octombrie 17, 2023

 Crucea Sfântului Andrei este un simbol creștin cu o semnificație deosebită, având forma literei X. Există credința că Sfântul Andrei ar fi fost răstignit, la Patras (Grecia), pe o astfel de cruce, numită și "crux decussata," în vremea împăratului român Nero.


Simbol crucea Sfantului AndreiSfantul Andrei și-ar fi convins călăii că nu era demn să fie executat pe o cruce asemeni celei pe care pătimise Hristos. Acest lucru este considerat ca un exemplu suprem de stoicism, modestie, umilință crestină.

Se spune că crucea Sfântului Andrei este cea originar creștină, fiind folosită în această credință cu sute de ani înainte de cea cu care suntem obișnuiți, cea latină.

De altfel, în limba greacă, X este prima litera din numele lui Hristos (chi), având, din această perspectivă, o semnificație sacră.

Se presupune că această cruce, încrustată pe monedele din Persepolis, a fost preluată de creștinii timpurii ca un simbol sacru, potrivit lui Hristos. Anne Roes scria: "deși acest lucru nu poate fi dovedit... crucea albă a Sfântului Andrei poate fi o reminiscență a regatului din Persepolis."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu