro-duodenitele, unele boli
ale
pielii – cum ar fi
ulceraţiile și eczemele provocate de microbi.
Ipcărigea este întrebuinţată și în industria
alimentară, la prepararea halvalei, precum și în alte industrii – la fabricarea detergenţilor, la prelucrarea pieilor, în fabricarea unor produse cosmetice.
Isopul
Denumirea știinţifică: Hyssopus officinalis.
Prezentare. Isopul este
un mic arbust, cu obârșii exotice. Aparţine de familia labiatelor. Frunzele de isop sunt alungite și aromate. Florile
au culoare albastră, însă, uneori, pot fi roșii sau chiar albe. Isopul este folosit și ca plantă ornamentală, mai ales
66 DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC
că răspândește și un miros plăcut.
Pentru aplicaţii medicinale se folosește toată
planta.
Substanţe
active importante: ulei eteric, compuși triterpenici, compuși sterolici, heterozidă, colină.
Întrebuinţări. Isopul
se manifestă ca un agent sedativ, sudorific, hipotensiv, expectorant, antispasmodic, fiind și un bun regulator al
digestiei. Totodată, infuzia de isop
determină o mai bună circulaţie a sângelui, inclusiv la nivelul
capilarelor, fiind un bun vasodilatator. Preparatele pe bază
de isop sunt recomandate și în tratamente privind traheita,
bronșita, astmul, hipertensiunea arterială, ficatul (contribuie la menţinerea ficatului în stare de bună funcţionare).
Izma broaștei
Denumirea știinţifică: Mentha aquatica.
Denumire populară: izma de baltă.
Prezentare. Izma
broaștei este o plantă de mari dimensiuni. Poate ajunge până la 1,20
metri înălţime. Este perenă și
se remarcă printr-o tulpină în patru muchii,
deseori ramificată. Frunzele
au peţiol și sunt sub formă de elipsă. Izma broaștei înflorește din iulie și până în octombrie, fiind o plantă meliferă. Florile,
dispuse în spic în
vârful ramurilor, au culoare roz. Izma broaștei poate fi întâlnită în locuri
umede, chiar mlăștinoase, lacuri
de pădure, bălţi, malurile
râurilor.
Valoare medicinală au frunzele (uneori
și florile).
Întrebuinţări. Infuzia
realizată din această izmă este recomandată în tahicardie, în combaterea colicilor abdominali, precum
și în reglarea funcţionării sistemului gastro-
intestinal, fiind un carminativ eficient.
Este utilizată și ca aromatic.
Izma bună (Menta)
Denumirea știinţifică: Metha piperita.
Denumiri populare: izmă de leac, mentă, mintă, mintă de grădină.
Prezentare. Izma este
una dintre cele mai cunoscute plante medicinale. Este o plantă erbacee perenă, aparţinătoare familiei
labiatelor; are stoloni și rizom. Tulpina, în patru muchii, este verde, uneori, însă,
are o culoare roșietic-violetă. Frunzele sunt
opuse, alungite și au un miros specific, foarte plăcut. Izma bună
înflorește din iunie și până în septembrie, florile
fiind roșii-violete.
Izma bună este o plantă cu importanţă economică și, din acest
motiv, se cultivă. Din punct de
vedere medicinal, cea mai mare valoare o au frunzele de izmă. Acestea conţin
valorosul ulei eteric numit mentol.
Substanţe active
importante: mentol liber, mentonă, acetat
și valeriană de metil, compuși
antibiotici, hipericină, substanţe
minerale.
Întrebuinţări. Mentolul
și mentona, precum
și alţi compuși
specifici, au o puternică acţiune
antiseptică (mai ales asupra sistemului gastro-intestinal) și analgezică. Notabile sunt și efectele carminative, antidiareice,
antiemetice, antispastice, sudorifice, diuretice. Unii compuși ai izmei sunt astringenţi. Uleiul volatil are acţiune bacteriostatică, expectorantă, de regularizare a activităţii bilei și de combaterea a colicilor hepatici.
Sub formă de
infuzie (ceai), izma contribuie și la revigorarea sistemului nervos, punând,
totodată, sângele în mișcare.
Izma este considerată a fi unul
dintre cele mai eficiente (și la îndemâna tuturor) remedii pentru durerile gastro-intestinale și indigestii.
Practic, izma reface climatul gastro-intestinal, aducându-l la normal.
Preparatele de izmă pot fi
utilizate și extern, recomandate fiind băile cu infuzie. Aceste băi contribuie foarte mult la crearea unei stări de calm,
de relaxare, alungând urmările
stresului de peste zi sau de peste săptămână. Băile cu infuzie
de izmă acţionează, totodată,
și asupra reumatismului și a urticariei.
O altă specie de izmă cultivată
este izma creaţă (Mentha crispa).
Această specie de izmă, cu frunzele
dinţate și creţe, are aceleași utilizări ca și izma bună. Izma creaţă are o mare căutare nu numai ca plantă
medicinală, ci și în industria farmaceutică, a
cosmeticelor, în cea alimentară.
Izmușoara de câmp
Denumirea știinţifică: Acinus arvensis.
Prezentare. Este o izmă de talie mai mică, ajungând
până la 30 – 40 cm înălţime.
DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC 67
Crește în tufe și face ramificaţii chiar de !a nivelul solului. Izmușoara de câmp este o plantă
anuală. Frunzele îi sunt în formă de romb sau de elipsă.
înflorește intens, din mai și până în august. Florile, aflate la
subsuoara frunzelor, au culori de la albastru-liliachiu până la roz-violet, roz sau chiar albă. Izmușoara de câmp face
parte din colorata floră spontană a
fâneţelor, a marginilor de cale ferată și de șosea, a terenurilor virane, fiind iubitoare
de soare și preferând solul uscat.
|
Întrebuinţări. Are acţiune calmantă și antireumatică.
Jneapănul
Denumire știinţifică: Pinus mugo.
Denumire populară: jep.
Prezentare. Jneapănul
este un arbust
conifer ce poate fi întâlnit
în zona subalpină, dar mai ales în regiunile
alpine. Face parte din familia pinaceelor. Înălţimea
maximă
– trei metri. În general, tulpinile jneapănului sunt
târâtoare, vârfurile acestora fiind, însă,
ascendente. În formă de ace, frunzele sunt dese și lungi de trei-șase
centimetri, aflându-se plasate în
teci micuţe, două câte două. Jneapănul înflorește în mai-iunie. Fiind conifer, acest arbust are conuri, dispuse solitar sau grupat.
Pentru uz medicinal se pot folosi
mugurii și, mai rar,
conurile tinere.
Substanţe active importante: ulei eteric,
rășină.
|
Întrebuinţări. Jneapănul are acţiune antiinflamatoare, fiind un agent de igienizare a căilor respiratorii și a rinichiului. În practica medicinală
s-a constatat că acţionează și ca tonifiant, precum și ca diuretic, revigorând
întreaga activitate din cavitatea toracică
și din abdomen. Uleiul de jneapăn este utilizat în industriile
farmaceutică și cosmetică, iar din rășină
se produce terebentină.
Laptele câinelui
Denumire
știinţifică: Euphorbia
cyparissias; Euphorbia stepposa; Euphorbia seguieriana; Euphorbia helioscopica.
Denumiri populare: laptele cucului, alior.
Prezentare. Laptele
câinelui este o plantă de fâneaţă și pășune, cu o înălţime maximă de 4o cm. Are un rizom puternic,
tulpina fiind rotundă și subţire. În general,
această plantă este neramificată. La rupere, tulpina secretă un suc
lăptos, cu miros specific. Acest suc pătează pielea.
Laptele câinelui înflorește din aprilie și până în iulie. Face parte
din familia euforbiaceelor.
Pentru uz medicinal se recoltează
planta întreagă, atunci când este înflorită, și seminţele. Se prepară decoct. Pentru aplicaţiile externe,
locale, se folosește, în mod direct, laptele
secretat de plantă.
Substanţe
active importante: două substanţe
specifice – acid euforbic și
euforbină, dar și proteine, ulei volatil, lipide, latex. Laptele
câinelui este o plantă toxică.
Întrebuinţări. Datorită
toxicităţii sale, această
plantă nu se administrează în terapii privind afecţiunile interne. Prin
tradiţie, laptele câinelui este folosit pentru tratarea unor afecţiuni ale pielii, cum ar fi negii,
pecinginea, pistruii, petele de pe piele (mai ales cele de pe faţă). Preparată sub formă de decoct, această plantă dă
rezultate pozitive în tratarea
fenomenelor de calviţie (oprește căderea părului și fortifică rădăcina
părului). Extern, local, se folosește
și pentru tratarea unor dureri cauzate de suferinţele unor nervi, cum ar fi nervul
sciatic.
68 DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC
Lăcrimioara
Denumire știinţifică: Convallaria majalis.
Denumire populară: mărgăritar.
Prezentare. Lăcrimioara
este o plantă erbacee, perenă. Face parte din familia liliaceelor. Înălţimea maximă la care poate ajunge este 20 cm.
Rizomul de lăcrimioară este alungit.
Această frumoasă plantă înflorește în lunile mai și iunie, mai puţin în iulie, având o mireasmă inegalabilă. Florile sunt
albe, sub formă de clopoţei. Frunzele, câte două-trei
la fiecare plantă,
sunt peţiolate și au formă de elipsă
mult alungită. Lăcrimioara crește în flora spontană, în zonele de deal și câmpie, în
păduri, în tufărișuri, pe pajiști, dar apare
și în culturi, fiind plantată
pentru decor și utilizări în terapii medicinale.
Rizomul, tulpina și florile
sunt folosite în aplicaţii medicinale și în industria
farmaceutică, precum și în cea a parfumurilor. Pentru terapii medicinale
se prepară extract, tinctură,
infuzie, pulbere.
Substanţe active importante: glucozide toxice – convalotoxină, convalozidă,
convalotoxol, saponină, majalină, acizi diverși, esenţe parfumate și carbonat
de calciu.
Întrebuinţări. Substanţele active obţinute din lăcrimioară au o acţiune
asemănătoare cu aceea a digitalinei, fiind toxice dacă sunt utilizate în
cantitate mare. Ca plantă medicinală,
lăcrimioara se utilizează de foarte multă vreme în tratarea unor afecţiuni ale inimii (insuficienţă
cardiacă, aritmie, asistolie, angină pectorală, palpitaţii), în apoplexie și chiar epilepsie. Lăcrimioara este un cardiotonic cunoscut.
Are și proprietăţi diuretice și antiseptice.
În tutungerie, florile de lăcrimioare uscate
sunt folosite pentru parfumarea tutunului
de prizat.
Lămâiul
Denumire știinţifică: Citrus limonum;
Citrus medica.
Denumiri populare: alămâi.
Prezentare. Lămâiul este cunoscut ca un arbore mediteranean, în
prezent cultivându-se în aproape
toate zonele calde ale planetei. Patria lui de origine este, însă, India. Face parte din familia
rutaceelor. Lămâiul se prezintă ca un arbore de mici dimensiuni – cât prunul, poate ceva mai mic – cu frunze oval-alungite, groase și lucioase,
adesea având o culoare verde-închis. Florile sunt albe, uneori roze sau gălbui.
Fructul este o bacă, binecunoscuta lămâie.
Pentru aplicaţii medicinale se culeg fructele, florile
și frunzele, din care se prepară decoct,
infuzie, extracte, sucuri, ulei volatil.
Substanţe active importante: ulei
volatil, limonină, pectine, flavonoide (în coaja de lămâie), protide,
lipide, glucide, săruri minerale, vitaminele
B1, B2, PP și mai ales C, alcooli, citrol, acizi (în miezul de lămâie).
Întrebuinţări. Din
punct de vedere medicinal, lămâia are un șir întreg de utilizări. Lămâia este simbolul reușitei în
combaterea scorbutului, o boală gravă care făcea ravagii în trecut. Și tot lămâia este,
adesea, identificată cu vitamina C,
vitamină pe care unii o socotesc un medicament bun pentru toate afecţiunile.
Consumul de lămâie înseamnă și o pavăză
împotriva oricărei infecţii
și, mai ales, împotriva bolilor
infecţioase. Cu lămâie se pot
vindeca și infecţiile digestive și respiratorii, lămâia fiind un adevărat bactericid. Cu lămâie se tratează, de asemenea,
afecţiunile hepatice și cele biliare.
Nici bolile care apar la nivel
celular nu scapă de efectele preparatelor din lămâie. Acidul citric, important
în structura pulpei de lămâie,
reglează și impulsionează metabolismul celular. Lămâile
au un rol benefic și în bolile cardiovasculare, în funcţionarea aparatului circulator, în varice,
flebite, litiaze, diabet.
Lămâia este cunoscută și ca remineralizantă, antimigrenoasă, antitermică. Totodată, lămâia este antiseptică,
cicatrizantă, astringentă. Naturiștii consideră lămâia ca fiind importantă, chiar decisivă, în curele de slăbit. În
stare proaspătă, sucul de lămâie este recomandat și pentru tratarea
amigdalitelor, aftelor, otitelor,
rinitelor, sinuzitelor, hemoragiilor nazale, reumatismelor, gutei.
Lăsniciorul
Denumire știinţifică: Solanum dulcamara.
Prezentare. Lăsniciorul este un semiarbust ce poate avea o înălţime
de până la trei metri.
Face parte din familia solanaceelor. Rizomul său este foarte puternic,
DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC 69
lemnos,
iar tulpina, agăţătoare, poate deveni
târâtoare. Frunzele, peţiolate, au
formă de elipsă. Lăsniciorul înflorește în lunile de vară. Florile,
de culoare violetă,
sunt grupate în inflorescenţe. Fructele,
niște bobiţe roșii (bace), sunt otrăvitoare. Lăsniciorul crește în locurile umede, de la câmpie până la munte.
În practica
medicinală se folosesc tulpinile, frunzele, fructele. Din acestea, pentru uz medicinal, se prepară decoct, extract
apos, cataplasme. Pentru aplicaţii pe piele se
folosesc și frunzele verzi, zdrobite.
Substanţe active
importante: solanină, solanidină, glucozide, acid dulcamaric.
Întrebuinţări. Preparatele
din tulpinile de lăsnicior au capacitatea de a curăţa sângele, de a igieniza sistemul circulator, de a reduce durerile
și crizele de reumatism, de a combate
bronșitele, tusea pe fond nervos și astmul. De
asemenea, lăsniciorul este recomandat în tratarea
gutei, a epilepsiei, în cicatrizarea rănilor.
De precizat faptul că tratamentul cu lăsnicior se
face numai sub îndrumarea specialistului,
fiind o plantă otrăvitoare. Planta se mai numește și „dulce-amar” deoarece, la început, când este gustată, are un gust amărui, pentru ca – sub influenţa salivei – să devină dulce.
Lemnul câinesc
Denumire știinţifică: Ligustrum vulgare.
Denumiri populare:
lemn câinesc, cununiţă,
mălin negru, cireș de pădure,
tulichioară.
Prezentare.
Lemnul câinesc este un arbust ce poate ajunge până la înălţimea de cinci metri. Este o plantă lemnoasă, cu
o ramificaţie foarte puternică. Face parte din
familia oleaceelor, fiind de găsit în flora spontană, mai ales în zonele cu tufărișuri, dar și
în păduri sau pe locurile unde a fost pădure. Lemnul câinesc poate fi întâlnit
și sub formă cultivată. Înflorește la
începutul verii, în lunile iunie și iulie, florile fiind de culoare albă. Mirosul acestor flori este
respingător. Fructele de lemn câinesc au o culoare neagră-albăstruie.
Pentru scopuri medicinale se
recoltează florile, frunzele, scoarţa, din care se prepară infuzie,
decoct și tinctură. Cea mai mare valoare medicinală o au frunzele.
Substanţe active
importante: siringină, tanin, zaharuri, vitamina
C și o substanţă specifică, aflată în fructe, numită ligulină.
Întrebuinţări.
Preparatele obţinute din lemn câinesc au acţiune
cicatrizantă, astringentă,
antiinflamatoare, antialgică. Cu decoctul de frunze de lemn câinesc se tratează blocajele gastro-intestinale, dar
și hemoroizii, aftele, stomatitele, chiar celulita și bolile reumatismale. Aceleași rezultate se
obţin și prin administrarea preparatelor de flori. Scoarţa de lemn câinesc are, la
rându-i, importante virtuţi medicinale, fiind
benefică în afecţiuni ale gurii (paradontopatiile, de exemplu), dar și
în unele afecţiuni cutanate
(eczemele). Coaja acestei plante este, totodată, și un bun antiscorbutic. Preparatele de lemn câinesc sunt utile, uneori, și în combaterea bolilor
de piept.
În
activităţile casnice sau industriale, lemnul câinesc este folosit drept
colorant, din fructele sale
fabricându-se chiar și cerneală.
Lemnul Domnului
Denumire știinţifică: Artemisia abrotanum.
Denumiri populare: lemnuș, pelin domnesc, lemnul
lui Dumnezeu.
Prezentare. Lemnul Domnului are miros de lămâie și de aceea se mai numește și lămâiţă. Este un arbust de dimensiuni
reduse – ajunge la maximum un metru
înălţime (de fapt, este considerat ca
fiind subarbust). Florile de Lemnul Domnului sunt galbene, iar frunzele, mici, sunt
crestate. Acest arbust face parte din
familia compozitelor.
Pentru uz
medicinal se culeg frunzele și ramurile tinere. Din acestea se prepară infuzie,
dar și o loţiune cu un
puternic efect dezinfectant.
Substanţe active importante: uleiuri aromatice, flavone, eucaliptol, principii
amare, acizi, cumarină, precum și o substanţă specifică numită abrotină.
Întrebuinţări. Lemnul Domnului are proprietăţi tonice,
cicatrizante, digestive. Preparatele din Lemnul Domnului
combat viermii intestinali. Sunt indicate, de asemenea, în calmarea durerilor
în cazul menstruaţiilor dureroase, în digestie
leneșă, în ulceraţii ale pielii, în vindecarea
rănilor vechi. Lemnul Domnului are efecte pozitive și în alte afecţiuni, de o mare varietate, de la agitaţie
nervoasă și dureri de cap, până la intoxicaţii cu mercur, tuse și chiar unele
tumori.
Lemnul Domnului este cunoscut mai ales pentru influenţele sale benefice în bolile
70 DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC
stomacului, ale ficatului, bilei și căilor urinare.
Lemnul
dulce
Denumire știinţifică: Glycyrrhiza glabra.
Denumire populară: iarbă dulce, iarbă tare, rădăcină dulce, firuţă.
Prezentare. Lemnul dulce crește
sub forma unei tufe, fiind
o plantă perenă,
cu o înălţime de până la 1,50 metri. Subarbust, lemnul dulce face parte
din familia leguminoaselor. Frunzele
sunt dispuse perechi în jurul tulpinii, iar florile, de culoare albastru-violet, au dimensiuni reduse.
Fructele au o conformaţie de spin și au pe ele
perișori.
Pentru uz
medicinal se culeg și se utilizează rădăcinile secundare și rizomii laterali.
În aplicaţii medicinale, lemnul
dulce se folosește mai ales sub formă infuzie,
dar și sub formă de macerat, decoct, mixtură sau pulbere. Atenţie,
recoltarea părţilor medicinale ale
plantei se face în al treilea an de dezvoltare, după încheierea perioadei de vegetaţie. Lemnul dulce este o plantă
cultivată de om, dar crește și în flora spontană, în locuri adăpostite și pustii.
Substanţe active importante: zaharuri,
manitol, vitamine din grupa B,
acid
glabric, acid glicirhizinic, glicirizină, amidon dulce (circa 30%), ulei rășinos
(15%).
Întrebuinţări. Preparatele de lemn dulce sunt laxative,
expectorante, antiinflamatoare, diuretice, sedative, fluidifiante (în cazul secreţiilor bronșice). Acţionează,
de asemenea, și asupra inflamaţiilor articulaţiilor. Preparatele de lemn dulce au
efecte estrogene – stimulând funcţiile organelor sexuale.
Efecte benefice
ale preparatelor de lemn dulce s-au înregistrat și în cazul inflamaţiilor
gastrice (combat gastrita hiperacidă), fiind un bun bandaj pentru întreg traiectul gastro-intestinal. În mod
obișnuit, preparatele de lemn dulce acţionează în afecţiuni precum ulcerul gastric, traheita, faringita, bronșita,
calculii renali și biliari, dismenoreea, artrita.
Concluzionând, putem spune că lemnul dulce este un remediu însemnat
în suferinţele de ulcer
gastric, în gastrite. Pentru asemenea suferinţe a fost pus la punct un preparat special de lemn dulce,
o poţiune, considerată a fi forma cea mai eficientă.
Tratamentele cu lemn dulce nu sunt recomandate hipertensivilor.
În general, folosirea în exces a preparatelor de lemn dulce
nu se recomandă nimănui – pot provoca
hipertensiune.
Leurda
Denumirea știinţifică: Allium ursinum.
Denumire populară: usturoiţă.
Prezentare. Leurda este
o plantă erbacee cu miros și gust de usturoi. Face parte din familia liliaceelor.
Înălţimea maximă pe care o poate atinge – 1,50
metri. În pământ, leurda are
un bulb ovoidal, format din solzi groși, asemănători căţeilor de usturoi. Tulpina este însoţită de două frunze.
Leurda înflorește în aprilie și mai, rareori și în iunie. Florile se adună într-o inflorescenţă sub formă de
umbelă, ce cuprinde între cinci și 20
de flori de un alb strălucitor. Fructul este o capsulă. Leurda poate înlocui
usturoiul și poate fi conservată. Crește în toate zonele României.
Din punct de vedere medicinal, importante sunt frunzele – din care se prepară o infuzie.
Întrebuinţări.
Leurda are virtuţi antiscorbutice,
depurative, diuretice, tonificatoare. Este
recomandată în avitaminoze. Este și un agent eficient de curăţire a
organismului, a tractului
gastro-intestinal și nu numai, în reglarea activităţii rinichiului, precum și
în activarea și reactivarea activităţii
intestinale.
Leușteanul
Denumire știinţifică: Levisticum officinale.
Prezentare. Leușteanul este o plantă perenă cultivată, dar care în anumite condiţii se poate sălbătici. Aparţine
familiei umbeliferelor. Leușteanul are un rizom gros și o tulpină aeriană dreaptă și ramificată. Frunzele au formă
de elipsă, fiind crestate și consistente;
uneori au formă rombică. Sunt prinse de plantă prin peţiol și au un miros foarte puternic, specific. Leușteanul
înflorește pe tot parcursul verii și
poate crește până la un metru, uneori chiar mai
mult. Este foarte apreciat în
bucătărie.
Virtuţi medicinale are întreaga plantă, importante fiind, însă, rizomul,
frunzele și
DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC 71
seminţele.
În scopuri medicinale, leușteanul se poate utiliza sub formă proaspătă, dar și uscat, pentru infuzii, sau sub formă de tincturi
sau pulbere.
Substanţe active importante: uleiuri eterice, terpinol (compusul
cel mai important), vitamine, acizi organici, săruri minerale.
Întrebuinţări.
Leușteanul este recomandat de specialiști ca diuretic, expectorant, carminativ, sedativ, regulator al tractului intestinal. Se folosește în tratarea unor afecţiuni
curente, cum ar fi colicile abdominale la copii, edemele cardiace, edemele renale,
bronșitele, traheitele, constipaţiile, durerile menstruale.
Levănţica
Denumire știinţifică: Lavandula angustifolia.
Denumiri populare: levand, spichinel, levănţică de grădină.
Prezentare. Levănţică este o plantă
cultivată, prezentându-se sub formă
de tufe, care au o nuanţă
verde-cenușie-albăstruie. Aparţine familiei labiatelor. Levănţica are tulpinile ramificate, înălţimea acestei plante
ajungând până la 70 cm. Frunzele sunt mărunte și înguste. În vârful ramurilor se află florile,
plăcut mirositoare, care au
o culoare foarte bine conturată în peisaj – albastru-violet.
Levănţica este utilizată intens în
industria cosmetică, devenind tradiţională pentru această industrie. Mai mult decât atât, levănţica este și o
binecunoscută plantă medicinală, în domeniul aplicaţiilor terapeutice utilizându-se mai
ales florile.
Substanţe
active importante: ulei volatil, linalol, geraniol, cumarină, acetat de linaloj.
Întrebuinţări. Din florile de levănţică
se face infuzie, o băutură
eficientă în relaxarea
sistemului nervos, dar și cu calităţi antimicrobiene, antispasmodice, carminative, cicatrizante. Infuzia de flori de levănţică
este diuretică și dezinfectantă. Dă rezultate bune în boli de inimă pe fond nervos, în tulburări stomacale
și abdominale, în cefalee și migrene, în afecţiuni
renale, precum și în reumatism și stări de agitaţie, de neliniște, de hiperexcitabilitate, în insomnii. Interesant de
observat – infuzia de levănţică stimulează secreţia celulei hepatice.
Lichenul câinilor
Denumire știinţifică: Peltigera canina.
Prezentare. Peltigera
canina este un lichen, cunoscut și sub numele de lichenul câinilor. Talul acestui lichen, cu o
lungime de circa 20 cm la maturitate, dezvoltă
numeroși lobi. Lichenul are culoarea verde-gri pe timp umed și brună pe
vreme uscată. Faţa superioară a
lichenului este acoperită cu o pâslă fină, în timp ce pe partea inferioară poate fi observată o reţea,
numită de specialiști nervaţiune. Lichenul câinilor crește în preajma drumurilor forestiere, pe marginea pădurilor
și a luminișurilor, pe lemne, putregaiuri, pe căzături forestiere.
Substanţă activă importantă: metionina – un aminoacid cu funcţie determinantă
în
desfășurarea proceselor vitale din organismul omenesc. Metionina conţine,
printre altele, sulf.
Întrebuinţări. Acest
lichen este folosit în tratarea afecţiunilor ficatului, metionina fiind un agent cu acţiune directă asupra
funcţiei hepatice. Contrar celor știute din medicina tradiţională, acest lichen nu
are virtuţi în neutralizarea virusului
turbării.
Lichenul de stejar
Denumire știinţifică: Everina prunasteri.
Prezentare. Lichenul de
stejar este un tal care se prinde de arborele gazdă cu un disc adeziv. Seamănă cu o tufă mai mică,
este flexibil și are o lungime maximă de 10 cm.
Are culoare cenușie sau cenușie-verzuie, depinde de anotimp. Lobii sunt ca
niște benzi înguste. Acest lichen poate fi întâlnit nu numai pe scoarţa stejarului, ci și pe cea a fagului, aninului,
mesteacănului, teiului și chiar pe scoarţa pomilor fructiferi, precum și pe stânci sau pietre.
Pentru uz medicinal
se culege talul.
Întrebuinţare. Lichenul de stejar are proprietăţi medicinale de excepţie – poate bloca, poate
inhiba, două boli grave: difteria
și tuberculoza. Tratamentul cu talul acestui
lichen are o mare valoare antibiotică.
Din lichenul de stejar se extrage
un ulei volatil,
utilizat în industria cosmetică.
72 DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC
Liliacul
Denumire știinţifică: Syringa vulgaris.
Prezentare. Liliacul
face parte din familia oleaceelor. Este un arbust a cărui înălţime poate ajunge până la șapte metri.
Frunzele sunt ovale și au peţiol. Liliacul înflorește
în luna mai. Florile sunt grupate în panicule și au culori diferite, de la
liliachiu la alb. Crește în tufișuri,
în sălbăticie, dar mai ales cultivat ca arbust
ornamental.
Liliacul are
și proprietăţi medicinale. În acest scop, se recoltează frunzele, din care se
prepară infuzie sau comprese.
Întrebuinţări.
Infuzia de liliac poate fi inclusă în tratamentul împotriva
colicilor hepatici, utilizându-se
atât pentru calmarea durerilor hepatice, cât și pentru restabilirea bunei funcţionări ficatului. De
asemenea, liliacul este util și în cazuri de febră mare. Reduce febra și contribuie la curăţarea organismului.
Limba boului
Denumire știinţifică: Anchusa officinalis.
Denumire populară: miruţă.
Prezentare. Limba boului este o erbacee
din flora spontană
comună, înălţimea sa maximă
fiind de 80 cm. Face parte din familia boraginaceelor. Tulpina, dezvoltată, se ramifică în partea superioară. Frunzele
sunt păroase, iar florile au culoarea albastră, rareori fiind de culoare roz. Limba boului înflorește în lunile
mai și iunie. În peisaj, această
plantă iese în evidenţă prin culoarea ei ciudată, cenușie.
Pentru practici
medicinale se recoltează planta în întregul ei. Se prepară: infuzie (mai ales din flori), decoct (din frunze),
extracte, combinaţii de ceaiuri.
Substanţe active importante: compuși specifici identificaţi sub numele de consolidină, alantoină, substanţe minerale, mucilagii, acizi.
Întrebuinţări.
Preparatele din limba boului acţionează asupra stării generale a organismului, fiind recomandată în cazuri de oboseală fizică și nervoasă,
în ameţeli și dureri de cap, în reumatisme și răceli
mari, în afecţiuni pulmonare, în tulburări ale
funcţionării inimii, în retenţii urinare,
în cazuri de febră. Preparatele din limba boului au
și importante proprietăţi depurative, contribuind la detoxifierea organismului,
la eliminarea multor substanţe toxice, mai ales prin urină.
Limba broaștei
Denumire știinţifică: Alisma plantago
aquatica.
Denumire populară: limbariţa.
Prezentare. Limba
broaștei este o plantă de apă, erbacee, perenă, cu o înălţime de până la 70 cm. Dezvoltă un rizom gros,
iar tulpina exterioară este ramificată. Frunzele,
cu o formă de elipsă, au un peţiolul lung. Limba broaștei înflorește din mai până în septembrie. Florile, de mici
dimensiuni, au culoare albă sau roz. Această
plantă banală crește în locuri umede sau cu apă stătută, chiar și în
meandrele râurilor, când apa devine stătătoare.
Din punct de vedere medicinal, au importanţă rizomii
și rădăcinile.
Întrebuinţare. Limba broaștei este o plantă medicinală cu efecte antiinflamatoare, antiseptice, calmante. Este eficientă în afecţiuni precum hidropizia și nefritele. În medicina
tradiţională era folosită pentru blocarea secreţiei laptelui matern, atunci
când se înţărcau copiii. Tot în
medicina tradiţională, cu preparatele din rădăcini de limba broaștei se tratau cazurile de turbare.
Preparatele de limba broaștei sunt folosite și în homeopatie.
Limba mielului
Denumire știinţifică: Borrago officinalis.
Prezentare. Limba mielului este o
e rbacee din familia boraginaceelor. Are o tulpină
ramificată care, în prima perioadă de vegetaţie a plantei, este suculentă. Frunzele, de formă eliptică, peţiolate,
ușor îngroșate, au un gust deosebit, ceva între măcriș și ștevie, și pot fi folosite la salată. Florile
sunt plasate în vârful
ramurilor.
Pentru uz
medicinal se recoltează, în luna mai, întreaga plantă, dar mai ales ramurile tinere cu flori, precum și
frunzele. Din aceste părţi ale plantei se prepară infuzie (mai ales din flori),
decoct (din frunze), precum
și extracte apoase sau fluide.
Substanţe active importante: săruri minerale pe bază de magneziu, calciu,
DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC 73
potasiu, sodiu, fosfor în cantitate mare, rășini.
Întrebuinţări. Limba mielului se utilizează în medicina tradiţională sub formă de infuzie. Potrivit unor
observaţii mai noi ale specialiștilor, ale
naturiștilor, limba mielului are efecte medicinale semnificative
dacă este consumată crudă, sub formă de salată sau inclusă în salate. De
asemenea, se recomandă utilizarea plantei, sub
formă zdrobită și macerată, la îmbunătăţirea vinului, limba mielului
făcând din vin, cu adevărat, un medicament și un aliment.
Limba mielului este un puternic revitalizant, remineralizant, fortifiant, antiinflamator
–
fiind recomandată în tratarea bolilor de plămâni. Contribuie și la curăţirea
generală a organismului, precum
și la stimularea activităţii plămânilor, rinichilor, ficatului.
Linariţa
Denumire știinţifică: Linaria vulgaris.
Denumiri populare: bumbac de câmp, inișor,
bumbăcăriţă.
Prezentare. Linariţa
este o erbacee din flora spontană, remarcată atât datorită florilor sale galbene, cât și numărului
foarte mare de frunze în formă lanceolată. Aparţine familiei scrofulariaceelor. Linariţa înflorește începând din partea a doua a verii și până toamna târziu. Crește de-a
lungul drumurilor, căilor ferate, prin terenuri înţelenite, la marginea
pășunilor și a pădurilor, în locuri părăsite.
Pentru terapii medicinale se folosește partea aeriană a plantei, dar mai
ales vârfurile cu flori, din care
se prepară infuzie, decoct, extract.
Substanţe active importante: o substanţă specifică – linarita, apoi flavonoide, alcaloizi, acizi organici, săruri minerale.
Întrebuinţări. Preparatele de linariţă au proprietăţi antiinflamatoare, laxative, remineralizante.
De-a lungul timpului s-a constatat că aceste preparate au un rol deosebit
în fortificarea pereţilor
arterelor. Linariţa este recomandată în tratarea pietrelor
vezicale, hemoroizilor, afecţiunilor cutanate (acnee, furuncule), precum
și în afecţiuni hepato-biliare și ale căilor urinare.
Preparatele pe
bază de linariţă sunt eficiente și în tratamentele de echilibrare a activităţii gastro-intestinale.
Lingureaua
Denumire știinţifică: Cochlearia officinalis.
Prezentare. Lingureaua
este o plantă medicinală de mici dimensiuni. Face parte din familia cruciferelor. Are frunzele crestate, iar florile, de
culoare albă, sunt grupate sub formă de
ciorchini.
Valoare
medicinală au frunzele – care se culeg
în luna mai. Într-o oarecare măsură, pot fi utilizate în aplicaţii
medicinale și preparatele pe bază de flori. Dacă planta e în prima perioadă de vegetaţie și, deci, este fragedă,
se poate utiliza întreaga parte aeriană. Se
prepară suc, sirop, infuzie.
Substanţe active importante: calciu, potasiu, fosfor, iod, vitamina C, cochlearină.
Întrebuinţări.
Tratamentul cu această plantă se aplică în avitaminoze, anemii, stare generală proastă. Preparatele din
lingurea stimulează activitatea rinichiului, a
ficatului, fiind recomandă și în afecţiuni cum ar fi scorbutul, bolile
de plămâni sau ale căilor
respiratorii. Cu infuzia de lingurea se tratează inflamaţiile bronșice și
edemul pulmonar. Infuzia de lingurea
servește și la tratamente în boli cronice de ficat sau de rinichi.
Frunzele pot
fi consumate și sub formă de salată sau de suc (situaţie în care se pot folosi
toate părţile fragede ale plantei).
Lingureaua este un antiscorbutic foarte puternic.
Lintea
Denumire știinţifică: Lens culinaris.
Prezentare. Lintea este o plantă aflată
la loc de cinste în preocupările și practicilor naturiștilor, ale amatorilor de hrană
naturală și sănătoasă. De altfel, lintea este una dintre cele mai vechi plante cultivate, fiind foarte hrănitoare.
Este o erbacee și face parte din
familia leguminoaselor. Poate ajunge la o înălţime de maximum 50 cm. Are frunze
compuse și flori albe-albăstrui. Fructul
este o păstaie cu boabe galben-maro.
Boabele de linte au nu numai valoare alimentară, ci și medicinală. Se consumă
74 DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC
fierte sau se macină.
Substanţe active importante: hidraţi de carbon, săruri minerale, mangan,
celuloză, amidon, sodiu (în cantitate
însemnată), vitaminele A, B1, B2 și C, proteine în proporţie de 24%. Potrivit
farm. dr. Ovidiu Bojor, lintea are mai multe proteine
chiar și decât carnea.
Întrebuinţări. Lintea
este un aliment aproape ieșit din obișnuinţele bucătăriei moderne, deși este un adevărat izvor de
energie (394 kcal la 100 g linte). Fiind un aliment
energetic, lintea este recomandată celor care se refac după boală, astenicilor, celor care depun un efort mare, mai ales
intelectual. Cataplasmele preparate din făină
de linte grăbesc vindecarea rănilor și a abceselor.
Potrivit unei vechi practici de medicină populară, consumul de
linte sporește laptele la femeile care alăptează.
În terapiile
naturiste se utilizează, cu succes, lintea germinată, bază a multor reţete foarte nutritive.
Lumânărica
Denumirea știinţifică: Verbascum phlomoides; Verbascurn thapsiforme.
Denumiri populare:
coada boului,
coada lupului, lipean.
Prezentare. Lumânărica
este o plantă erbacee a cărei înălţime poate ajunge la doi metri. Aparţine familiei scrofulariaceelor. Frunzele sale
sunt mari, ușor albicioase, alterne,
lanceolate, cele de la nivelul solului fiind dispuse în formă de rozetă. Lumânărica înflorește din iunie și până în septembrie, florile fiind mari,
de culoare galbenă. Aceste flori de
lumânărică durează foarte puţin, uneori chiar o singură zi, dar sunt reînnoite mereu. Fructele sunt niște capsule,
pline cu seminţe de culoare
neagră.
În scopuri medicinale se
recoltează florile și porţiunile tinere cu flori și boboci, uneori și frunzele (pentru cataplasme).
Seminţele de lumânărică sunt toxice și trebuie
manevrate cu grijă.
Din lumânărică se prepară infuzie,
decoct, loţiuni, cataplasme.
Substanţe
active importante: saponină, zaharuri (în cantitate semnificativă), ulei volatil, tanin, mucilagii.
Întrebuinţări. Preparatele pe bază de lumânărică se utilizează în aplicaţii medicinale interne și externe.
Intern, preparatele de lumânărică sunt folosite în calmarea
tusei iritante, a tusei convulsive. Aceste preparate facilitează expectoraţia, diminuează crampele și au efecte
antiinflamatoare. Lumânărica este un
bun remediu și pentru laringite și bronșite acute.
|
Extern, lumânărica se folosește pentru tratarea abceselor
și a hemoroizilor. În ceea. ce privește
frunzele de lumânărică, din acestea se prepară cataplasme emoliente, utilizate în aplicaţii
terapeutice de lungă durată.
Macul de câmp
Denumirea știinţifică: Papaver rhoeas.
Denumiri populare:
mac
iepuresc, macul cucului.
Prezentare. Macul de
câmp este o plantă anuală ce crește în flora spontană, decorând pajiștile, pârloagele, fâneţele, culturile de cereale,
taluzurile șoselelor și ale căilor ferate,
terenurile abandonate. Înălţimea
macului de câmp poate ajunge
până la un metru. Tulpinile sunt păroase, iar frunzele – groase și cărnoase – au formă oval- alungită.
Macul de câmp înflorește din primăvară și până în toamnă. Florile au petalele foarte mari, ce pot ajunge chiar și până
la 10 cm în diametru. Culoarea florii de mac de câmp poate fi roșie, albă, violetă, roz. Fructul este o capsulă
ovoidă, în care se găsesc seminţele.
Macul de câmp aparţine familiei
papaveraceelor.
Pentru uz medicinal, de la macul de câmp se recoltează (în iunie-iulie) petalele
de flori, folosite,
de altfel, și în industria farmaceutică.
Substanţe active importante: alcaloizi, mucilagii, pigmenţi și două substanţe specifice – rhoeadină și reagenină.
DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC 75
Întrebuinţări. Ceaiul
de petale de mac de câmp este un bun agent antibronșic și antitusiv. Petalele de mac fac parte din
reţeta celebrului ceai din patru flori, utilizat în bolile de piept.
Ceaiul din petale
de mac de câmp este indicat în bronșită acută, laringită acută, angine pectorale și în gripă. Cu preparat
de mac se tratează și inflamaţiile pleoapelor.
Infuzia de petale de mac este revigorantă și acţionează eficient
împotriva contracţiilor, a spasmelor.